26 aprilie 2024
ActualitateDe mâine, recenzorii bat la ușă

De mâine, recenzorii bat la ușă

Începând de vineri, 3 iunie, și până pe 17 iulie 2022, băcăuanii care, din diferite motive, nu au reușit să se autorecenzeze vor fi căutați, la domiciliu, de către recenzori.

Recensământul populației și locuințelor a început pe 14 martie, cu etapa de autorecenzare. Introdusă în premieră, în acest an, autorecenzarea a fost programată să se desfășoare, inițial, până pe 15 mai. Ulterior, a fost prelungită cu două săptămâni, respectiv până pe 27 mai. Asta după ce recensământul populației și al locuințelor a fost amânat, din cauza pandemiei, timp de un an. Aproape jumătate din populația țintă estimată s-a autorecenzat.

Recenzarea va fi anunțată, la domiciliu, cu ajutorul afișelor sau al fluturașilor



Următoarea etapă a recensământului va consta în colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă. Datele colectate vor fi înregistrate, cu ajutorul tabletelor, în chestionarul electronic. Important de știut că, în această etapă, recenzorul are datoria să viziteze fiecare locuință din sectorul de recensământ repartizat, nefiind nevoie de vreun demers din partea persoanei recenzate. „Recenzorul de teren, în principiu, trebuie să-și anunțe recenzarea, fie printr-un afiș lipit la intrarea într-un bloc sau a locuinței, fie prin notificarea verbală a responsabililor din asociația de proprietari, de exemplu. Dacă la prima vizită, rezidenții nu vor fi găsiți acasă, recenzorii vor reveni ori de câte ori va fi nevoie pentru a finaliza procesul de recenzare, nu înainte de lăsa la loc vizibil un fluturaș, cu un număr de telefon, prin care să anunțe prezența, din nou, la domiciliu, pentru recenzare. Din experiența recensămintelor anterioare, știm că majoritatea populației lucrează în cursul dimineții, prin urmare, recenzorii vor veni mai spre după amiază sau se vor plia pe programul populației. În plus, s-a mers pe ideea ca recenzorul să fie din comunitatea pe care o va recenza, să-i cunoască foarte bine pe vecini, și să le știe cumva programul”, ne-a declarat Anca Stângaciu, directorul Direcției Județene de Statistică Bacău. În cazul locuințelor ocupate, obligația recenzării revine celor care locuiesc efectiv acolo, aceasta fiind reședința lor obișnuită.

Ce întrebări conține un chestionar

Fiecare recenzor va trebui, obligatoriu, să-și decline identitatea, prezentând legitimația cu însemnele recensământului – RPL2021. În plus, recenzorul va avea o listă cu CNP-urile, parțial anonimizate, ale celor care locuiesc la o adresă. Membrii gospodăriei vor fi împărțiți în două categorii, respectiv cei care s-au autorecenzat și cei care urmează a fi chestionați de recenzori, în speță cei care nu au parcurs etapa autorecenzării. Astfel, dacă într-o gospodărie, există doar o persoană care nu și-a făcut recenzarea online, interviul va fi susținut doar de aceasta. Dacă niciuna dintre persoanele din gospodărie nu s-a autorecenzat, va trebui ca fiecare să răspundă, separat, întrebărilor recenzorului, în vederea completării chestionarului, procedură care poate dura între 10 și 20 de minute. Întrebările din chestionar se vor referi, printre altele, atât la starea civilă, etnie, reședința anterioară, studiile absolvite, ocupație, venituri etc., cât și la tipul locuinței, calitatea rezidentului (proprietar, chiriaș ș.a.) sau forma de proprietate (privat, de stat sau aparținând cultelor etc), precum și alte detalii privind confortul (număr de camere, alimentare cu apă, apă caldă, canalizare, aer condiționat etc.) Spre final, va fi și una privitoare la efectele pandemiei.

Sancțiuni în caz de refuz sau de împiedicarea recenzării

De reținut că autorecenzarea a fost opțională, ceea ce înseamnă că populația care nu a participat la această etapă nu v-a fi sancționată, beneficiind, însă, de o zi liberă suplimentară. În schimb, potrivit OUG 19/2020, cei care vor refuza să le ofere recenzorilor informațiile solicitate, atunci când le vor cere, în cadrul vizitei la domiciliu,  riscă să fie sancționați cu amenzi de 1.000 până la 3.000 de lei. Sancțiuni sunt prevăzute și în cazul celor care oferă date eronate sau incomplete ori care împiedică persoanele implicate în recensământ să-și desfășoare, în orice mod, activitatea specifică de colectare a informațiilor. În acest caz, amenda poate ajunge și la 5.000 de lei. Amenzi de 5.000 de lei sunt prevăzute și în cazul recenzorilor care nu respectă prevederile legale și instrucțiunile privind modul de înregistrare și prelucrare a datelor populației și de păstrare a caracterului confidențial al datelor personale declarate de cetățeni, precum și în cazul utilizării acestor date în alte scopuri decât cele statistice.

 

Recensământul Populației și Locuințelor din România se referă la populația rezidentă care trăiește pe teritoriul țării noastre şi oferă statistici despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care sunt situate locuințele. Datele obținute sunt folosite pentru politici publice naționale și locale, cum ar fi cazul alegerilor, de exemplu, dar şi în activități administrative sau de cercetare. Efectele unui recensământ de succes vor putea fi evidențiate ulterior, prin distribuirea corectă și eficientă a fondurilor bugetare, prin elaborarea de proiecte relevante, prin asigurarea reprezentativității comunităților și prin implementarea de politici publice utile etc.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri