Când vine Garda financiara peste comercianti, se lasa cu valeleu. E drept ca nu toti cei care fac afaceri in comert sau de orice fel sunt si evazionisti. N-am zis asta. Desi, ANAF-ul crede altceva: daca faci afaceri intr-o zona cu risc fiscal ridicat si grad redus de conformare fiscala, esti tentat sa treci pe lânga lege si, prin urmare, trebuie facut controlul de rigoare.

Patronii spun ca, la noi, asta se traduce, uneori, prin abuzuri, mai mici sau mai mari. Nu mai e ca pe timpul Garzii Financiare, când, se stie, spaga era cuvântul de ordine. Atunci, unii plateau, ca altii sa inchida ochii.

Poate (si) din cauza asta România nu prea a progresat in cei 25 de ani de când am ales sa traim in democratie. S-a dat pesches angro, de la opinca la vladica. Bun, si-atunci, de ce sa ne suparam daca, periodic, ne vin controale la firma?

PUBLICITATE

Daca esti corect, nu vad o problema ca te verifica unul sau altul la „legalitate”. Si apoi, sa fim sinceri, in comert sau in afaceri, in general, cam nimeni nu e corect 100 la suta. Tot a facut el o ghidusie ca sa treaca pe lânga lege, pentru ca, la naiba!, sistemul te impinge sa faci asa. Scriam, intr-unul dintre panseurile mele mai vechi, despre cum calarea statul românimea, pe vremea fanariotilor, de se ajunsese ca taxa denumita sfert sa creasca, peste ani, la…42.

Asa si acum, noianul de dari catre stat aproape ca te paralizeaza, te trimite, daca esti prea slab, la ospiciul de nebuni. Mai ales când vezi ca regulile nu sunt aplicate tuturor uniform, in mod egal, fie ca esti român sau neamt, ori alb sau negru, esti mic sau mare, legea e la fel pentru toti.

Cel putin, in scris. Mai e si varianta aia: lasa-te, frate, daca nu mai poti. Eu stiu ca daca ceva nu-mi place, nu-l mai fac. Daca e greu in afaceri, atunci, retrage-te silentios, elegant si apuca-te de altceva, pune mâna pe lopata sau pe ciocan, fa-te lefegiu sau prinde orice din care sa faci bani pentru facturi si restul.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Problema e altfel: acolo unde marile lanturi de magazine reusesc (prin avocati, off-shore-uri, firme subordonate prin paradisuri) sa-si asigure un profit, micii comercianti romani nu au aceasta sansa. Si acum problema cea mai tepoasa care aproape te face sa inchizi cate-un ochi cateodata: daca aia mari “exporta” profiturile, astia mici de mai uita de-o factura il cheltuie pe aici pe la noi, pastrand banii in circuitul nostru economic. Poate-si mai fac si ei vreo vacanta in Bulgaria, dar daca e sa privim tabloul macro și efectele produse de fiecare, eu cred ca am constata ca tinem in carca un fel de capusa care tot suge, suge….

LĂSAȚI UN MESAJ