Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în cazul unei fetițe de în vârstă de 15 ani, victima unor tratamente umilitoare în Școala Gimnazială Ghiță Mocanu din Onești, Județul Bacău.

Denisa este diagnosticată cu hipoacuzie și o ușoară formă de dizabilitate intelectuală. Fetița este încadrată în gradul de dizabilitate accentuat și are certificat de orientare școlară emis de CJRAE Bacău către învățământul în școala de masă, pentru clasele VI-VIII, având dreptul la curriculum adaptat și profesor de sprijin.

Prin efortul deosebit al părinților, Denisa a absolvit clasele I-IV în școala de masă, însă o dată cu intrarea în clasa a V a doamna dirigintă a înțeles să pună presiune asupra parinților pentru a-și retrage copilul din școală. Dincolo de actele constante de marginalizare, amenințarea cu repetenția și refuzul categoric de a-i adapta programa școlară conform normelor legale în vigoare, diriginta a încercat în mod sistematic să coalizeze părinții pentru a solicita excluderea Denisei din școală.

PUBLICITATE

Deși conducerea școlii a încercat să aplaneze conflictul, doamna dirigintă alături de mama unui elev din clasa Denisei au strâns semnături de excludere a fetiței din școală. Mai mult decât atât, doamna dirigintă consideră că Denisa ‘este un copil de stat acasă, să se joace cu păpușile’, iar mama unui alt elev chemată de CEDCD în fața Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării consideră că Denisa reprezintă o piedică în procesul de învățare al copiilor pentru testarea națională de la sfârșitul clasei a VIII-a. Una din afirmațiile acesteia a fost: ‘Dacă aveți un coș cu mere bune și puneți unul stricat, nu se strică toate ?’.

În prezent, Denisa frecventează în continuare orele de curs ale școlii Ghiță Mocanu, Onești, iar atitudinea discriminatorie și umilitoare a doamnei diriginte și a mamei în cauză continuă. În ciuda relațiilor bune din trecut, Denisa este acum izolată de colegii din clasă, stând singură în ultima bancă, ca urmare a conflictului dintre familie și dirigintă, care le-a format convingerea că există o deosebire fundamentală între aceștia și ea pe baza dizabilității.

‘Din păcate scenariul dramatic prin care trece Denisa ne este foarte cunoscut, însă două lucruri ne îngrijorează fundamental: pe de o parte faptul că în ciuda prevederilor legale și a nenumăratelor acțiuni în instanță pe care organizația noastră le-a derulat, Ministerul Educației refuză cu obstinație să ia măsuri de prevenire a discriminării și de incluziune a copiilor cu dizabilități. Pe de altă parte considerăm deosebit de îngrijorătoare agresivitatea părinților de elevi tipici, care aleg cu ușurință să discrimineze și să instige la discriminare față de copiii cu dizabilități. Din această cauză organizația noastră a decis că asemenea atitudini nu mai pot fi tolerate și, iată, părinții care aplică astfel de tratamente sunt chemați în fața instanțelor competente în solidar cu profesorii’, declară Mădălina TURZA, președinte CEDCD.

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ