De unde vin investitori străini

Deși nu sunt vizibili, investitorii străini vin și investesc în Bacău. E limpede că nu sunt în număr la fel de mare ca în urmă cu 15-20 de ani, când practic nerezidenții se întreceau să-și bage banii în afaceri pe la noi. Pe-atunci, erau atrași mai ales de facilitățile de tot felul acordate de statul român și de autoritățile locale, de forța de muncă ieftină și, nu în ultimul rând, de resursele județului.

Investitori puțini. Tot mai puțini

Acum, însă, afaceriștii străini calcă timid teritoriul județului. O indică cel mai clar statisticile Oficiului Registrului Comerțului (ORC) de pe lângă Tribunalul Bacău. Astfel, la finalul anului 2017, în evidențele ORC Bacău, figurau… 57 de societăți cu participare străină la capitalul social.



Dintre acestea, 52 erau nou înființate, iar diferența de 5 era reprezentată de societăți înmatriculate ca urmare a schimbării sediului social din alt județ. Ca titlu de comparație, notăm că, în anul precedent, 2016, numărul societăților cu capital străin era de 76, dintre care 68 erau societăți nou înființate, iar 8 au fost societăți înmatriculate ca urmare a schimbării sediului social în județul nostru. De altfel, din 1991 şi până la începutul anului trecut, nu mai puţin de 2.012 societăţi cu participare străină la capitalul social au fost înfiinţate în tot judeţul, valoarea capitalului social subscris de acestea fiind de aproape 700 milioane de euro.

…descurajați de fiscalitate și instabilitatea politică

Între timp, însă, foarte multe dintre aceste firme au părăsit județul, mutându-și afacerile peste graniță, spre est, unde au găsit…exact ceea ce căuta la început, la noi: mână de lucru mai ieftină și o oarecare stabilitate – fiscală și politică. Dezinteresul crescând de la un an la altul al investitorilor străini față de economia județului poate fi pusă pe seama infrastructurii extrem de deficitare, la care se adaugă instabilitatea politică și fiscalitatea în continuă schimbare. La toate acestea se alătură și acuta lipsă a forței calificate de muncă (lucru de care se plâng și afaceriștii români), sute de mii de băcăuani plecând să lucreze în afara granițelor, în ultimii zece ani.

Moldovenii trec Prutul… cu saci cu bani

Dacă la nivel național, cele mai multe investiții au venit din țări europene, cum ar fi Italia sau Germania, urmate de țări din Asia și Africa, în Bacău, lucrurile stau oarecum diferit. Mai exact, în 2017, pe lângă italieni (de departe, străinii cu cele mai multe afaceri nou înființate la noi – 24), moldovenii de peste Prut și olandezii sunt nerezidenții care au mai avut curajul să-și bage banii în diverse afaceri în județ. În anul precedent, după peninsularii italici, cu 3 de firme nou deschise, francezii și turcii sunt afaceriștii care au încercat să facă bani din bisnis în județul Bacău.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"