28 aprilie 2024
ReportajDe la Gloduri la Izvoru Berheciului: "Cand am preluat comuna, drumurile erau...

De la Gloduri la Izvoru Berheciului: “Cand am preluat comuna, drumurile erau varza!”

O comuna din estul judetului se numea, pâna in urma cu vreo doua decenii, Gloduri. E usor de intuit ca, aici, primavara si toamna, se inota in noroi pâna la genunchi. I s-a spus, apoi, Izvoru Berheciului, dar inca vreo zece ani dupa Revolutie lucrurile aratau la fel. "Drumurile erau varza", afirma Ion Ciuche, actualul edil. Dupa prima ploaie, toate erau desfundate. “Când am intrat viceprimar, m-am implicat foarte tare in reabilitarea infrastructurii si in tot ceea ce tine de aspectul unei comune: pietruirea drumurilor, curatarea santurilor si repararea podetelor, arata Ion Ciuche. Asa am câstigat, eu, alegerile in 2004. Oamenii au vazut ce am facut, au vazut ca imi place sa muncesc. M-am impus prin fapte, nu prin promisiuni.” In 2000, era membru al ApR si a trecut la PNL, odata cu liderii formatiunii, insa cu o conditie: “Am solicitat sprijin pentru reabilitarea drumurilor comunei, iar Ioan Chiriac, care era vicepresedintele Consiliului Judetean (CJ), a declarat ca ma ajuta si s-a tinut de cuvânt”, afirma primarul. Iluminat public nu era deloc, asa ca s-a sfatuit cu specialistii, a intocmit un proiect pentru un sistem dotat cu senzori de stingere automata si becuri economice, apoi a tinut licitatia si a platit lucrarea din bugetul local.

„Sunt obiective realizate, nu sunt vorbe!”

De fapt, primul lucru pe care l-a facut când a fost ales a vizat blocurile de locuinte: “Nu aveau apa de la Revolutie. Va dati seama ce inseamna sa stai la bloc si sa cari apa cu galeata pentru WC? Dupa aceea, am racordat casele din Izvoru. Lucrarea a avut trei etape: intâi am alimentat blocurile, apoi au fost montate retele in zona centrala a localitatii, iar in etapa a treia, le-am extins pâna in cartierul Glod si Cimbala.” Anul viitor, va fi apa in toata comuna: “Avem doua proiecte. Unul dintre ele va fi realizat in colaborare cu Primaria Oncesti, finantarea fiind asigurata prin Grupul de Actiune Locala (GAL) in care suntem membri, iar al doilea proiect se va derula Ministerul Mediului.” Sustine ca a facut sase poduri pe OG 7, câte unul in Fagheni, Baimac, Otelesti, Obirsia si doua in Padureni. De asemenea, au fost reparate podetele din Antohesti, Padureni, Obirsia, Otelesti, Izvoru Berheciului si Baimac. “Sunt obiective realizate, nu sunt vorbe. Oamenii le pot vedea, se folosesc de ele!” Ion Ciuche vorbeste fara sa ma priveasca: vede, in fata ochilor, retele, drumuri, poduri, scoli: “Nu stiu câte comune din judet au scoli si gradinite ca ale noastre. Toate au fost modernizate! Conditiile sunt, poate, mai bune in Izvoru decât la oras!”



Stadion pentru „Cupa Berheciului”

Nu s-au facut doar poduri, retele si scoli. Investitiile sunt de ordinul zecilor: constructia si reabilitarea cismelelor de apa din Iz. Berheciului, Antohesti, Padureni, Obirsia, constructia si modernizarea sediului primariei si dotarea lui cu tehnica moderna, instalarea unei sirene pentru situatii de urgenta, construirea noului târg comunal. Majoritatea sunt realizate din forte proprii. Poate de aceea, primarul ii lauda pe sateni, afimând ca "sunt oameni seriosi, linistiti si harnici." Tot din bugetul local a fost realizat Caminul Cultural, care a costat 5 miliarde de lei vechi. Baza sportiva, a carei constructie urmeaza sa inceapa, va fi finantata, in schimb, in cadrul unui program national si va costa 7 miliarde de lei vechi. Va fi “multifunctionala” si va avea vestiare, dusuri, instalatie de iluminat nocturna, gazon artificial. Merita, tinerii, un asemenea stadion caci exista si o miscare pe masura: "Cupa Berheciului" la fotbal, competitie anuala, sustinuta de Consiliul Local (CL). "Va fi mult de lucru intre 2012 si 2016, sustine Ion Ciuche. Vreau sa asfaltez toate drumurile comunale si satesti din Padureni, Antohesti, Baimac, Obârsia si Iz. Berheciului cu bani de la Ministerul Dezvoltarii, sa sprijin bisericile si sa fac o gradinita in Antohesti." Dar si oamenii, nu doar cladirile, au nevoie de modernizare, crede edilul. Pentru asta, si-a propus sa acceseze programe de formare profesionala, sa atraga investitori in zona, care sa creeze locuri de munca, si sa infiinteze un centru de consultanta, in vederea sprijinirii fermierilor care vor sa beneficieze de fonduri europene.
Silvia Patrascanu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri