19 aprilie 2024
ActualitateDe ce renunta Teatrul Bacovia la Gala Star?

De ce renunta Teatrul Bacovia la Gala Star?

– Mare batalie pentru istoria Teatrului „Bacovia” – Adrian Gazdaru a cerut la OSIM inregistrarea marcii Gala STAR – Drama Festivalului Recitalurilor Dramatice

Festivalul International Gala STAR si-a incheiat cariera, dupa 10 ani, ultima editie s-a desfasurat in 2015.

Din acest an, intr-un comunicat al Teatrului „Bacovia”, semnat de Anca Sigartau, managerul institutiei, se spune ca, in perioada 8-16 aprilie 2016, se va desfasura editia a XXII-a a Festivalului International al Recitalurilor Dramatice „Valentin Silvestru”. De ce „Valentin Silvestru”?



gaala recital sramatic - anca sigartau
Ne explica Anca Sigartau: „Festivalul este un continuator în haine noi al proiectului initiat la începutul deceniului al optulea al veacului trecut de criticul de teatru Valentin Silvestru, drept care, în semn de omagiu, manifestarea va purta de acum numele sau. Este normal sa ne respectam inaintasii. Faptul ca am adaugat un Valentin Silvestru, nu cred ca deranjeaza pe nimeni”, precizeaza scurt managerul teatrului. Suntem nevoiti sa apelam la memorie si la memoria hârtiei. La initiativa unor oameni de teatru, dramaturgi, critici teatrali, scriitori, a luat fiinta, in 1972, in Bacau,„Festivalul National al Recitalurilor Dramatice. Bacau – 1972” (denumirea oficiala), rod al recentei infiintate Asociatii a Oamenilor din Institutiile Teatrale si Muzicale.

gala recital dramatic - calin c-tin

„Pentru a respecta adevarul istoric, initiatorii demersului cultural au fost dramaturgul George Genoiu, criticul de teatru Valentin Silvestru (care si consemneaza in Jurnalul sau acest fapt), subsemnatul, director atunci al Comitetului de Cultura si Educatie Socialista, director al teatrului fiind Vasile Sporici. Despre acel eveniment, Revista Ateneu insereaza, in numarul 7, din iulie 1972, articole semnate de Mihail Sabin si Carol Isac, cât si opinii ale unor importanti actori si regizori, Dina Cocea, Dan Nasta, Irina Rachiteanu-Sirianu, Eva Patrascu.”
Constantin Calin, scriitor, critic literar

Anul urmator, la editia a doua, se desfasoara si primul Colocviu al criticilor de teatru, despre care scrie, tot in Ateneu, Constantin Calin, colocviu pierdut pe drum.

Recitaluri „dramatice”

Cu foarte mici modificari, dar cu destule intreruperi intre editii, Festivalul National al Recitalurilor Dramatice se desfasoara, in Bacau, pâna in 1992, dupa care se reia, in 2006, la initiativa directorului de atunci al teatrului, Adrian Gazdaru, acum director al Teatrului Excelsior Bucuresti.

gazdaru alta
„A fost un vis al meu, eu nu am putut sa particip la Festivalul Recitalurilor Dramatice, de aceea, când am devenit director, cu sprijinul Primariei, am reinfiintat Festivalul Recitalurilor Dramatice, doar ca i-am adaugat si «Gala STAR», deoarece l-am internationalizat. In noua ani se afirmase, devenise cunoscut in tara, se scria despre el in presa straina si nu inteleg de ce a fost nevoie de rebranduire, insa fiecare manager face ce doreste si ce poate.”
Adrian Gazdaru, director al Teatrului Excelsior Bucuresti

Fostul director si-a manifestat nedumerirea si cu privire la noua denumire – “Valentin Silvestru”, fiind de parere, cu tot respectul pentru reputatul critic teatral, ca festivalul putea foarte bine sa poarte numele lui Radu Beligan, bacauan, personalitate remarcanta a teatrului national si international, intrat in Cartea Recordurilor, opinie la care subscriu si alti bacauani.
Anca Sigartau mai afirma ca la botezul Festivalului s-a consultat (!) cu actorul si regizorul Emil Boroghina, fost director al Teatrului din Craiova, prezent in Bacau cu ocazia Festivalului Theaterstock. Bun, dar Ion Caramitru nu a fost consultat?

Bacauanii, ignorati de actuala conducere a „municipalului”

Noi, cei de pe margine, eventual din sala de spectacole, daca Primaria a fost de acord cu noua denumire, ce sa mai spunem? Spunem ca actuala denumire ar fi putut fi pusa in dezbatere publica, daca tot este „teatrul bacauanilor”. Daca Adrian Gazdaru este de parere ca ar fi putut sa se cheme “Radu Beligan”, profesorul, scriitorul si criticul literar Constantin Calin spune ca de ce nu s-ar chema „George Genoiu”, daca tot trebuie sa schimbam ceva. Genoiu, dramaturg, fost redactor sef al Revistei Ateneu, a avut o contributie importanta la demararea proiectului din 1972. Bacaul mai are o personalitate, al carui nume putea fi luat in calcul, atunci când s-a hotarât noua denumire a Festivalului.

Este vorba de omul de cultura, dramaturgul Ion Luca. Sunt voci care au avansat numele poetului Vasile Alecsandri sau, afirma altii, de ce nu a intrat in calcul numele unui actor bacauan, care a facut istorie pe scena bacauana, in cei peste 100 de ani de existenta a teatrului. O parte din cei intrebati mi-au raspuns tot cu o intrebare: „De ce Festivalul trebuie sa poarte numele unei persoane?”

De ce este nevoie sa vina altcineva sa ne scrie istoria?

Adrian Gazdaru a cerut inregistrarea marcii „Gala Star”

Inca de anul trecut, au circulat zvonuri cum ca Adrian Gazdaru a cerut la OSIM inregistrarea marcii „Gala STAR” si de aceea a aparut noua denumire de Festivalul International al Recitalurilor Dramatice „Valentin Silvestru”. Dam o cautare pe site-ul OSIM si, iata ce gasim. Pe data de 18 martie 2015, Adrian Gazdaru, Carmen Stanciu si Marius Zarafescu depun o cerere de inregistrare a marcii „Gala one man show Star”. Teatrul, ne-a declarat Laura Huiban, PR al institutiei, nu are o asemenea informatie, insa mai precizeaza ca noua denumire a festivalului nu are nicio legatura cu initiativa lui Gazdaru.

In aceste conditii, i-am solicitat opinia celui care, in 2006, si-a pus semnatura pe „Gala STAR”. La plecarea din Bacau, ca director al Teatrului Excelsior Bucuresti, lui Adrian Gazdaru i s-ar fi promis ca va colabora si la editia a X-a a Galei STAR, din 2015.

„Mi se parea normal, se incheia o etapa. In martie 2015, când am avut o discutie cu viceprimarul Ababei, mi s-a spus in fata: nu mai colaborezi, nu te ocupi de Gala Star, in conditiile in care eu lucrasem cam 85 la suta din Festival. Eram suparat, m-am enervat si, impreuna cu echipa de la Gala Star, am depus o cerere pe site-ul OSIM, de inregistrare a brandului si formatului, cu denumirea pe care ati mentionat-o. Repet, era vorba doar de brand si format. Nu stiu ce s-a mai intâmplat, eu nu am primit niciun raspuns, nu am facut vreo contestatie. Nu, Gala STAR este a Bacaului, daca trebuie eu dau si in scris”, ne-a declarat Adrian Gazdaru.

Dupa sase luni, daca este adevarata ultima afirmatie, atunci cererea ar fi trebuit retrasa. Si se mai ridica o problema, foarte importanta: ce s-ar fi intâmplat, daca OSIM aproba inregistrarea marcii, a brandului, a formatului.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri