În toată această larmă de glasuri care se întreceau în a explica modificările sinistre la codurile penale, vocea PSD nu prea s-a auzit.

Au fost câțiva lideri de la București care au luat atitudine și au încercat să contraatace manipulările de pe rețelele sociale, dar, alte luări de poziții nu au fost. Să fi văzut că președintele unei organizații județene iese în conferință de presă să explice care sunt, de fapt modificările. Să fi văzut că parlamentarii partidului explică pe facebook cum stă, de fapt, treaba.

Că una apare la televizor și alta este realitatea din lege. Că una spun cei de la USR și alta s-a votat în Parlament. Până la urmă mi-am dat seama de ce social-democrații au adoptat această atitudine care copiază poziția din campania electorală din 2016.

Pur și simplu, PSD a învățat lecția de la Traian Băsescu și pozează mereu în victimă. Practic, în scandalul din ultimele zile, social-democrații au pozat în victime ale unui complot isteric al unor politicieni ghidonați de Statul Paralel. Că există sau nu Statul Paralel, nici nu mai contează; jumătatea de adevăr cu politicienii isterici a fost demonstrată.

S-a văzut că există cel puțin un partid care încearcă să profite de acest scandal și s-a mai văzut furia revărsată online. Unii își mai amintesc sloganul inept al PNȚ din 1990, ăla cu “Alungați lupii!” care a făcut cel mai mare serviciu FSN-ului pentru că a speriat electoratul. La fel s-a întâmplat și acum: toate amenințările, hăituielile, manipulările au avut efect de bumerang.

Dacă în cazul electoratului tradițional al PSD (membrii, simpatizanții și familiile acestora) toate aceste manifestări au venit doar ca o confirmare a mesajelor partidului, pentru o bună parte a nehotărâților șocul a fost atât de puternic încât n-au avut de ales decât să se declare în tabăra social-democrată.

Este o chestiune psihologică simplă, explicată de piramida lui Maslow: nevoile de securitate personală primează în fața nevoilor de apartenență sau recunoaștere socială. Concluzia este simplă și tragică: în loc să dinamiteze PSD-ul, acțiunile din ultimele zile l-au întărit și, deși nu prea a respectat promisiunile electorale, partidul are o susținere puternică. Deși nemeritată.