6 mai 2024
ActualitateDeputat PNL Bacău, Elena Hărătău: Deschidem școlile la 14 septembrie și urmărim...

Deputat PNL Bacău, Elena Hărătău: Deschidem școlile la 14 septembrie și urmărim strict interesul elevilor 

Decizia Guvernului este fermă și clară, școlile se vor deschide pe 14 septembrie. Guvernul liberal consideră că actul de educație este fundamental în dezvoltarea copiilor noștri și că pierderea cursurilor sau chiar a unui an întreg, așa cum susțin unii, este inacceptabilă. Copiii, fie că sunt elevi, fie că sunt liceeni, nu își permit să piardă săptămâni, luni sau chiar un an din școală. Acest lucru le-ar afecta iremediabil dezvoltarea lor ulterioară. Anul pierdut școlar i-ar da foarte mult înapoi, ar pierde cunoștințe, deprinderi.
În plus, în această perioadă trebuie să ne îngrijim și de moralul copiilor noștri și de starea lor psihică. Un copil care este deja la școală a început deja să aibă anumite obiceiuri, o anumită seriozitate, își structurează într-un fel timpul dintr-o zi, și-l împarte între orele de la clasă, studiu, activități sportive și timpul liber. Deja în această perioadă, dezvoltarea acestor copii a fost dată peste cap.
Școlile se vor deschide în funcție de nivelul de răspândire al virusului, iar aceasta nu este o decizie politică, nu este o decizie administrativă, este o decizie strict medicală, o decizie luată pe baze științifice oferite de epidemiologi. Urmam sfaturile epidimiologilor și ale experților in sănătate care ne spun ca scoala se poate relua.
În aceste zile ne-am uitat și la modul în care acționează alte state. Ne-am uitat să vedem ce fac americanii, ce fac britanicii, ce fac francezii, nemții, italienii, belgienii, suedezii, ș.a. state partenere în NATO și UE. Toate aceste state au redeschis școala în această toamnă. Vedem că și la ei sunt politicieni care încearcă să facă din deschiderea școlilor o temă de campanie, din păcate avem și noi – noi  preferăm să punem pe primul loc interesul elevilor.
În acest moment, direcțiile de sănătate publică au transmis datele pe fiecare localitate. Acestea sunt cunoscute la nivelul administrațiilor locale și la nivelul fiecărei școli în parte. Inspectoratele școlare și școlile trebuie să ia toate deciziile de protecție care se impun pentru a ne asigura că elevii vor fi în siguranță și că procesul educațional continuă fără întreruperi.
Au fost deja luate măsuri într-un număr foarte mare de școli, însă acestea continuă în fiecare județ din țară. S-au achiziționat și se vor achiziționa în continuare măști, substanțe dezinfectante, tablete – acestea vor fi necesare acolo unde se va face școala în sistem mixt sau, dacă va fi nevoie, unde se va face on-line.
Noi am alocat deja 50 de milioane de euro pentru achiziția dezinfectanților, a măștilor și a cisternelor sanitare, acolo unde nu există apă curentă. Pe lângă acestea, am alocat încă 100 de milioane de euro pentru achiziția tabletelor.

Există 3 scenarii în funcție de care vor avea loc orele la clasă:

În scenariul 1, (scenariul verde), toți elevii merg la școală, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Pentru acest scenariu, incidența trebuie să fie mai mică de un caz la mia de locuitori în ultimele 14 zile.
În scenariul 2 (scenariul galben), se prevede participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție dar și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Acest scenariu este pentru localitățile cu o incidență de 1-3/1.000 locuitori.
În scenariul 3 (scenariul roșu), toți elevii vor face cursuri online. Acesta va fi folosit pentru localitățile cu o incidență mai mare de 3/1.000 de locuitori.
Fiecare unitate şcolară va decide și îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetelor pentru situaţii de urgenţă.
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri