17 mai 2024
OpiniiEditorialDespre Regină, un pic altfel

Despre Regină, un pic altfel

La dispariția Elisabetei a II-a, după 96 de ani de viață și 70 de domnie, un text ceva mai diferit. De altfel, Maiestatea Sa apare cu adevărat doar pe final. Dar ce apariție!

Cam la vreo 30 de ani de la Cel de-al Doilea Război Mondial în timpul căruia Elisabeta a II-a și-a servit țara înrolându-se în Serviciul Auxiliar Teritorial și cu exact 50 înainte de Zelensky, Putin și Ursula, Anglia se (re)obișnuia cu cine reci, la lumina lumânării. Era februarie 1972, iar greva munictorilor din industria energetică mătura Regatul.

Patru ani mai târziu, energia- cea electrică (trăiască amplificatoarele de chitară!), dar mai ales cea declanșată de furia unei generații „No Future”- zguduia și mai abitir țara: se născuse punk-rock-ul.

Întrezărit de Velvet Underground și The Stooges, sugerat de Patty Smith și cântat pe bune de Ramones peste Ocean, punk-ul avea să explodeze în UK grație detonatorului Sex Pistols. „Dumnezeu să o aibă în pace pe Regină/ Regimul fascist/ Te-a transformat într-un dobitoc/ O potențială bombă cu hidrogen” era deopotrivă smash hit, injurie și manifest.

Mergea de minune cu posterele lui Jamie Reid în care Elisabeta a II-a avea prinsă de buze o agrafă de soacră și cu geniul guru-impresarului Malcolm Mc Laren de a-i urca într-o barcă pe cei de la Sex Pistols pentru a cânta „God Save The Queen” într-un concert itinerant pe Tamisa, fix în spatele cortegiului oficial al Reginei, cu ocazia Jubileului de Argint.

Isprava de pe Tamisa s-a lăsat cu arestări, dar a fost pistol cu apă pe lângă apariția televizată a trupei pe 1 decembrie 1977 în programul „Today” al manipulatorului Bill Grundy. Un pic de rahat aruncat în direct de membrii trupei la ora ceaiului, la televiziunea națională, într-o țară și o epocă în care puritanismul spărgea norii era de neconceput. Asta nu se putea lăsa decât cu un linșaj mediatic din partea ziarelor, interpelări parlamentare și cu televizorul aruncat direct pe fereastră, cum a făcut-o camionagiul londonez James Holmes.

Sex Pistols au supraviețuit încă vreo lună jumate, trăgând ușa după ei în mijlocul unui turneu american din ianuarie 1978. Continuă să se întoarcă la răstimpuri pentru a-și vedea copiii și nepoții botezați New Wave, Hardcore, Grind or Grunge și pentru a cânta cu prilejul diferitelor reuniuni; n-au ratat, vorba vine, nici Jubileul de Aur al Reginei din 2002. Dacă unii au plecat pentru a se întoarce, Regina Elisabeta a II-a a rămas.

A rămas, printre altele, și pentru a-și pune, în 2016, sigiliul regal de aprobare a manifestărilor celebrative dedicate celor patru decenii de punk rock. O splendidă lovitură de teatru, cu titlu de revanșă regală din partea celei care, după cum bine o spuneau Pistols, „was not a human being”.

Dan Sion

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri