Deputatul PSD de Bacău, Miron Smarandache, solicită argumentaţia legală a vânzării unor zăcăminte petroliere de către OMV Petrom

3

Deputatul PSD de Bacău, Miron Smarandache, a cerut lămuriri referitoare la legalitatea vânzării unor zăcăminte petroliere de către OMV Petrom, în cadrul unei interpelări parlamentare adresate Viceprim-Ministrului Costin Borc, ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.

„Potrivit unor informaţii oficiale, OMV Petrom a ajuns recent la un acord cu Mazarine Energy, o companie petrolieră cu sediul în Olanda şi active în Tunisia, pentru transferul a 19 zăcăminte petroliere onshore din România.

Potrivit relatărilor companiei, suma tranzacţiei nu poate fi divulgată, iar transferul trebuie să primească avizul autorităţilor de reglementare. Societatea a motivat cedarea zăcămintelor prin nevoia de a-şi optimiza costurile, iar finalizarea tranzacţiei este estimată a avea loc la sfârşitul acestui an. Cele 19 zăcăminte au o producţie cumulată de circa 1.000 de barili pe zi, adică mai puţin de 1% din producţia actuală a OMV Petrom”, a argumentat parlamentarul social democrat în documentul oficial trimis conducerii MECRMA.

PUBLICITATE

În finalul interpelării, deputatul băcăuan a formulat mai multe întrebări către vicepremierul Costin Borc: „1. Există în contractul de vânzare al SC Petrom SA către OMV din anul 2004, vreo clauză care să permită actualei companii OMV Petrom să vândă sau să dea în administrare perimetrele petroliere pe care le are în exploatare?; 2. Care sunt perimetrele vizate pentru această tranzacţie şi dacă între acestea sunt şi din zona Moineşti-Bacău?; 3. Cum veţi urmări ca în contractul de administrare societatea care preia aceste perimetre să păstreze numărul de salariaţi existent?; 4. Ce program de investiţii are OMV Petrom pentru următoarea perioadă, având în vedere scăderea producţiei din cauza declinului natural al zăcămintelor, astfel încât să crească producţia de petrol şi gaze?”.

„Am formulat această interpelare la solicitarea petroliştilor din judeţul Bacău, care doresc să cunoască informaţii despre locurile lor de muncă, şi implicit despre viitorul lor şi al familiilor avute în întreţinere. Personal, m-am pronunţat în repetate rânduri asupra ideii conform căreia orice fel de modificare a contractului iniţial dintre statul român şi OMV să fie transparent şi cunoscut de către populaţia României, şi mai ales de către angajaţii din sistem. De asemenea, am subliniat că toate schimbările survenite trebuie să ţină cont de păstrarea locurilor de muncă ale salariaţilor din petrol şi gaze”, a afirmat deputatul Miron Smarandache.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Interesant ar fi de aflat cu de-a ajuns OMV-ul sa faca legea in Romania. Cum a reusit sa detina controlul total al petrolului,E-ON-nul la gaze si electricitate. Ce se va intampla cu tara cand se va dubla pretul la energie.Dar cin` sa auda. De 25 de ani ni sa dat la “temelie” pana am ajuns aproape o masa amorfa,o turma de necuvantatoare ,biciuita de sistemul mafiot .Ne-am dus p_l_ de suflet ca natie ,popor… am ajun o populatie. AMIN !

LĂSAȚI UN MESAJ