Sute de câini infrunta gerul sub cerul liber

Peste 1800 de maidanezi sunt inchisi acum in uriasul tarc amenajat de Primaria Bacau pe locul fostei gropi de gunoi a orasului. Cei norocosi dorm in custi. Ceilalti stau facuti covrig in zapada. Ii scoate din amortire zgomotul roabei cu care li se cara hrana. Incepe lupta pentru bucatile de carne inghetata. Numarul „asistatilor” creste cu fiecare zi. Bacaul nu are sanse sa scape de maidanezi atâta timp cât nu va seca „izvorul” câinilor abandonati din satele limitrofe.

La marginea Bacaului, in plin câmp, in locul fostului depozit de gunoi al orasului, sunt inchisi toti câinii adunati din oras. Adapostul maidanezilor se intinde pe 15 hectare acoperite acum de gheata si zapada. Sunt câini cât vezi cu ochii. Se joaca, se bat,dorm in custi sau chiar sub cerul liber, facuti covrig. Când aud ca se apropie roaba plina cu carne navalesc spre poarta. Câtiva isi smulg bucatile inghetate din gura si se incaiera. Cu toate ca larma este asurzitoare, câinii nu par hamesiti. Unii dintre ei ignora ora mesei si prefera sa socializeze cu vizitatorii. Ochii lor te fac sa crezi ca spera sa fie adoptati. Din pacate, bacauanii nu sunt interesati de ei. Rar, poate o data pe luna, are loc o adoptie. In schimb, numarul câinilor inchisi aici creste cu fiecare zi. Cei sanatosi sunt sterilizati imediat. Cei bolnavi sunt mai intâi tratati si tinuti intr-o hala incalzita.

Parasiti la ghene

„Sunt in jur de 1800, ne-a declarat Viorica Marcu, directorul Directiei de Servicii Publice din cadrul Primariei Bacau. Sunt sterilizati si crotaliati, deci ii avem sub observatie permanenta. Hrana le este asigurata printr-o sponsorizare de la Agricola International. In aceasta perioada li se da zilnic apa calda. Parte din ei stau in tarcuri si custi, parte sunt in libertate.” Viorica Marcu este de parere ca trebuie luate masuri urgente, la nivel judetean cel putin, pentru gestionarea problemei câinilor fara stapâni. „Acestia sunt, in cele mai multe cazuri, pui ai câinilor cu stapân. Este o practica in mediul rural ca puii nedoriti sa fie adusi la oras si abandonati. In cartierele marginase sunt zone, in special pe lânga ghenele de gunoi, unde gasim zilnic pui sau adulti parasiti.”

Solutia: sterilizarea câinilor cu stapân

De sanatatea câinilor de la adapost se ocupa un medic tânar si sufletist. Deoarece „captura” din oras este bogata, sterilizarea merge ca pe banda rulanta. „Dar aceasta nu este o solutie, ne-a declarat Razvan Nutu, medic veterinar. Cei din oras nu se vor mai inmulti, dar vin mereu altii, din rural. Daca s-ar dispune, prin lege, sterilizarea câinilor cu stapân, in 5-6 ani nu am mai avea maidanezi in orase. Daca nu se opreste izvorul de la tara, problema nu se va rezolva niciodata.” Dr. Nutu crede ca eutanasierea nu este, nici pe departe, o solutie. „Intre 2000 si 2008 a fost permisa. Au fost orase in care s-a facut genocid, dar in locul câinilor ucisi au aparut altii.” Numai intr-un an au fost sterilizati la adapost 1000 de câini. Pâna in toamna anului trecut, acestia, marcati, se intorceau pe strazi. Acum trec in tarcul imens. „Cei care au crotal portocaliu la ureche si ii vedem prin oras sunt evadati”, explica Viorica Marcu.

Reticenta din partea gospodarilor

Viorica Marcu a avut o initiativa de promovare a sterilizarii câinilor cu stapân in comuna Traian. „Medicul nostru de la adapost era dispus sa faca munca voluntara, la un numar de gospodarii, pentru a-i face pe oameni sa inteleaga ca asa este civilizat. Cei cu care am discutat au fost reticenti. Spuneau, «ce, sa-mi taie mie cateaua?».” Cadru legal pentru gestionarea acestei mari probleme administrative exista sau se poate crea. Consiliile locale sunt obligate sa aiba serviciu de ecarisaj si adapost pentru câini. Daca nu-si permit sa subventioneze asemenea structuri, ar putea sa impuna macar sterilizarea câinilor. Fiecare comuna are medic veterinar concesionar. Asa cum vaccinarea pentru evitarea epizootiilor este obligatorie, pe lista serviciilor de preventie ar putea fi adaugata si sterilizarea câinilor. In locul unor solutii propuse de specialisti, se promoveaza masuri radicale, precum eutanasierea, care doar incing spiritele.
Doina Mincu