Dupa o perioada de întrerupere de câtiva ani, reiau avancronica spectacolelor saptamânale ale Filarmonicii “Mihail Jora”, satisfacând astfel asteptarile mai multor concetateni ai nostri care au dorit aceasta întâmpinare a evenimentelor artistice muzicale.
Deschiderea stagiunii muzicale 2015 – 2016 ne prilejuieste întâlnirea cu muzica unui important compozitor ceh – Antonin Dvorak. Întreg simfonicul ii este dedicat.
În toamna anului 1892, Dvorak este invitat sa accepte postul de profesor la Conservatorul din New York, nou înfiintat. ”Am acceptat invitatia doamnei Thumber, care voia sa întemeieze o scoala de compozitie, marturisea compozitorul. Sunt deja batrân si banii pe care mi-i ofera îmi pot asigura familia”. Va sta aici trei ani. Prima si cea mai cunoscuta lucrare pe care Dvorak o compune în America este Simfonia din Lumea Noua. Sigur, aceasta lucrare nu putea lipsi din simfonicul de joi, care se deschide cu Dans slav nr.8.
La pupitrul dirijoral, se va afla maestrul Ovidiu Balan, dirijor si director onorific al orchestrei simfonice a Filarmonicii “Mihail Jora”, binecunoscut datorita nenumaratelor concerte pe care le-a condus în tara si în strainatate. Discipol al unor personalitati de marca, detinator a importante distinctii si medalii, a dus faima orasului nostru peste mari si tari.
Solistul serii, în “Padurea tacuta”, (a cincea piesa a suitei „Din Padurea Boemiei”) si Concertul în si minor pentru violoncel si orchestra, este renumitul artist de origine româna Rodin Moldovan, violoncelist solist al Orchestrei Simfonice MDR Leipzig – cea mai veche orchestra radio din lume, fondata in 1923 (Germania). “Un violoncelist la care muzica trece mai întâi prin inima”, scria Leipziger Volkszeitung despre Rodin Moldovan.
A studiat cu Aurel Niculescu la Bucuresti, s-a perfectionat la Roma cu Radu Aldulescu si Mstislaw Rostropovich. Carierea sa de violoncelist solist a inceput in Italia, cucerind apoi publicul european si american. Festivaluri, turnee, concerte si recitaluri alaturi de Berliner Philharmoniker Oktet si Nathan Quartett. Cu”Trio Celibidache” a câstigat premiul intâi la Concursul Festivalului Muzical din Varazdin/Croatia si a concertat in Madrid, la curtea regala a Spaniei, pe faimoasele instrumente Antonio Stradivari.
O deschidere de zile mari, promisiune pentru întreaga stagiune muzicala!

Ozana Kalmuski Zarea


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ