De Ziua Mondială a Diabetului

  * cerc uman, în centrul Bacăului, și conferință, la Ateneu

  Centrul de Diabet MiniMed, împreună cu asociația nonguvernamentală AMAS (Asociația „Motivație, Acțiune, Succes”) Bacău, organizează astăzi, 12 noiembrie, evenimentul intitulat Ziua Mondială a Diabetului 2018, cu scopul conștientizării populației, dar și a pacienților diagnosticați cu această boală și familiilor acestora, care este riscul de diabet.

  În acest sens, de la ora 16.00, în Piața Revoluției, se va forma un Cerc uman, unde participarea este liberă, iar cei care vor să se alăture acestui demers sunt rugați să poarte un articol de îmbrăcăminte de culoare albastră, culoarea oficială a evenimentului. Acțiunea va continua de la ora 17.00, la Sala Ateneu, unde va avea loc Conferința cu tema „Diabetul poate afecta orice familie”. Tot aici, de la ora 18.00, vor fi efectuate și testări gratuite pentru glicemie, HbA1c (hemoglobina glicată, o analiză care arată variația glicemiei, media acesteia în ultimele trei luni) şi tensiunea arterială, dar şi informarea participanților cu privire la factorii de risc în relaţie cu diabetul: fumat, consum excesiv de alcool, sedentarism, nutriţie dezechilibrată, obezitate, stres, precum şi simptomele de debut ale bolii.

  „Diabetul este o afecțiune care nu dă niciun simptom. De aceea e foarte important să ne testăm. Toate familiile sunt potențial afectate de diabet și astfel conștientizarea semnelor, simptomelor și factorilor de risc pentru toate tipurile de diabet este vitală pentru a ajuta la detectarea sa devreme. Organizăm acest eveniment, alături de Centrul de Diabet MiniMed Bacău, tocmai pentru a atrage atenția asupra acestei boli cronice grave, cu incidență îngrijorătoare inclusiv la copii și tineri. Am ales Ziua Mondială a Diabetului, pentru că este ziua în care trebuie să conștientizăm aceste riscuri pe care le implică diabetul, dar și pentru a informa populația când ar trebui să meargă la medic pentru a depista afecțiunea din timp, pentru a afla care este tratamentul și cum poate fi prevenită această boală.”
  psiholog Cristina Petrescu, președinte AMAS Bacău

  Evenimentul din Bacău va fi urmat de o caravană în patru comune, respectiv: pe 21 noiembrie, de la ora 16.00, în comuna Tamași, la Centrul Educațional „Dumitru Nediță”, pe 26 noiembrie, ora 16.00, în comuna Mărgineni, pe 27 noiembrie, ora 16.00, în comuna Săucești, la Căminul Cultural, și pe 28 noiembrie, la ora 14.00, în comuna Sarata, la Căminul Cultural „Dealul Nou”. Și aici participanții vor beneficia de testare gratuită a glicemiei, a HbA1c şi tensiunii arteriale, dar și de alte informări privind diabetul, factorii de risc și tratamentul acestuia.

  Tema pentru Ziua Mondială a Diabetului 2018 este „Familia și Diabetul”. Țara noastră se situează printre statele cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat din Europa (11,6%). Numărul românilor cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani care suferă de această afecțiune este de aproximativ 2.000.000 de persoane. În Bacău, numărul lor este de aproape 12.000.

  Alte articole