Consilierii județeni s-au întâlnit, vineri, într-o ședință extraordinară, urgența fiind dată de temenul fixat de guvern pentru transferarea și recuperarea unor sume alocate obiectivelor derulate prin PNDL. „Modificarea mecanismului de transferare a sumelor de bani de la bugetul de stat, prin ordin de ministru, ne dă posibilitatea să facem noi plățile din bugetul local și ulterior să recuperăm banii de la bugetul ministerului”, a explicat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean (CJ).

Pentru ca județul să beneficieze de această soluție, trebuie ca documentațiile să fie depuse la Guvern până pe 29 noiembrie 2019. Sorin Brașoveanu a propus ca banii necheltuiți în derularea a două investiții să fie transferați la alte patru pentru care trebuie făcute plăți. Concret, să fie diminuat bugetul Serviciului Public Județean de Drumuri, secțiunea „Dezvoltare”, cu 11.126.000 de lei, aferenți proiectelelor de modernizare a DJ 241 C Valea Mare – Județul Neamț și DJ 117, bani care nu pot fi consumați până la sfârșitul lui 2019.

Această sumă va merge la capitolul „Transporturi” al CJ, pentru finanțarea a patru drumuri modernizate prin PNDL: Horgești – Răcătăul de Jos, Motoșeni – Stănișești, Pădureni – Godovana și DJ 123 limită Județul Harghita – Valea Uzului – Dărmănești – DN 12A.

Bilanț scurt, dezbateri lungi…

Și pentru că veni vorba despre investiții, fiind și prima ședință a CJ sub guvernarea liberală, Sorin Brașoveanu a prezentat pe scurt care e „moștenirea” social-democraților din județul Bacău: finanțări atrase în valoare totală de „aproape jumătate de miliard de euro” prin PNDL I, PNDL II, POR și alte programe, 222 de investiții, 247 km de covoare asfaltice etc. „Așa că, stimați colegi, consilieri județeni din PNL, vă doresc succes și să atrageți diferența de bani care e necesară pentru continuarea obiectivelor pe care guvernarea PSD le-a început.”

De aici a început „balul”. Neculai Nechita, PNL, a amintit că Guvernul Orban e de acord cu continuarea tuturor lucrărilor făcute corect, „fără mișmașuri” și „va aduce bani europeni.” Sorin Umbrărescu a ținut să precizeze că și ALDE a contribuit la realizarea acestor investiții, dar nu este acord să se ia din banii alocați modernizării DJ 117, iar Petrică Mihăilă a acuzat că la Centură s-a executat circa 40% din lucrare, dar s-a plătit pentru 20%. Unii au spus că nu mai sunt bani, alții că sunt dar trebuie planificați și că „nu-i mare lucru să continuăm investițiile.”

Mândri că sunt în Putere!

A încercat să liniștească spiritele Sorin Brașoveanu, explicând că DJ 117 se va face, există sursa de finanțare – de altfel investiția nici nu poate fi oprită – și că e vorba doar de un excedent și transferarea acestuia. A repetat asta de trei ori, însă degeaba, Sorin Umbrărescu nu a renunțat: „ALDE nu va vota proiectul!” Cu privire la Centură a dat lămuriri Valentin Palea, administrator public al județului: există un grafic de plăți, stabilit de comun acord cu firma de construcții, în funcție de care se decontează lucrările. Firma lucrează mai repede decât era prevăzut, iar plățile se fac conform graficului.

Și Cezar Olteanu, PNL, a intervenit pentru a preciza că realizările CJ Bacău „trebuie privite ca ceva firesc”, însă constată că există „tendința de a trata normalul ca excepțional”. După alte observații generale, liberalul a reproșat că drumul Gura Văii – Răcăciuni este ignorat. „Nu este adevărat, cred că nu ați mai fost pe acolo, a spus Sorin Brașoveanu. S-a turnat covor asfaltic pe 5,7 km, mai sunt 5 km de reabilitat, dar trebuie să respectăm procedurile legale.”

Disputele au continuat cu acuzații politice și atacuri la persoană, dar în final proiectul privind rectificarea bugetară a trecut, fiind votat de PSD, PNL, PSRo. Cei patru consilieri ALDE, aflați acum în barca Puterii, s-au abținut.PUBLICITATE