* din martie trec pe lânga el si au trecut mii de bacauani, de la cei mai instariti, la cei mai modesti, oameni care n-au avut timp sa-i acorde atentie, sa sune la 112 sau sa-i aduca eventual o bucata de pâine

Cristian Stratulat, 33 de ani, bacauan „fara domiciliu”, dupa cum scrie in buletinul provizoriu. De fapt, casa sa este sub un copac, pe strada Nicolae Balcescu, lânga farmacia 1. Acolo sta nu de ieri, de azi, ci din luna martie a acestui an.

Da, ati citit bine, din martie trec pe lânga el si au trecut mii de bacauani, de la cei mai instariti, la cei mai modesti, oameni care n-au avut timp sa-i acorde atentie, sa sune la 112 sau sa-i aduca eventual o bucata de pâine.

PUBLICITATE

Singurii care s-au mai preocupat de soarta lor au fost oarecum vecinii lui, din blocurile alaturate, care se impart si ei in doua categorii: primii l-au alungat din casa scarii, ceilalti ii mai aduc de mâncare din când in când, ba chiar i-au promis haine. Unul i-a pus la dispozitie Dacia lui papuc veche, sa-i fie casa, dar altii l-au gonit si de acolo.

Când l-am gasit si noi, dupa o sesizare venita pe telefonul de redactie, era in acelasi loc, culcat, pentru ca are picioarele amortite, prea umflate ca sa se poata misca, il bâzâiau mustele, era rosu la ochi iar mirosul….nu se poate descrie.

Ultima baie a facut-o in luna martie, când a plecat de la Spitalul TBC, acolo unde fusese primit de personalul medical sa mai doarma si eventual a mai primit si mâncare.

„Sunt pe strazi de când mama a vândut casa si a plecat in strainatate, acum 12 ani. Am stat in Letea Veche. De atunci, cât am putut merge am stat pe ici, pe colo. Am lucrat, la cartofi, la rosii. Acum am mâinile amortite”, spune Cristian. Ultima masa, o ciorba si o banana adusa de cineva, si ieri doi covrigi cu sunca, cumparati de colegul meu fotograf.

Plapuma cu care se inveleste a gasit-o la gunoi, iar lucrurile pe care le avea au disparut, dupa ce niste politisti locali „amabili” au venit sa constate ca sta sub copac si s-au gândit ca luându-i hainele il vor alunga si pe el. La acestea, se adauga faptul ca seara, pe lânga el, se aciueaza tot felul de indivizi dubiosi, si ei oameni ai strazii. Nu-i intind o mâna de ajutor, ci mai degraba ii iau ce are.

Am semnalat cazul Directiei de Asistenta Sociala a Primariei Bacau. Am vrut sa luam atitudine. Doua angajate ale institutiei s-au prezentat la locul indicat pentru o ancheta sociala, dupa care au solicitat o ambulanta la fata locului. Din pacate, din cauza ca acesta a refuzat sa plece, a fost doar consultat de medic si asistenta.

Nu incercam sa intelegem refuzul sau, poate are legatura cu povestea sa personala de viata, poate vreun incident cu medicii, cert este ca nu poate ramâne acolo. Ieri, intr-un final, acesta a fost luat si dus la spital. A fost internat pentru inceput la Psihiatrie.

„Nu putea ramâne in strada. Acolo va primi sprijin medical, un tratament adecvat si il vom ajuta sa intre intr-un centru”, da asigurari directorul asistentei sociale, Daniela Pozinarea.

Si acum o observatie personala

Cât am discutat cu Cristian, timp de aproape o ora, au trecut pe lânga noi, zeci de oameni. Se uitau lung, dupa care isi vedeau de treaba lor, fara sa se apropie. O echipa mixta de politisti a legitimat alti oameni ai strazii care stateau la ghena de peste drum de noi. S-ar parea ca il stiu pe Cristian, cu nume si prenume.

Il vad zilnic in rutina de patrulare, ba chiar stiu si ca a stat pe la TBC. Si ca nu vrea sa plece. Asa, si? Daca stiu, ce? Si daca vreun angajat al Directiei de Asistenta Sociala a trecut la un moment dat pe acolo si poate a inchis ochii? Sau vreun demnitar?

Tot vorbim de autoritati in acest ziar, asteptând sa ia masuri. Da, trebuie sa le ia, dar din pacate, asta nu inseamna si ca suntem salvati. Ne lipseste grav simtul comunitatii, impulsul de a-i ajuta pe altii. Aici nu ne ajuta, fortat, nici o institutie.

Noi ne facem datoria in continuare si va vom tine la curent cu acest caz.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

12 COMENTARII

 1. Cred ca autoritatile sunt cele care trebuie sa se ingrijeasca de ei si nu trecatorii,locatarii.Demersul dvs.trebuie sa fie indreptat spre institutiile statului si asociatiile de locatari carear trebui sa semnalizeze primii aceste cazuri sociale.

 2. Si cand te gandesti cati bani se duc pe serviciile sociale. In acelasi timp vinovati sunt si acesti oameni ai strazii. De multe ori am auzit ca refuza ajutorul statului si prefera sa doarma in strada. Cred ca e mult de lucru la psihicul omului.

 3. Biserica hamisita de bani de ce nu face nimic…? Nu sufletele amarate ii sunt obiectul muncii? Mafia orasului a bagat zeci, poate chiar sute de milioane de dolari in visteria cersetorului putred de bogat numit biserica. Cu acesti bani se puteau face spitale, scoli si fel si fel fe asezaminte care mai rezolvau astfel de probleme.
  Se stie cum pradatorii in sutana au cheltuit banii? Se stie cati sau intors la cei care au aprobat donatiile? Din cauza acestei politici zeci de mii de locuitori ai jutetului au murit sau au suferit inutil din 89 pana in prezent… Asta nu este stat ci organizatie terorista capusata de barbatii in fuste negre si nu numai.

 4. Ia-l acasa la tine pe Cristian si arata ca ai un ” sufletet mare” si un spirit civic foarte bine dezvoltat. Sta acolo pentru ca asa doreste el. Refuza alte ajutoare din partea autoritatilor. O sa.ti treaca repede si tie sa-l mai sprijini in vr-un fel daca il iei.
  Valabil pentru autor.

  • Tovarase, nu mie mi-au facut donatii din bugetul de stat mafiotii de pe la primarie si consilii locale. Daca tot postezi comentarii spune lucruri inteligente, macar atat.

 5. Raspunsul Politiei Locale: buna ziua din nou!
  Referitor la persoana in cauza, ea se afla in atentia noastra din anul 2009, avand, pana in prezent, aplicate un numar de 78 sanctiuni contraventionale pentru diverse abateri. Vorbim deci de o perioada de 7 ani de zile. Intrucat, vorbim despre o persoana insolvabila, acesta a fost condus in nenumarate randuri la Directia de Asistenta Sociala Bacau, in vederea consilierii si a reintegrarii in societate. Din informatiile, pe care le detin la acest moment, domnul in cauza are si probleme psihice, motiv pentru care a si fost internat la psihiatrie. O alta problema ar fi lipsa unui loc de cazare pentru astfel de persoane, unde, politia sau jandarmii, in urma depistarii ,sa poata duce astfel de persoane. DIn informatiile pe care le am, exita in derulare un astfel de proiect de reabilitare a unui punct termic, cu destinatia asta. Prin actiunile periodice pe care le intreprindem impreuna cu colegii de la Politia Munipiului si Jandarmerie, incercam sa tinem sub control fenomenul, problema fiind ca odata depistate si sanctionate, marea majoritate a acestor persoane revin in strada. Va multumim!

LĂSAȚI UN MESAJ