21 iulie 2024
ActualitateDeputatul Paul Cristian Ichim: Noua lege a pensiilor promite pensii mai mari...

Deputatul Paul Cristian Ichim: Noua lege a pensiilor promite pensii mai mari dar nu sunt bani pentru implementare.

Coaliția de la guvernare a adoptat recent noua lege a pensiilor, un document de politică publică cu impact major pentru România. În locul unor măsuri care să ofere claritate și mai ales sustenabilitate unui sistem extrem de vulnerabil, propunerea coaliției este o himeră populistă cu iz electoral. Orice intenție de a analiza obiectiv și pertinent documentul propus este un demers inutil și frustrant, deoarece, în ciuda ambalajului pompos în care este împachetat, în realitate acest demers are o mare problemă: lipsa banilor.

Aflăm din noua lege că, pensiile vor fi majorate de două ori în 2024: o dată la 1 ianuarie cu 13,8%, și încă o dată la 1 septembrie, prin recalculare. În prezent, cheltuielile lunare cu pensiile se ridică la 9,66 miliarde lei, dar vor crește la 11,35 miliarde de la începutul anului și la 13,8 miliarde de la 1 septembrie 2024. De unde ia Guvernul acești bani? Din împrumuturi, ale căror dobânzi cresc de la o zi la alta? Din creșterea de taxe și impozitelor, un demers care deja zdruncină bruma de stabilitate care mai există în economie? Sau poate din celebrul Fond de Rezervă care, așa cum îl descrie coaliția de la guvernare, pare un sac fără fund al tuturor dorințelor electorale.Adevărul este că nu sunt bani. Nu sunt bani pentru că economia nu este lăsată să se dezvolte, investițiile lipsesc, iar veniturile la bugetul de stat sunt din ce în ce mai mici. Numai că, în pragul unui an electoral coaliția de la guvernare nu își permite să accepte, în fața națiunii această realitate. Așa că împinge mai departe, cu o iresponsabilitate incredibilă, iluzia că, tot ceea ce fac ei este pentru binele național și în interesul românului de rând. Neagă cu vehemență că avem o problemă, chiar dacă, se aud timid niște voci din interior care ar vrea să tragă un semnal de alarmă. Zgomotul electoral este mult prea puternic.

Suntem aproape la finalul acestui an și în curând vor veni sărbătorile. Românii trăiesc din ce în ce mai rău. Pe toată durata acestui an, coaliția de la guvernare a gafat sistematic fără nicio urmă de vinovăție. Au amețit economia cu creșteri de taxe și impozite, au mărit prețurile la utilități și la alimentele de bază. Apoi au promis creșteri salariale, dar când a venit vremea să le dea au constatat că nu sunt bani, așa că au dat ordonanțe de urgență împingând cât mai departe termenele asumate. Cea mai nouă ispravă este atacul la Pilonul 2 de pensii, în disperarea de a mai strânge de undeva niște resurse. Unde se va opri ticăloșia celor de la guvernare?

Deputat Paul Cristian Ichimspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri