Avocată

Controversatul afacerist Onorica Palade, denuntator in dosarul de mita in care au fost trimisi in judecata Gabriela Mazilu, fost director economic la CET Bacau, si sotul acesteia, Ovidiu Mazilu, a fost condamnat, de Tribunalul Bacau, la 5 ani închisoare, în conditii de detentie, pentru infractiuni de înselaciune în forma continuata, constituirea unui grup infractional organizat si fals în înscrisuri sub semnatura privata, în forma continuata.

Pedeapsa a rezultat dupa ce instanta a anulat suspendarea executarii unei alte pedepse de 3 ani închisoare, pe care Palade o primise, in 2007, de la Tribunalul Bucuresti, ramasa definitiva in 2009.

Afaceristul a fost trimis in judecata, in 2014, alaturi de alti inculpati, intr-un dosar de înselaciune în contracte, în forma continuata, cu consecinte deosebit de grave. În perioada martie-iunie 2009, spun procurorii, inculpatii au indus în eroare mai multe societati de leasing cu ocazia încheierii si executarii unor contracte, având ca obiect utilaje marca XCMG (încarcatoare frontale) si JCB (autogreder), utilaje care în realitate nu au existat, al caror pret fusese deja platit de proprietar furnizorului extern sau care nu corespundeau specificatiilor tehnice. Prejudiciul adus firmelor de leasing este de 6,8 milioane lei si 783.683,72 euro.

Condamnarea cea mai grea a primit-o Horia Gurau, pentru aceleasi infractiuni, dar cu un numar impresionant de fapte. Pedeapsa a ajuns la 14 ani de închisoare, dupa ce au fost adaugate si condamnarile anterioare – 7 ani, in 2013, alti 7 ani, in 2014, si 2 ani închisoare, in 2015, pedepse ramase definitive la Curtea de Apel Bacau. Practic, la pedeapsa principala data de Tribunal, de 5 ani închisoare, s-a adaugat un spor de 9 ani închisoare (1/3 din totalul de 27 de ani al pedepselor anterioare). Inculpatul se afla in arest din iunie 2011. O pedeapsa mare, de 9 ani, 6 luni si 2 zile, a primit si Eugen Groapa, dupa contopirea unor pedepse mai vechi. Alti trei inculpati au primit condamnari cu executare, intre 4 si 6 ani, si doar pentru un complice al gruparii s-a dispus suspendarea pedepsei de 3 ani închisoare.

Milioane de lei confiscate de la inculpati

Instanta a respins cererile SC “Alpha Leasing România IFN” si SC “Marfin Leasing IFN România de obligare a inculpatilor si societatilor “Cab Affaire” SRL Comanesti, “Consal River” SRL Comanesti, “Vipadal Com”, “L&DL International si “Intercont” Iasi la plata despagubirilor, pagubele fiind recuperate în baza titlurilor executorii. Instanta a dispus confiscarea de la inculpati a sumei totale de 6 milioane lei, din care 1,5 milioane de la Horia Gurau si 2,3 milioane de la Onorica Palade. Sentinta nu este definitiva.

Numele lui Onorica Palade, fost politist moinestean, retras din activitate in urma unui scandal de coruptie, este legat de numeroase plângeri penale si anchete, fiind acuzat, in mai multe dosare, de trafic de influenta, cumparare de influenta, fals si nerespectarea normelor bancare, evaziune fiscala. Palade a executat, in 2006, o condamnare de 3 ani cu executare. El apare si ca denuntator in dosarul de mita in care au fost trimisi in judecata Gabriela Mazilu, fost director economic la CET Bacau, si sotul acesteia, Ovidiu Mazilu. Conform rechizitoriului, de la inceputul anului 2010, Gabriela Mazilu, in calitatea pe care o avea la CET, a pretins de la Onorica Palade, administrator al SC L&DL International SRL Moinesti, un procent de 5 la suta din valoarea unui contract de furnizare si transport carbune energetic, in valoare totala de 12.705.000 lei, fara TVA, incheiat intre cele doua societati.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Mare denunțător acest Palade cu zeci de fapte penale care nu a beneficiat de prevederile art. 19 din Legea nr. 682/2002 cu toate insistentele procurorilor. Mai sunt si judecători verticali in țara asta ! Încep judecătorii sa nu mai răspundă la comenzile procurorilor ?!

LĂSAȚI UN MESAJ