Un protest neobișnuit a avut loc în această dimineață la Primăria Bacău, unde mai mulți proprietari ai locuințelor construite de Habitat for Humanity s-au adunat pentru a solicita municipalității grăbirea lucrărilor de racordare a imobilelor la rețeaua de apă potabilă și la canalizare.

Casele au fost construite în urmă cu doi ani, în cadrul unui eveniment de voluntariat, pe un teren donat de Primăria Bacău și cu materiale donate de companiile de profil.

Proprietarii caselor spun că acestea valorează 40.000 de euro dar ei vor plăti, în rate, doar 18.000.
Beneficiarii caselor doresc ca municipalitatea să le racordeze gratuit imobilele la rețeaua de apă-canal și au făcut, în acest sens, o serie de diligențe.

Consiliul local a aprobat, în luna mai, 900.000 de lei de la bugetul local pentru canalizare, însă locuitorii din zona sunt nemulțumiți de faptul că municipalitatea nu plătește și racordarea și nici conducta care va străbate cartierul de case.

Mai multe persoane au fost invitate în biroul primarului Cosmin Necula pentru a discuta problema aceasta.

Conform celor declarate de primarul Bacăului, întârzierea construirii rețelei de canalizare a fost cauzată de faptul că Habitat ar fi predat studiul topografic și geotehnic abia în luna mai a anului acesta. În plus, spune primarul Necula, primăria nu are voie, conform legii, să racordeze la utilități imobilele private.

“Când un dezvoltator construiește un bloc de locuințe, nu vine la Primărie să ceară să-i facă racordul la canalizare. Este aceeași situație și la zona rezidențială construită de Habitat”, a spus primarul Cosmin Necula.

Protestatarii prezenți în biroul primarului au spus, însă, că terenul este al municipalității, și chiar dacă ei l-au concesionat, orașul trebuie să le plătească racordurile, pentru că ei muncesc în acest oraș iar locuitorii Bacăului le sunt datori.

Primarul le-a spus că deja locuitorii orașului le-au dat 900.000 de lei pentru canalizare și ar trebui să le fie recunoscători pentru asta.

“Dumneavoastră cumpărați casele, nu le primiți gratis. Când cineva își cumpără o casă în Bacău, nu vine primăria să o cableze la utilități”, a spus Cosmin Necula. Obligația municipiului este până la poartă complexului rezidențial. Noi nu avem voie din punct de vedere legal să facem mai mult”.

Cu toate acestea, mai mulți protestari l-au somat pe Cosmin Necula să le spună când se vor putea muta în case. Primarul Bacăului a spus că de municipalitate depinde numai construirea conductei de canalizare și de apă, restul lucrărilor nefiind în sarcina instituției.

De fapt, proprietarii caselor din cartierul construit de Habitat for Humanity se află acum într-o zona gri.

Municipalitatea, deși este proprietar al terenului, nu are voie sa construiasca racorduri deoarece terenul este concesionat celor care au casele. Este aceeași situație ca în cazul sutelor de case construite pe terenuri concesionate de la Primărie: proprietatea este a municipalității dar dreptul de folosință este al celui care a construit casa. Pe de alta parte, Habitat, care primise terenul ca donație de la Primăria Bacau ca sa poata construi casele, a dat pământul înapoi orașului, și nu mai are nici un interes să faca racordurile.