29 martie 2024
EvenimentDe la cules porumb, la cules PET-uri!

De la cules porumb, la cules PET-uri!

Femeile stau, ciorchine, in fata Primariei Secuieni, nehotarându-se incotro sa o porneasca. Una dintre ele, tânara inca, tine in brate un prunc frumusel.

“Mi-e nepot, nu copil. Am opt copii si zece nepoti, marturiseste Carp Florica, 43 de ani. Suntem din Glodisoare, ne-au chemat la primarie pe cei cu dosar la 416, ca sa ne spuna ce avem de facut.” Din ce traiesc? “Din ajutorul de la stat si din munca cu ziua”, raspunde femeia.

“Ne ducem pe unde apare o ocazie, la prasit, la spalat rufe, nu ne e frica de munca”, ne asigura Maria Maftei, 49 de ani.



“Si la spalat chiloti ne ducem, la doamne sau la batrâni care nu se pot misca”, adauga Florica. Dumitrita Cozma, 20 de ani, nu poate lucra pentru altii, “ma ingrijesc de ai mei, ca am doi copii mici. Gheorghita are trei luni, iar Andra, doi ani si opt luni.”

 

In timp ce femeile isi povestesc necazurile, câtiva barbati, supravegheati de Ion Mititelu, viceprimarul comunei Secuieni, taie buruienile si sapa straturile de trandafiri.

“Au de efectuat intre 4 si 9 zile de munca, in functie de venituri. Pentru cei cu probleme de sanatate ramâne sa stabilim in Consiliul Local un plan de lucrari usoare”, explica vicele. Asta ar insemna, de exemplu, sa strânga PET-urile si hârtiile de pe marginea drumurilor.

Oftând de dorul CAP-ului

“Se iau bani frumosi pe Legea 416 de când nu se mai scad alocatiile din venituri. Pot incasa 680 de lei pentru câteva zile de munca, in timp ce colegele mele iau 900 de lei muncind o luna”, explica Nela Mihaila, asistent social.

Femeile din Glodisoare nu sunt, insa, prea multumite. Viata e grea caci preturile sunt mari, iar munca e prost platita, spun ele.

“Era mai bine inainte de Revolutie, sustine Mariana Gilea, 58 de ani. Atunci, eu munceam la CAP, iar barbatul meu la IAS, in livada sau in ferma, si nu ne lipsea nimic!”

Inteleg ca strânsul gunoaielor din santuri li se pare mai obositor decât munca prestata la CAP prin anii ’80, când stateau in soare si smulgeau palamida plina de spini de pe hectarele cu ceapa sau culegeau porumbul cu frunze uscate, care le zgâriau fata.

Ei, nu-i chiar asa, marturiseste o batrâna: “Ne-am facut mofturosi… Maica-mea ma trimitea, iarna, desculta, dupa lemne in padure, la 12 ani! Veneam cu sarsanaua de vreascuri in spate, inghetata toata, dar nu ma plângeam!”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri