Răzvan Bibire

Peste 50 de palestinieni, între care șase copii și un medic, au fost uciși, luni, de trupele israeliene, în timpul demonstrațiilor din Gaza. Circa 2.400 de persoane au fost rănite. Și lumea nu s-a adunat să protesteze în marile orașe, nu s-au schimbat pozele de profil de pe rețelele sociale, nu s-a luminat Poarta Brandemburg în culorile Palestinei…

Liderii occidentali, foarte vocali când a fost vorba să condamne actul terorist de la Paris, tac ipocrit. Departamentul de Stat al SUA a dat o declarație în care condamnă… Hamas pentru aceste violențe. Premierul Netanyahu, ocupat cu inaugurarea noii ambasade a Statelor Unite de la Ierusalim, și-a găsit timp să explice că e de datoria fiecărui stat să-și apere frontierele; totuși, milioane de imigranți au luat cu asalt granițele UE iar armatele europene nu au tras cu muniție de război în oameni.

După cum notează The Jordan Times, palestinienii sunt victime invizibile. E suficient să ne amintim cum a reacționat lumea în momentul din finalul Maidanului ucrainian, când trupele Berkut au tras asupra protestatarilor cu muniție de război. Și atunci, să nu ne ascundem după deget, și din partea protestatarilor s-a tras, fiind uciși și răniți din partea trupelor guvernamentale.

În cazul de față, nu există nici măcar un rănit în partea israeliană care să justifice o asemenea violență. Procesul de pace din Orient a primit încă o lovitură și pare că, prin măsurile luate – exacerbarea violențelor în teritoriile ocupate, confiscarea pământurilor palestiniene pentru a face colonii, încarcerarea a sute de copii palestinieni – Israelul este cel care sabotează orice încercare de a se ajunge la un compromis.

De acordurile de la Oslo, nu mai spunem nimic, ele sunt îngropate de multă vreme…

Culmea este că pentru foarte multă lume educată, care se ultragiază în momentul în care vreun descreierat intră cu mașina în mulțime, sunt firești aceste violențe. Aceasta este ipocrizia modernă, când victima occidentală a unui act terorist valorează mai mult decât zeci sau sute de victime din restul lumii.

7 COMENTARII

 1. Aveti dreptate, asta e lumea in care traim, o lume a inegalitatilor de tot felul, incepand de la lucruri simple, pana la chestiuni grave ca in cazul de fata, cand vorbim de uciderea cu sange rece a circa 50 de oameni, printre care si copii. Lumea occidentala a fost oripilata in urma unui asa zis atac cu gaze de lupta in Siria, dar se face ca nu vede crimele din Israel. Cu ce e mai putin grava uciderea a 50 de oameni decat un presupus atac cu arme chimice ? Si mai grav e faptul ca in Siria nu s-a confirmat si probabil nu se va confirma atacul din partea guvernamentala, pe cand aici nu mai sunt dubii in privinta autorilor. Iar noi ne bagam ca prostii in jocul asta care nu e al nostru. Asa ca sa ne aflam si noi in treaba.

 2. Nu ne interesează şi pentru că oamenii de acolo au violența în sînge, sunt limitați şi xenofobi. De ambele părți….dacă de 3000 de ani de cînd conflictele între cele două etnii există documentate prin biblii nu au reuşit să ajungă la o înțelegere şi încă îşi împart topoare ca pe vremea filistinilor înseamnă că există o problemă gravă în capul acestora. E normal că suntem indiferenți, ăia nu sunt oameni….cum dracu de noi putem avea balauri, unguri, aromâni, tătari şi am reuşit să găsim o cale amiabilă de conviețuire iar ăia după 3 milenii încă se mai omoară? Acum nu vă gîndiți că cineva nu mai poate de dragul perciunaților, că şi ăştia sunt la fel de dobitoci ca şi ceilalți…peste tot trăiesc segregați de societățile în care trăiesc, se enclavizează de parcă ar fi o rasă nemaipomenită şi pe cale de dispariție deşi nimeni nu le zice nimic, poate doar se uită cu mirare la comportamentul lor deviant, arhaic….ciudat pentru timpurile în care trăim.

 3. Crime împotriva umanității. În fosta Iugoslavie, pentru atrocități asemănătoare, liderii lor au fost vânați deTribunalul Penal Internațional de la Haga, judecați și condamnati. Împotriva ăstora nu se va întâmpla nimic.

 4. de acord 100%. iar in legatura cu acordul nuclear cu IRANUL va readuc in atentie un proverb romanesc …PIELEA IMI ESTE MAI APROAPE DECAT CAMASA“`UE este pielea, USA este camasa :).
  ”Șantajul” american
  Indignarea presei germane a ajuns la cote și mai înalte după ce secretarul de Stat Mike Pompeo a declarat că SUA vor investi în Coreea de Nord, dacă dictatorul Kim Jong-un va denucleariza țara. ”Deci, firmele americane vor putea face în curând afaceri în Coreea de Nord, însă europenii nu vor avea voie să facă afaceri în Iran”, scrie unul dintre comentatorii Die Zeit, care cere UE să recționeze la ”șantajul” american, considerând că SUA au devenit un rival al Europei. Oficialii de la Berlin au anunțat că vor lua măsuri pentru ca afacerile germane să nu sufere de pe urma sancțiunilor americane. Ministrul Economiei, Peter Altmaier, a anunțat, pe 11 mai, că este ”gata să discute cu companiile implicate în Iran despre cum pot fi reduse consecințele negative”. Asta după ce ambasadorul SUA la Berlin a cerut ca ”firmele germane din Iran să își încheie afacerile imediat” după retragerea SUA din acordul cu Iranul, scrie Deutsche Welle.

 5. Atat timp cat palestinienilor nu au ce resurse sa le ia, nu ii intereseaza. S-au constipat repede pentru Iran ca le colcaie subsolul de gaze naturale si petrol iar europenii sunt bagati pana la gat in afacerile din Iran. Daca nu aveau resurse puteau sa dea cu gaze de lupta pana dadeau faliment, cel mult era o stire pe ultima pagina unui ziar, undeva langa decese si comemorari. Romania avea treburi mai importante de facut decat sa se bage ca musca in lapte intr-un razboi care nu este al nostru si nici nu avem vreun avantaj de pe urma lui, asa cum au occidentalii si nici mari relatii economice cu Israelul nu avem. De cand e Merkel dictatoare in UE iar in Franta sunt tot felul de papagali pe post de presedinte, toata Europa a luat-o pe aratura, hoardele de musulmani salbatici erau singurii care mai lipseau, nu erau suficienti europenii islamizati, a mai adus babaciunea si intariri.

 6. SUA au la ONU o ambasadaoare. O individa pe care daca o auzi cum vorbeste, ai impresia ca ai coborat brusc in grajdurile propagandei fasciste, acolo unde logica, evidenta, adevarul, nu fac doua parale. O individa de un tupeu si de o obraznicie greu de egalat. Cu asemenea patrupede se asociaza politicienii romani. Cu asemenea aliati defilam. Panarama asta, ieri, a plecat fara vreun stress din sedinta extraordinara a Adunarii ONU, in momentul cand delegatul palestinian la ONU s-a ridicat ca sa vorbeasca. Este un gest comparabil, ca si nesimtire, cu cel al lui Hrusciov, cand a scos pantoful si a lovit cu el pupitrul de la ONU, tot din aceeasi sala de sedinte. Doi mitocani, la 60 de ani distanta. Iar noi, ca intotdeauna in istoria noastra, stam in patru labe si dam din coada pe langa mitocanul zilei.

 7. Dreptatea nu există. Există dreptatea mea a ta a ameicaniilor a palestinienilor a rușiilor e.t.c. Toți au dreptate. Nimeni nu are dreptate. Depinde de partea cui ești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here