Conditia denuntatorului, in general, este una cât se poate de ingrata. Ca sa denunti o fapta penala trebuie sa accepti, logic, propunerea, articulat sau tacit. Oricum, trebuie sa lasi o portita deschisa.

Dintr-o astfel de situatie, poti iesi triumfator, in aplauze, ca un erou care a demascat si infundat marii/micii corupti, dar poti ridica si multe, multe semne de intrebare. Pentru ca la noi, unde totu-i anapoda, denuntatorul are multiple definitii pe care nu le gasim in DEX – turnator, atunci când la mâna iti pica un personaj iesit din gratii, care nu a mai jucat dupa reguli impuse, santajist, când “afacerile” nu mai merg in directia dorita si negocierile s-au blocat, oportunist, atunci când denuntul iti poate aduce mai multe avantaje decât acceptarea unor bani/foloase/functii, sifonar strâns cu usa, la mâna anchetatorilor, când denuntul iti salveaza propria piele. Când vechi parteneri de afaceri ajung sa se denunte, e greu sa te gândesti ca brusc au vrut sa respecte legea, sa fie corecti.

Denuntul poate deveni o moneda de schimb sau este o simpla razbunare, când o mâna nu mai vrea sa o spele pe cealalta. A devenit o moda si, in paranoia mea (constientizata si justificata), ma gândesc ca la un moment dat si pe restul primit de la alimentara ar putea scrie “mita”.

PUBLICITATE

Am exagerat, stiu, dar n-ar fi de mirare, in conditiile in care dosarele la comanda, prafuite dupa ani de asteptare, au la baza, in multe cazuri, simple denunturi si interceptari trunchiate. Turnatorii iau nastere, uneori, in arestul preventiv – masura care nu justifica neaparat pericolul social, ci e o tactica veche si eficienta de a forta un denunt.

Greu de refuzat când “nimeresti” ca din greseala lânga colegi de celula violatori sau criminali. Intr-o tara corupta, denuntul ar putea fi o solutie, daca nu ar fi selectiv si tardiv. Si ma gândesc aici la un controversat om de afaceri din Bacau, partener cu afaceristi din Galati si nu numai, care si-a facut un obicei din a “scrie”.

Omul sincer, de apreciat, a recunoscut dintr-un exces de zel si propriile fapte de coruptie, anterioare flagrantului comandat. Vreo doua spagi primite, pentru care nu a avut interes atunci sa faca denunt. Intrebarea e: de ce procurorii i-au pastrat calitatea de martor si cu ce pret?

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ