19 aprilie 2024
Zona zeroGongDebut pe scena Teatrului de Ziua Culturii Naționale

Valentin Cătălin Duma, poetul adolescent din Răcăciuni

Debut pe scena Teatrului de Ziua Culturii Naționale

”Tinerii din ziua de astăzi nu mai citesc”, ”Elevii nu merg la teatru”, ”Oamenii de la sate nu sunt educați”, ”Cultura nu mai are valoare”. De câte ori v-ați întâlnit cu astfel de prejudecăți? Sau de câte ori le-am formulat chiar noi înșine, fără a încerca să cercetăm mai în amănunt realitatea la care facem referire? Fără a întreba ”de ce?”. Uneori, am descoperi, poate, că povestea zilnică de viață a unui elev dintr-un liceu băcăuan, care n-a mai dat pe la teatru din clasa a VIII-a, începe la ora 5.00 dimineața, în mediul rural, într-o familie simplă, cu probleme uneori complicate, și se scrie între două navete, în care singura poezie care există este cea pe care o compune el însuși, pentru a evada din realitatea cotidiană. Poate că unii oameni nu au nevoie decât de cineva care să creadă în ei, și de o întâlnire providențială, pentru a transforma umbrele din viața lor în lumină.

Valentin Cătălin Duma, un adolescent în vârstă de 17 ani, din satul Gheorghe Doja, comuna Răcăciuni, elev în clasa a XI-a la Liceul ”Henri Coandă”, va debuta ca poet, pe scena Teatrului Municipal ”Bacovia”, în cadrul evenimentului ”Poezi-ne”, organizat de instituția de cultură din Bacău, miercuri, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, începând cu ora 17.00. Invitația pentru a-și citi, în premieră, versurile pe scenă, alături de actori profesioniști, i-a fost adresată de către Eliza Noemi Judeu, manager al Teatrului Municipal ”Bacovia”, în luna decembrie 2019, la Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacău, în cadrul evenimentului Book Land, unde actrița băcăuană a generat, în calitate de speaker, un dialog despre teatru cu liceenii și cu studenții prezenți.

”Doamna Eliza Judeu este un fel de vedetă mare pentru mine. A fost foarte emoționantă întâlnirea, tremuram din momentul în care ne-a chemat pe scenă, și apoi, când a început să vorbească cu mine, au început să-mi tremure și picioarele și mâinile. M-am bucurat enorm, când am primit invitația de a-mi citi poeziile la teatru. Pentru mine, este o șansă de a ieși din anonimat, de a fi cineva, de a nu rămâne un om simplu, ci de a crește și a lăsa ceva în urmă, o șansă să inspir, într-un fel, pe alții”, mărturisește Valentin Duma, poetul încă necunoscut din Răcăciuni.



Poezia îl liniștește

”Vreau să dau o șansă acestor tineri de a fi cunoscuți și de a se dezvolta. Sunt mulți elevi talentați, la fel ca Valentin, care, din cauza unor contexte sociale mai puțin fericite, nu au acces la cultură, deși își doresc. Mă interesează să încurajăm valoarea și dragostea de artă în rândul elevilor din toate mediile”, a motivat managerul Teatrului Municipal ”Bacovia” invitația adresată lui Valentin Duma.Până când să fie ”deconspirat” în fața colegilor de către actrița Eliza Noemi Judeu, puțini oameni știau că el scrie versuri. Își notează ideile, trăirile pe foi, pe care uneori le uită în bancă, la școală, și le pierde astfel definitiv, dar, de cele mai multe ori, acestea sunt trecute ”pe curat”, într-un caiet, în care a adunat în ultimii doi ani zeci de poeme. Poezia îl liniștește și îl ajută să uite de ceea ce-l face uneori nefericit.

”Dacă sunt frustrat în legătură cu ceva sau supărat ori dacă am o emoție puternică scriu, iau caietul în față și începe mâna să-mi scrie. Și asta chiar m-ajută, pentru că eu nu-s genul care să iasă pe-afară cu băieții, nu-mi prea place să am gașcă mare, unde-i gălăgie. Sunt în lumea mea, acolo”. I-ar plăcea ca unele versuri să fie puse pe ritmuri rap, dar n-a întâlnit încă pe nimeni care să știe să facă asta, pentru că dintre cunoscuții lui cei mai mulți ascultă, spre deosebire de el, manele.

O evadare, o scăpare de lume

Valentin vorbește politicos, cu măsură, citește de la vârsta de patru ani, după cum mărturisește, inspirat de cărțile pe care le vedea la frații săi mai mari. Tot atunci a scris și prima poezie. Sunt de toți patru copii în familie, tatăl munceșe în domeniul construcțiilor, iar mama este croitoreasă. Visul lui Valentin este ca după terminarea liceului să se angajeze la un call center, pentru ”a se pune pe picioare” și a-și câștiga independența financiară.

Deocamdată se simte ”nesigur” și ”mic”, în raport cu lumea pe care trebuie să o înfrunte zi de zi și în care dorește să-și construiască un viitor. Dar e optimist că va reuși. ”Eu cred că dacă îți propui un lucru, și muncești pentru acest lucru, îl vei împlini, trebuie doar să încerci să devii mai bun, în viață, orice-ai face”, spune, în timp ce strânge caietul cu poezii în mâini, până îl face să prindă o formă cilindrică, ca un binoclu numai bun de privit viitorul prin el. Tot datorită întâlnirii cu actrița Eliza Noemi Judeu
a revenit, după mai bine de trei ani de absență, la teatru, în urma invitației pe care a primit-o la spectacolul ”Viața e în direct doar aici”, de Radu Herjeu, în regia lui Sorin Militaru.

”Chiar mi-a plăcut, transmitea un sentiment de realitate, a mărturit Valentin, după vizionarea spectacolului. Teatrul mi se pare… o evadare, o scăpare de lume, de oameni, de sentimentul acesta de limitare. Cum e și scrisul. Când scriu, pot să fiu cine vreau în lumea asta. Dacă mă duc la teatru și văd o scenă care mi s-a întâmplat și mie, într-un fel, parcă mă simt ușurat. Realizezi în astfel de momente că nu ești singurul, că sunt multe persoane care poate trăiesc ce trăiești și tu, și abia atunci îți dai seama că trebuie să treci peste ceva și să nu rămâi blocat în trecut”.

Dacă doriți să îl cunoașteți pe Valentin Duma, poetul adolescent din Răcăciuni, și dacă doriți să vă bucurați de forța terapeutică a poeziei, sunteți așteptați miercuri, 15 ianuarie 2020, de la ora 17.00, la Teatrul Municipal ”Bacovia”, la evenimentul ”Poezi-ne”, să citiți poezia preferată sau să-i ascultați recitând cele mai frumoase poezii pe actorii Ștefan Huluba, Eduard Burghelea, Minodora Broscoi, Bianca Babașa, Ana Adelaida Perjoiu, Andreea Darie, Tudor Hurmuz, Giuseppe Torboli, Vlad Nicolici, Dumitru Rusu ș.a.m.d. Vino și tu și zi-ne o poezie, de Ziua Culturii Naționale! Intrarea este liberă. Evenimentul face parte din programul ”Tu și Teatrul”, parte a proiectului managerial al actriței Eliza Noemi Judeu.

Laura Huiban

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri