O umbră neagră peste soarele palid, de ianuarie. Joi, 17 ianuarie, ne-a părăsit Pantelimon Decuseară. Avea 78 de ani și o viață petrecută în sport, fiind considerat, fără putință de tăgadă, drept „părintele” săriturilor în apă din România.

Născut în iulie 1940, Decuseară a cucerit, pe vremea când era legitimat la Dinamo, cinci titluri naționale, devenind, în 1966, primul român calificat în finala Campionatului European de sărituri în apă, unde a ocupat locul 6. Cariera sa de sportiv a fost depășită doar de cea de antrenor, reușitele sale ca tehnician plasându-l în vârful ierarhiei de profil din România.

În 1986, an în care a fost inaugurat Bazinul Olimpic de Înot din Bacău, Pantelimon Decuseară a ajuns la SCM Bacău, venind de la Progresul București. La SCM Bacău, „nea Decu”, așa cum îl strigau apropiații, a înființat secția de sărituri în apă, care- grație unei selecții riguroase ce a implicat sute sau chiar mii de copii băcăuani- a devenit cea mai puternică din țară. Prin mâinile sale au trecut campioni precum Gabriel Cherecheș, Adrian Gavriliu, Mihaela Neagu, Clara Ciocan și Anișoara Oprea (Șufariu) care au pus Bacăul pe harta internațională a natației.

Sub comanda antrenorului emerit Pantelimon Decuseară, băcăuanul Gabi Cherecheș a fost campion al lumii la Mondialele de juniori de la Londra, din 1992, la care România și-a mai trecut în cont două medalii de bronz, la feminin. „Odată cu trecerea în neființă a domnului profesor Decuseară, părintele și tutorele nostru pe plan sportiv și nu numai, rămâne un gol imens, de neastupat. Și în ziua de astăzi citez din vorbele domniei sale. A fost un om inteligent și un antrenor extraordinar, care stătea șapte zile din șapte la Bazin. Ne va lipsi tuturor. Drum bun, nea «Decu»!”, a mărturisit fostul elev al lui Pantelimon Decuseară, actualul antrenor și director al CSM Bacău, Adrian Gavriliu.