In instanta, semneaza condica mai multe categorii de presupusi infractori, dar doua sunt mai speciale. Din prima fac parte smecherii cu lant la gât de doua kile, scos la vedere peste pulover, care te avertizeaza, in gura in mare, “ai grija ce scrii!” (cu apelativele de rigoare) si iti fac semne obscene de fata cu judecatorul. Ba doamnele isi mai ridica si fustele in plina sedinta ca sa iti arate… respectul lor.

Una peste alta, te mai trezesti si cu vorbe dulci pe Facebook, “in privat”. Pe astia ii stiti din piata – “tigari, tigari”. De la ei nu prea ai asteptari.

A doua categorie e cea a “intelectualilor”. Poarta cravata la gât, sunt scrobiti si pretiosi, cu nasu-n vânt. Nu te injura pe fata, nu dau doi bani pe tine si te privesc doar cât sa-ti transmita “te-am vazut!”.

PUBLICITATE

Acestia din urma au metode mai fine de intimidare, de rang inalt. O privire scurta si taioasa, cu subintelesuri, un zâmbet ironic discret, un mesaj prin interpusi. Asa afli câte cunostinte comune aveti si câte paliere a trebuit omul sa strabata ca sa-ti serveasca deplinul lui dispret.

Nu, stai calm, ca n-o fi amenintare, ti se pare, doar sa fii atent, sa ai grija, asa, in general. Distinsii din aceasta categorie ar vrea sa nu le apara numele in presa nici macar când sunt achitati! E semn rau. Daca se schimba norocul la instanta superioara?! Daca vor face judecatorii o cercetare mai riguroasa?!

Daca a uitat martorul ce “trebuie” sa declare sau se suceste? De aceea dosarul trebuie judecat in mare secret si s-a intâmplat, culmea, ca o judecatoare sa accepte o asemenea aberatie ceruta de avocata unui medic ce s-a crezut, pesemne, mai cu mot decât cei judecati cu public. Intre cele doua categorii, ai zice ca sunt mari diferente – de studii, educatie, viziune etc.

Dar in foarte multe cazuri, nu este decât o iluzie. Doctori, preoti, demnitari, alesi sau functionari cu putere de decizie, cu foarte mici exceptii, isi dezvaluie chipuri noi, hidoase, când “afacerile” le sunt deranjate si facute publice. Asa ajungi sa vezi ca intre chilotii murdari ai pirandei care se tavaleste pe jos si caracterul pretinsului intelectual nu e mare diferenta.

E chestie de nuanta intre felul in care se scalâmbaie smecherul cu scoala si cel cu muschi. Pâna la urma, indiferent daca esti sau nu vinovat, tine de caracter daca, in astfel de situatii, te dai cu fundul de pamânt, scuipi, injuri si ameninti presa, când tu ai, de fapt, o problema cu legea. Sau o mica neintelegere cu procurorii/judecatorii.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ