Răzvan Bibire

Peste 50 de palestinieni, între care șase copii și un medic, au fost uciși, luni, de trupele israeliene, în timpul demonstrațiilor din Gaza. Circa 2.400 de persoane au fost rănite. Și lumea nu s-a adunat să protesteze în marile orașe, nu s-au schimbat pozele de profil de pe rețelele sociale, nu s-a luminat Poarta Brandemburg în culorile Palestinei…

Liderii occidentali, foarte vocali când a fost vorba să condamne actul terorist de la Paris, tac ipocrit. Departamentul de Stat al SUA a dat o declarație în care condamnă… Hamas pentru aceste violențe. Premierul Netanyahu, ocupat cu inaugurarea noii ambasade a Statelor Unite de la Ierusalim, și-a găsit timp să explice că e de datoria fiecărui stat să-și apere frontierele; totuși, milioane de imigranți au luat cu asalt granițele UE iar armatele europene nu au tras cu muniție de război în oameni.

După cum notează The Jordan Times, palestinienii sunt victime invizibile. E suficient să ne amintim cum a reacționat lumea în momentul din finalul Maidanului ucrainian, când trupele Berkut au tras asupra protestatarilor cu muniție de război. Și atunci, să nu ne ascundem după deget, și din partea protestatarilor s-a tras, fiind uciși și răniți din partea trupelor guvernamentale.

În cazul de față, nu există nici măcar un rănit în partea israeliană care să justifice o asemenea violență. Procesul de pace din Orient a primit încă o lovitură și pare că, prin măsurile luate – exacerbarea violențelor în teritoriile ocupate, confiscarea pământurilor palestiniene pentru a face colonii, încarcerarea a sute de copii palestinieni – Israelul este cel care sabotează orice încercare de a se ajunge la un compromis.

De acordurile de la Oslo, nu mai spunem nimic, ele sunt îngropate de multă vreme…

Culmea este că pentru foarte multă lume educată, care se ultragiază în momentul în care vreun descreierat intră cu mașina în mulțime, sunt firești aceste violențe. Aceasta este ipocrizia modernă, când victima occidentală a unui act terorist valorează mai mult decât zeci sau sute de victime din restul lumii.