29 martie 2024
ActualitateDespre libertatea presei și educația media cu liceenii Colegiului Național „Grigore Moisil”...

Despre libertatea presei și educația media cu liceenii Colegiului Național „Grigore Moisil” Onești

Colegiul Național „Grigore Moisil” Onești, școală parteneră la nivel național în cadrul programului strategic „Predau educație media! – Laboratorul de educație și cultură media”, a fost recent gazda unui workshop pentru liceeni susținut de formator Mihaela Danga de la Centrul pentru Jurnalism Independent – CJI. Acest proiect de educație pentru media și informație („media literacy”) este implementat în România de Centrul pentru Jurnalism Independent în parteneriat cu Romanian American Foundation și MEN.

Evenimentul a fost organizat la nivel local de Colegiul Național „Grigore Moisil” Onești în colaborare cu Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” și Primăria Onești și a abordat teme de actualitate din domeniul mass-media, utile tuturor vârstelor, nu doar liceenilor: competențele media și pentru cetățenie activă ale cetățeanului SMART, transparența decizională în instituțiile publice și rolul mass-media, accesarea informației în mod eficient și eficace, gestionarea opțiunilor de confidențialitate și securitate pe rețelele de socializare, importanța gândirii critice pentru a evita manipularea prin propagandă și știri false („fake news”).

În primul an de proiect, la nivel național, 40 de profesori sunt beneficiarii direcți ai cursurilor de formare susținute de specialiștii CJI. Prof. Virginia-Smărăndița Brăescu de la Colegiul Național „Grigore Moisil” Onești și alți profesori din țară au avut privilegiul de a fi selectați încă din prima etapă pentru a fi parteneri în acest proiect, având rolul de a contribui la introducerea unor elemente de educaţie media în programele de liceu pentru disciplinele umaniste (limba română, limba engleză, limba franceză, istorie, ştiinţe sociale). Astfel, profesorii participă activ în proiect și susțin educația media în România prin crearea şi aplicarea la clasă a unui set de instrumente şi materiale didactice, pentru ca tânăra generație să înţeleagă şi să respecte rolul mass-media într-o societate democratică, să distingă informaţia de propagandă şi să folosească responsabil reţelele de socializare. În cadrul evenimentului organizat la Onești, prof. Virginia-Smărăndița Brăescu a susținut, la ora de limba franceză, o activitate demonstrativă cu tema „Tinerii și rețelele de socializare ” („Les jeunes et les réseaux sociaux”).



Prof. Mărioara Brescan, director

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri