Colegiul National „Vasile Alecsandri” a primit ieri vizita atasatului pe cooperare educativa de la Institutul Francez Iasi si reprezentantul Ambasadei Frantei la Bucuresti. Invitatia apartine profesorului de limba franceza Angela Sterpu.

Rafhaël Bruchet – reprezentantul Ambasadei Frantei la Bucuresti si atasatul pe cooperare educativa in cadrul Institutului Francez din Iasi s-a aflat ieri intr-o vizita de lucru in Bacau. Prima oprire a fost la Colegiul National „Vasile Alecsandri” unde s-a intâlnit cu profesorii de limba franceza, dar si cu elevii, pentru ca apoi sa viziteze si Universitatea „Vasile Alecsandri”.

„Rafhaël Bruchet ne-a onorat cu prezenta sa aici si speram ca in viitor sa devenim si noi parteneri in proiecte comune”, a explicat prof. Angela Sterpu de la Colegiul National “V.Alecsandri”.

Parteneriate multiple

Aflat pentru prima oara in Bacau, Rafhaël Bruchet se va implica in educatie, dar si in viata culturala din orasul nostru si va propune organizarea unor activitati comune in care sa implice pe de o parte elevi, profesori si studenti, iar pe de alta parte intreaga comunitate locala.

Practic, oaspetele francez, care este la primul sau mandat in România, intentioneaza sa dezvolte in Bacau o adevarata Sectie de francofonie, sa introduca invatamântul precoce de limba franceza la grupe de vrsta 4-6 ani, sa organizeze invatamântul bilingv si chiar plurilingv, sa sustina Departamentul de limba franceza universitar pentru formarea continua a profesorilor, sa introduca invatamântul digital pe studiul limbii franceze si sa inceapa o serie de parteneriate comune. Toate aceste intentii au fost prezentate, la finalul zilei, si reprezentantilor Primariei Bacau.

„Intentionam sa incheiem contracte de parteneriate cu institutiile scolare, dar si cu institutiile publice, pentru derularea impreuna a mai multor activitati atât educative, cât si culturale. Daca in educatie dorim consolidarea limbii franceze si sustinerea de activitati comune francofone, in domeniul culturii vrem sa colaboram prin expozitii itinerante, schimburi de experienta, spectacole cu trupe de teatru, festivaluri de film francofon, vizite la centrele de cultura franceza, organizarea de ateliere de lucru. Este doar un prim pas in cooperarea noastra. Voi reveni in Bacau pentru dezvoltarea acestor idei.”
Rafhaël Bruchet – Ambasadei Frantei si Institutul Francez Iasi


Institutul Francez are in prezent patru filiale in toata tara – Iasi, Cluj, Timisoara si Bucuresti. Pe partea de cooperare educativa mai exista si patru aliante franceze, centre culturale francofone si institutii afiliate.

Rafhaël Bruchet a mai lucrat in acest domeniu, pe un mandat de trei ani, si in Spania si si-a dorit sa-si continue cariera in România „pentru ca am citit foarte mult ca este un adevarat teritoriu al francofoniei si francofiliei. Iar cele 8 luni petrecute deja aici mi-au confirmat acest lucru”, dupa cum a declarat.PUBLICITATE