29 martie 2024
Zona zeroEu știu„Decemianuarie. O panoramă a tradițiilor de iarnă - județul Bacău”

„Decemianuarie. O panoramă a tradițiilor de iarnă – județul Bacău”

O carte minunată a apărut la Editura „Egal”, 2020. De la titlu la ultimul articol, poartă amprenta coordonatorului ei, conf.univ.dr. Ioan Dănilă. „Decemianuarie…” este cartea care trebuia să apară aici, în Bacău, ca o reparație la cartea „Obiceiuri de iarnă. Folclor muzical din repertoriul copiilor” (de Steluța Popa, București, Editura Muzicală, 1981), din care lipsește județul Bacău, – și acum, când s-au împlinit 100 de ani de la tipărirea studiului „Colondele religioase la români”, în „Analele Academiei Române”, seria a II-a, tomul XL (1919-1920), secțiunea Literatură (79 de pagini), de Al. Rosetti, după cum precizează coordonatorul lucrării, în Prefață la ediția I (2019-2020).

Cartea este, în cuprins, rezultatul unei activități extraordinare de culegere, redactare – redare (cartea este însoțită și de un CD), comentare și explicare a trei obiceiuri de iarnă: Colinda, Plugușorul și Sorcova, de o mare frumusețe și vitalitate. Să mai consemnăm și ineditul titlului, care nu-i spectaculos (nici nu s-a intenționat), însă este semnificativ, cel puțin din două puncte de vedere. „Decemianuarie” orientează cronologic (obiceiurile tradiționale consemnate sunt plasate în cuprinsul lunilor decembrie – zilele de 24 și 31 – și ianuarie – ziua de 1) și tematic (colinde, plugușoare, sorcove). Filolog de mare clasă și finețe, cu experiența catedrei, dar și a cercetării și interpretării, profesorul Ioan Dănilă nu lasă nimic neexplicat, necontextualizat, de multe ori făcând ordine prin multele și multiplele dicționare apărute în România. „Așadar, prin procedeul de compunere parțială, s-a ajuns la o vocabulă ad-hoc (decemianurie), rezultat al contaminării lexicale. (Ioan Dănilă, Prefață, pag. 5, la actuala ediție.)

Tradițiile de iarnă sunt „comori neprețuite de simțiri duioase, de idei înalte, de notițe istorice, de crezări superstițioase, de datini strămoșești și mai cu seamă de frumuseți poetice pline de originlitate și fără seamăn în literaturile străine” (Vasile Alecsandri, Poezia poporală), dar și o formă „de transmitere a credinței” (Antonie Plămădeală). Cât îl privește pe autor, „Textele producțiilor folclorice tradiționale ocazionate de sărbătorile de iarnă sunt recunoscute ca mijloace de conservare a unei limbi curate, precise, unirefrențiale.”



„Decemianurie. O panoramă a tradițiilor de iarnă – județul Bacău” este, precizează Ioan Dănilă, rezultatul materializării unei cercetări dusă la capăt de studenți ai Facultății de Litere (Specialitatea Filologie și Pedagogia învățământului primar și preșcolar) a Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, care au dat proba de responsabilitate în fața valorilor naționale  și, totodată, un prilej de aplicare a achizițiilor intelectuale de la diverse discipline din domeniul umanist, culegând peste 200 de producții folclorice din județul Bacău, de la bătrânii satelor, însoțite de înregistrări audio.

Cartea a beneficiat de asistența de specialitate și finanțare din partea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovare Culturii Tradiționale Bacău, sub egida Consiliului Județan Bacău. Referenți științifici: prof.univ.dr. Ion Popescu-Sireteanu și conf.univ. dr. Petonela Savin.

„Decemianuarie” este și poate deveni și un îndrumar, o importantă și credibilă sursă de informare și documentare pentru profesori și  învățători, pentru îndrumătorii formațiilor artistice, în activitatea lor de mare răspundere în păstrarea și promovarea valorilor autentice ale culturii noastre populare, în condițiile asaltului tot mai păgubos al kitsch-lui, al încercării de vulgarizare și falsificare prin introducerea unor importuri străine de filonul de aur al tradițiilor noastre.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri