28 martie 2024
ContrasensDespre autoritate in România lucrului bine facut

Despre autoritate in România lucrului bine facut

Rar gasesti in lume om mai sucit ca românul; care e mereu cârcotas si suparat ca daca-i dai, de ce-i dai si daca nu-i dai, de ce nu-i dai?

Daca e politia pe strada cu radarul, inseamna ca este la pânda si nu-i bine, daca nu e politia pe strada si se intâmpla un accident, românul urla “unde e politia?”, daca dirijeaza circulatia, de ce o face, ca mai mult incurca, daca nu o dirijeaza, sare cu gura ca nu o face.

In weekend-ul trecut, Directia de Sanatate Publica (DSP) a facut publice rezultatele controalelor la izvoarele si pompele din Bacau, surse de apa la care au apelat locuitorii orasului in timpul recentelor avarii la aductiunea de la Valea Uzului.

Cum era de asteptat, doar câteva au iesit bine la analiza ca ar avea apa buna de baut. La restul ori era depasita concentratia de nitrati, ori s-au descoperit bacterii coliforme cum ar fi E. coli.

Reactia bacauanilor? Nepretuita! De la “e prosteala pe fata, ca am baut pâna acum si n-a murit nimeni” pâna la reactii de genul “grammar nazi”, ca de ce s-a scris “izvoare”, când unele surse sunt, de fapt, “pompe”?

Precum se stie, concentratia ridicata de nitrati da, la copiii sub trei ani, asa-numita “boala albastra” care duce inclusiv la moartea pacientilor. Cazurile de “boala albastra” erau, la un moment-dat, o problema nationala pâna când, in urma unor campanii de informare, românii au inceput sa nu mai arunce balega din grajd sau sa-si faca wc-ul din curte chiar lânga fântâna.

Despre E.coli, ce sa spunem?! Sa ne amintim de acei copii care au murit in Arges. Chiar daca nu s-a aflat de unde s-au imbolnavit, se stie clar ca bacteriile E.coli au fost de vina.

Cât despre sensurile cuvintelor din limba româna, este si mai tragic faptul ca nu se stie ca “izvor” poate fi folosit si cu sensul de “cismea”, dar deja ne bagam in chestiuni mult prea complicate si chiar inutile.

Cum spuneam, românul e cârcotas. De ce sa respecte indicatiile autoritatilor, când el poate contesta autoritatea?!

Faptul ca neamtul, suedezul sau francezul respecta recomandarea unei autoritati sanitare, nu inseamna ca si românul o poate face. Sau ca vrea.

In definitiv, românul nu respecta nici macar autoritatea Politiei, de ce ar face altfel in cazul DSP?

Ca doar daca se imbolnaveste grav sau o mierleste de vina nu e el, care n-a respectat o interdictie, ci autoritatea care nu a facut nimic pentru ca el sa respecte interdictia.

Ca si la Colectiv, ce daca clubul era autorizat doar pentru 80 de persoane, trebuia, dom’le, sa stea politia la usa si sa numere câti oameni au intrat inauntru!

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri