20 aprilie 2024
EvenimentDemnitari fără demnitate și onoare

Demnitari fără demnitate și onoare

Este incredibil ce se întâmplă în politica dâmbovițeană, surprinzător și de neînțeles reacția celor din partidele de dreapta, a progresiștilor și neomarxiștilor. După ce ani și ani au pus în programele lor electorale, pe agenda de lucru zilnică, în dezbaterile publice, au amețit lumea cu lupta lor împotriva corupției și, mai ales, cu principiul-slogan „Fără penali în funcții publice”, apreciate de orice om educat, cu scaun la cap, de unde au venit și voturile care i-au propulsat într-o coaliție de guvernare, astăzi, când sunt puși să se pronunțe într-o situație concretă, de a se ține de cuvânt, de a-și conserva onoarea, peneliștii, majoritatea useriștilor, de care s-au lipit și udemeriștii, au devenit subit apărătorii înfocați ai actualului premier, omul PNL-ului, cu funcție, care, spun sursele și documentele oficiale dintr-un stat din SUA, a fost amendat și condamnat penal pentru consum de alcool (!) la volan.

Cu puțină imaginație, îl vedem pe actualul prim ministru al României plimbat de polițiștii americani prin oraș cu mâinile la spate și cătușele aferente. Pentru isprava lui, Florin Câțu, la frumoasa și matura vârsta de 28 de ani, a fost condamnat la două zile de privare de libertate, plata unei amenzi destul de mari, dar și la executarea de lucrări în folosul comunității și urmarea unui program de dezalcolizare. Domnul respectiv se înscrisese la doctorat, nu era un liceean zăbăuc.

E suficient? Este, chiar peste măsură, pentru ca întreg spectrul politic să ia poziție și să aplice ceea ce au promis: „Fără penali în funcții publice” și să-l someze pe colegul lor, să demisioneze din înalta funcție, iar dacă refuză, cum s-a și întâmplat, să-i retragă sprijinul politic, să protesteze, astfel ca instituțiile statului să rămână curate. Citiți sau recitiți declarațiile, luările de poziție, intervențiile aiuritoare la televiziuni ale unor persoane care au defilat în spațiul public cu principiul în gură, deputați, senatori, eurodeputați, șefi ai unor instituții fundamentale ale statului, incoruptibili, care, pe față și fără jenă intelectuală au trecut la spălarea imaginii lui Florin Câțu, cu argumente din sfera penibilului și unei îndoielnice moralități.



Este treaba lor, când este vorba de imaginea partidului din care fac parte, de oamenii lor, de troaca lor, pot alege în fruntea partidelor pe oricare infractor, însă nu pot să accept să murdărească imaginea instituțiilor statului, cred că toți românii țin și luptă, fiecare cu mijloacele lui pentru curățenia morală, juridică, la integritatea absolută a Guvernului, a instituției prim ministrului, a ministerelor, a Președinției, fundamentale într-un stat de drept, care face parte din corul european, a cărui audiție este mai presus de afonia și analfabetismul moral și politic al unora care se scaldă în mocirla intereselor de gașcă, de grup.

Pot, individual și cu întreg partidul să-și burdușească organismele și funcțiile interne cu tot felul de penali, să-i laude, să le pupe obrazul gros, eu supun atenției și pledez pentru onoarea, demnitatea și curățenia instituțiilor statului meu, a țării mele, așa cum se întâmplă în multe țări europene civilizate, unde orice abatere, deraiere de la principiile și normele culturale, morale și legale sunt sancționate și autosancționate, până nu intervine metastaza. Sunt, mai ales în Europa, multe exemple de demnitari care au demisionat sau au fost obligați să demisioneze pentru fapte mai puțin grave, însă acolo morala, demnitatea, cinstea și onoarea sunt înscrise pe frunțile tuturor demnitarilor, iar abdicarea de la litera și conținutul lor, presupune părăsirea funcției.

Este nu jenantă, este condamnabilă aroganța, dublată de pipernicita explicație a inculpatului din fruntea guvernului, călcând în satrăchini și atunci când i s-a pus pe masă, refuzând evidența, a altui dosar, cel al neplății unui împrumut de la o bancă, tot din America, fiind urmărit prin toată lumea. Un om care gestionează averea unei țări, miliarde de euro, reprezintă țara în plan extern trebuie să fie mai presus de orice suspiciune. Și nu suntem siguri că nu mai are și alte bube, care încă nu sunt trecute în CV. Discutabile sunt și profesionalismul și buna credință a serviciilor puse să apere interesele țării, interne și externe, cu jurământ de credință, cum sub jurământ de credință, loialitate și sacrificiu sunt toți demnitarii, inclusiv președintele țării. Principiile, valorile și normele nu sunt valabile și nu se aplică doar pentru alții, ci, și mai cu seamă, sunt ridicate la rang de lege, atunci când este vorba de propriul trup, organism și instituție, altfel inițiatorii și susținătorii pozitivului principiu devin demagogi, care pun în pericol onoarea și prestigiul propriei țări.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri