Numeroasele incidente cauzate de scurgerile de gaze au determinat inasprirea reglementarilor privind utilizarea instalatiilor de gaz metan. Practic, in ultimii sapte ani, de la emiterea Ordinului 5/2009 al Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, a urmat un sir de alte si alte decizii care au conturat limitele in care instalatiile pot fi utilizate in conditii tot mai sigure.

Una dintre schimbarile importante in ceea ce ii priveste pe consumatorii casnici, si mai putin cunoscuta de cetateni, este obligativitatea utilizarii de detectoare de gaze, indiferent de tipul consumatorului de gaz existent in apartament.

Detectoarele au rolul de a sista alimentarea in cazul in care sezorii sai descopera o concentratie prea mare de gaz in incapere. „Odinioara, acest detector era obligatoriu doar pentru cei care isi instalau centrale termice proprii, dar acum este obligatoriu pentru toata lumea”, spune Sorin Munteanu, purtator de cuvânt al E.ON Moldova.

PUBLICITATE

Conform reglementarilor in vigoare, utilizarea gazelor naturale este admisa numai în încaperi în care nu exista pericol de incendiu, prin aprinderea materialelor şi elementelor combustibile, pericol de explozie a materialelor si substantelor inflamabile aflate în interior, sau pericol de intoxicare sau asfixiere a utilizatorilor cu gaze combustibile sau gaze de ardere. Utilizatorul este obligat sa asigure aerului necesar arderii, ventilarea naturala sau mecanica a incaperilor si evacuarea totala a gazelor de ardere in atmosfera.

De asemenea, in cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de constructie speciala (securizat, tip Thermopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze, care actioneaza asupra robinetului de închidere (electroventil) a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi.

Reglementarile intrezic, de asemenea, montarea in bai a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi pentru prepararea instantanee a apei calde de consum si a consumatoare de combustibili gazosi pentru încalzire centrala sau locala, prevazute cu arzator atmosferic si rupere de tiraj, chiar daca au termostat de cos.Fac exceptie aparatele consumatoare de combustibili gazosi la care prin tubulatura etansa se asigura accesul din exterior al aerului necesar arderii si evacuarea în exterior sub presiune a gazelor de ardere, cu tiraj fortat.

Pe piata exista o gama foarte variata de detectoare de gaze, iar preturile oscileaza mult in functie de sensibilitate si alte caracteristici ale aparatului. Pentru cele de uz casnic, preturile urca de la circa 120 de lei pâna spre 400 de lei sau chiar mai mult.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Pentru a preveni unele necazuri în blocuri, ( explozii etc ) locatarii care folosesc gazul metan pentru prepararea hranei și cu centrale termice sunt obligați să își monteze detector de gaze conform Ordinului 5 din 2009. Pentru că în țară s-a întâmplat multe accidente datorită pierderilor de gaz .

LĂSAȚI UN MESAJ