24 aprilie 2024
EconomieDe la 1 aprilie: Noi măsuri fiscale, în contextul pandemiei

De la 1 aprilie: Noi măsuri fiscale, în contextul pandemiei

Guvernanții au decis prelungirea unor măsuri fiscale acordate firmelor și persoanelor fizice în pandemia de coronavirus, care expirau la 31 martie. În plus, se introduce și o nouă facilitate, concomitent cu suspendarea unei alte măsuri care produsese deja mari controverse.

Astfel, potrivit OUG 19/2021, apărută în Monitorul Oficial la începutul lunii, contribuabilii care erau interesați de restructurarea datoriilor față de bugetul de stat vor trebui să notifice Fiscul până pe data de 30 septembrie 2021, față de 31 martie 2021, vechiul termen. Măsura a fost luată în contextul accentuării crizei Covid -19, cu risc de apariție a unor dezechilibre financiare la nivelul întregii economii. Normativul menționat a prorogat și termenul de depunere a cererii de restructurare, respectiv până la 31 ianuarie 2022. Totodată, ordonanța stabilește o nouă amnistie fiscală pentru accesoriile rezultate din inspecțiile fiscale, decizie suprinzătoare pentru mediul de afaceri și binevenită, în același timp. Prin urmare, toate firmele care, în prezent, sunt în inspecții fiscale vor putea solicita, până la 31 ianuarie 2022, anularea penalităților și a dobânzilor fiscale, rămânând de achitat doar datoriile principale. Pe de altă parte, s-a decis și prelungirea termenului de eşalonare simplificată a datoriilor bugetare acumulate după apariția pandemiei de coronavirus. Astfel, noul termen până la care contribuabilii pot beneficia de eşalonarea obligaţiilor bugetare va fi de 30 septembrie, față de 31 martie 2021, cât era data limită. Practic, această măsură poate fi accesată de către aproape orice persoană fizică sau juridică ce a înregistrat datorii, de când a început criza coronavirusului.

Scutiri pentru HoReCa



Noutățile fiscale vin și în sprijinul firmelor din HoReCa, aflate în sfera impozitului specific. Astfel, în contextul menținerii restricțiilor privind desfășurarea activităților în această zonă a economiei, s-a decis prelungirea cu încă 90 de zile a termenului până la care aceste firme vor fi scutite de la plata impozitului specific, termen care începe să curgă de 1 aprilie 2021. Măsura vine după ce, la finele anului trecut, Guvernul decisese să scutească firmele din HoReCa de plata impozitului specific pe perioada 1 ianuarie – 31 martie 2021. „Contribuabilii care datorează acest impozit pentru anul 2021 recalculează impozitul specific datorat, în mod corespunzător, prin scăderea suplimentară din numărul de 365 de zile calendaristice a numărului de 90 zile aferent perioadei care începe cu 1 aprilie 2021, în condiţiile în care aceştia au beneficiat deja de scăderea unui număr de 90 de zile calendaristice de la 1 ianuarie 2021”, au precizat reprezentanții Ministerului Finanțelor.

Decontarea cheltuielilor cu educaţia timpurie a copiilor, suspendată tot anul

OUG 19/2021 mai prevede și suspendarea facilităților fiscale acordate pentru educația timpurie, măsură criticată în ultima vreme de către specialiști. Astfel, între 1 aprilie și 31 decembrie 2021 inclusiv, se va suspenda facilitatea prin care angajatorii puteau deconta salariaţilor cheltuielile cu educaţia timpurie a copiilor lor, în limita a 1.500 de lei lunar pentru fiecare copil. Potrivit ministerului de resort, deciza suspendării a fost luată întrucât „nu erau definite clar categoriile de unităţi eligibile care oferă servicii de educaţie timpurie” (ex. învăţământul alternativ), iar „cheltuielile eligible nu erau clar formulate”, invocând, totodată, și „caracterul discriminatoriu al măsurii fiscale”, în raport cu încadrarea fiscală a angajatorului, pentru microîntreprinderi nefiind prevăzute facilităţi. În plus, menținerea acestei facilități ar fi influențat în mod semnificativ veniturile bugetare. Potrivit calculelor ulterioare, impactul estimat asupra veniturilor la bugetul de stat ar fi fost de … 4,5 miliarde de lei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri