S-a întâmplat vineri, 13 mai, de la ora 16.00, la Galeriile KARO, din Bacău. Cocheta galerie câștigă din ce în ce mai mult preferințele publicului, cât și ale artiștilor plastici, care expun aici, artiști din toată țara, mari artiști, cu palmares și aderență la public. Artizan al acestor memorabile întâlniri artist – public este un neobosit și selectiv promotor al artei, patron, curator și artist: Constantin Țînteanu

Pe cele două nivele ale Galeriilor KARO expune artistul-caricaturist Ion Barbu, de loc din Petrila, fost miner, iar din 1990, caricaturist, legat „trup și suflet” de Ion Iliescu, căruia i-a consacrat peste 6000 de caricaturi, „un lucru fără Ion Iliescu, este un lucru fără valoare”, după cum mărturisea autorul la vernisaj.

De altfel, în premieră, în România, a realizat și o caricatură cilindrică, expusă și la KARO, care cuprinde caricaturi din 1990 și până în zilele noastre, denumit de autor și „Stâlpul infamiei”, „o istorie a lui Ion Iliescu, o isotrie a societății românești”. Merită văzut. De altfel, Ion Barbu, colaborator la mai multe publicații din București și din țară, cu extensii și în străinătate, mai ales prin câteva expoziții de succes, i-a luat repede pâinea moderatorului, expunându-și crezul, subiectele, tehnica și impactul caricaturii aupra societății publicului.

Sunt pe simeză, lucrări inedite, expuse în premieră, realizate în timpul pandemiei, a izolării la domiciliu, dar și recente, cu tema războiului din Ucraina, evident, caricaturi de salon, pentru uzul vizitatorilor, care pot veni la KARO, până la sfârșitul lunii iunie. Chiar merită să faceți un efort, poate constitui o terapie în grup sau individuală, o terapie prin râs. Temele? „Orice, nu-mi plac indicațiile și interdicțiile, fă asta, fă cealaltă, în caricatură, mai ales, nu trebuie să fie limite, opreliști, totul poatre și trebuie atacat, mai ales în România, pentru că totul merge prost!”, a mai spus Ion Barbu, în dialogul cu publicul, printre care un grup de elevi de la Colegiul Național de Artă „George Apostu”, care s-au dovedit cunoscători ai genului.

Este Ion Barbu, caricaturist, artist, profesor, făcător de muzee (acesta este un alt subiect), observator amuzat al realităților patriei, excelent cunoscător al răspunsului la întrebarea „Poate omu’ să fie așa de porc?”, optimist până la ieșirea din casă, pesimist până la Cotroceni și‘napoi, migălos ascuțitor de creioane; veninului îi preferă tușul.Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE