Dacă aruncăm o privire, chiar și fugară, asupra proiectului de buget încropit de… ,,guvernul meu”, realizăm că acesta este mai ales imoral. Când din platforma electorală se revărsau fluvii de miere, cum poți să vii cu un proiect de buget schilod care nu ține seama de nicio promisiune? Atitudinea aceasta seamănă cu a prostituatei care prezintă în ziua nunții un certificat de virginitate. (Ca să nu particularizăm, o atitudine similară au avut-o toate guvernele, indiferent de culoarea politică.) Alocând pentru Educația lovită cronic (și) de pandemie doar 2,55% din PIB, înseamnă că-ți asumi un statut mai ticălos decât însuși Covidul.

Legea Educației are un imperativ: 6% din PIB trebuie investit în acest domeniu. Trâmbițatul proiect ,,România educată” este o minciună mai mare decât cea clamată prin amintitul certificat de virginitate. Să mărești liliputa alocație pentru copii doar cu niște firimituri aruncate în rate este tot un exercițiu sfidător de ticăloșie. Același discurs otrăvit îl are proiectul de buget și față de pensionari, cărora li se mută orizontul de așteptare către anul viitor, fără a preciza însă detalii ale acestui orizont.

Știm: cea mai veche meserie din lume este concurată serios de politică în clasamentul putreziciunii morale. Totuși, cum se face că, doar la numai câteva luni de la cucerirea puterii, minciuna poate deveni atât de agresivă? În unele domenii, ca în Educație, de pildă, anual sau ori de câte ori cineva sesizează că e necesar, este realizată o verificare psihologică a salariaților. Cine nu ,,promovează” este, cel puțin temporar, scos din sistem. De ce n-ar fi realizată o asemenea verificare și pentru etajul presupus gânditor al politicienilor? Unii dintre ei croiesc legi, proiecte naționale, răspund de securitatea țării și au ,,etajul” ca vai de mama lui.PUBLICITATE