L-am găsit singur, în Sala Studio Experiment ”Petru Valter” a Teatrului Municipal ”Bacovia”, pictând pe pânza alb – gălbuie balansoarul pe care stătea o fată, goală, cu părul lung. Nicio muzică, nimeni altcineva în încăpere. Doar un bărbat, singur, sub reflectoare. Regizorul Gheorghe Balint. Pictând o femeie imaginară. Decorul de la ”Bărbați singuri”, spectacolul – premieră pe care îl pregătește împreună cu actorul Dumitru Rusu, și care va avea premiera vineri, 8 martie 2019, aici, în Sala Studio Experiment ”Petru Valter” a Teatrului Municipal ”Bacovia”. Un bărbat și mai multe iubiri.

Te vei regăsi printre ele? Te vei regăsi. Un scenariu de Gheorghe Balint, adaptare liberă după ”Egy No”, de Péter Esterházy (1950 – 2016), scriitor și publicist, personalitate centrală a literaturii maghiare a secolului XX. E un spectacol despre bărbați. Și despre femei. În egală măsură. În semiobscuritatea sălii de spectacol, privindu-l pe actorul Dumitru Rusu, rostind iubirile a zeci de femei și de bărbați, va fi o clipă, măcar una, în care vei simți că vorbește despre tine. Sau despre ea. Sau despre el. Sau despre voi. Inevitabil.

Spectacolul ”Bărbați singuri” realizat în aceste zile este o ”replică” simbolică pe care regizorul Gheorghe Balint o dă unui alt spectacol al său care a avut premiera tot pe 8 martie, dar în urmă cu 11 ani, în 2008: producția independentă ”Femei singure”, un recital după Dario Fo și Franca Rame, realizat împreună cu actrița Eliza Noemi Judeu.

Spectacolul ”Femei singure” a avut, în cei 11 ani de la premieră, un parcurs festivalier național și internațional. În anul 2010 a fost invitat la cea de-a VIII-a ediție a festivalului International Performing Arts Erevan (Armenia), fiind primul spectacol românesc prezent la acest eveniment. În anul 2012 a fost distins cu Premiul ”Ștefan Iordache”, la Gala Internațională a Recitalurilor Dramatice ”Gala Star”. În același an, s-a jucat pe scena Teatrului Pygmalion din Viena, alături de toți premianții ediției 2012 a Galei ”Star”. Iar în 2013 a fost invitat la cea de-a treia ediție a Festivalului Italo-Român ”TeatROmania_Emersioni sceniche”, care a avut loc la Accademia di Romania din Roma. Au urmat scene de teatru din România, de stat sau independente, printre acestea numărându-se și scena festivalului internațional ”Theaterstock” Bacău, 2016.

Recent, spectacolul ”Femei singure” a fost preluat în repertoriul Teatrului Municipal ”Bacovia”, fără costuri de achiziție și fără plata unor drepturi de autor suplimentare, și va putea fi văzut, după doi ani de absență din atenția publicului băcăuan, joi, 28 martie 2019, în Sala Studio Experiment ”Petru Valter”.

”Când lucram ”Femei singure”, deja mă gândeam la spectacolul acesta, ”Bărbați singuri”. Mi-a plăcut foarte mult Esterházy, pentru curaj și sinceritate. Spune lucrurilor pe nume, la orice nivel. Cred că femeia este un abis, căruia nu îi vom da de capăt niciodată. De aceea sunt și vor fi mereu femei singure și bărbați singuri…”, mi-a dezvăluit regizorul Gheorghe Balint, referitor la cele două spectacole ale sale.

Teatrul Municipal ”Bacovia” vă invită, așadar, în luna martie 2019, să ne privim în ochi iubirile și singurătățile, să ne privim sufletul în ochi. Sunteți așteptați vineri, 8 martie, la premiera spectacolului ”Bărbați singuri”, după Péter Esterházy, cu Dumitru Rusu în rol principal, și, pe 28 martie, la spectacolul ”Femei singure”, după Dario Fo și Franca Rame, cu Eliza Noemi Judeu în rol principal. Regia, în cazul ambelor spectacole, Gheorghe Balint. ”Te preocupă singurătatea ca temă de cercetare în spectacolele tale, Geo?”. ”Da, foarte mult. Ne naștem și murim tare singuri”. ”Geo, e foarte faină pânza asta pe care desenezi, ce fel de pânză este?”. ”Întreabă-l pe Bogdan de la Producție”.

Te-ai simțit vreodată singur(ă)? Te așteptăm la Teatru! Spectacolele (acestea) sunt despre tine.

Laura Huiban