În recitalul care a încheiat ediţia 39 a Festivalului Internaţional „Enescu – Orfeul Moldav” publicul s-a delectat, la Tescani, cu muzică enesciană şi din creaţia lui Claude Debussy, compozitor serbat la centenarul naşterii, graţie unor muzicieni de marcă: prim violoncelistul Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, Dan Cavassi, acompaniat de pianistul Sorin Dogariu, solist la Filarmonica din Arad, un tandem cameral redutabil, al cărui sunet ne va stărui mult timp în amintire. Ovaţionaţi, ei au oferit ca suplimente iubitorilor de muzică prezenţi în Sala Oedipe: Salut d’amour a lui Elgar, Lebăda lui Saint- Saens şi Frescobaldi, cucerindu-ne definitiv.

Cu câteva ceasuri înainte, în aceeaşi sală se finaliza, cu un concert, cursul de master vocal, organizat sub egida Muzeului Enescu de baritonul Jean Philippe Lafont şi Alina Pavalache. Într-o spiritualizată şi caldă ambianţă, cei nouă cursanţi s-au desfăşurat în faţa publicului, unde a avut plăcerea să participe şi preşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Braşoveanu.
Antrenant, emoţionant şi ofertant, recitalul tinerilor – care au fost şi recitatori ai poeziilor Gabrielei Mihai – a fost urmat de preţioase sfaturi muzicale pe care cursanţii le-au primit de la maestrul Lafont, cel care ne-a cântat Ne me quitte pas (Nu mă părăsi) al lui Jaques Brel.

În această seară, la Sala „Ateneu”, asistăm la debutul european al japonezului/ american Ken Yanagisawa, discipol al lui Robert Gutter, Ovidiu Bălan şi Charles Gambetta – titularii Cursurilor Internaţionale de Dirijat, ce se desfăşoară de 15 ani la Bacău, în organizarea lui Pavel Ionescu, managerul Filarmonicii băcăuane.

Ken a studiat la Yale University, este asistent la New York Philharmonic Global Academy şi pasionat fotograf. Vă invităm să ascultaţi Uvertura la „Forţa destinului”, a cincea Simfonie de Sibelius şi Concertul 4 de Beethoven în interpretarea pianistului Dinu Mihai Ştefan, care a studiat la Colegiul Regal de Muzică din Londra şi a debutat la Sala „Ateneu” în anul 2006. Ambii protagonişti conturează o carieră profesională de excepţie.

Ozana Kalmuski Zarea

Alte articole