19 aprilie 2024
EconomieDe la 1 martie, fermierii pot depune cereri pentru subvenții

De la 1 martie, fermierii pot depune cereri pentru subvenții

Oficial, termenul de primire a subvențiilor de către agricultori este până la 30 iunie, însă, Ministerul Agriculturii a decis să facă plățile până la 31 martie. Prin urmare, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat deja Campania de informare a fermierilor privind depunerea Cererii Unice de Plată, aferentă anului 2018.

„Pe 26-27 februarie începem instruirile cu fermierii, cu autoritățile, pentru a demara, la 1 martie, campania de primire a cererilor. În 2017, 19.229 de fermieri din tot județul au beneficiat de sprijin în agricultură”, a declarat Ghiță Burlui, directorul APIA Bacău. Așadar, Cererile Unice de Plată se depun la Centrele judeţene/locale APIA în perioada 1 martie – 15 mai 2018. Chiar dacă fermierii deţin suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe, se va depune o singură cerere. Completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează tot electronic, prin aplicaţia IPA-Online.

„Finalizarea şi închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se face în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plată, după verificarea acesteia şi a mesajelor din controlul parcelelor digitizate şi corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic”, au precizat reprezentanții APIA.



Procedura este valabilă și în cazul crescătorilor de animale. În acest an, producătorii agricoli vor fi susținuți financiar prin schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic, schema simplificată pentru micii fermieri și prin ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic.

Sunt eligibile la plată exploataţiile de cel puţin 1 hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale. Pentru legumele cultivate în sere și solarii, suprafața minimă a exploatației trebuie să fie de de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelelor de 0,03 ha.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri