Ramasa cu personal la jumatate, in urma taierilor operate de Guvernul Boc, la inceputul crizei economice, Politia Locala Bacau a fost nevoita sa renunte la unele din obligatiile sale prevazute in statutul sau, printre care si asigurarea pazei la obiective importante din oras. Paza a fost externalizata si a ajuns in mâinile altor firme din tara.

In urma unei licitatii care a fost organizata la inceputul anului 2013, Politia Locala Bacau a incheiat un acord cadru de servicii cu o firma de paza care sa asigure paza unui numar de 26 de obiective ce apartin Primariei Bacau. Oficialii de la Politia Locala spun ca este vorba despre SC Gardienii SRL din Rm. Vâlcea, cu care s-au semnat patru contracte subsecvente. Primul pentru perioada 9.04.2013 – 31.05.2014, al doilea pentru perioada 1.06.2014 – 31.05.2015, al treilea pentru 1.06.2015 – 31.05.2016 iar al patrulea pentru 1.06.2016 -30.09.2016.

Valoarea totala a contractului a fost de peste 5,8 milioane de lei plus TVA. Pentru acesti bani, firma a asigurat, asadar, paza la 26 de institutii si departamente de interes local ce apartin primariei, printre care Caminul de Batrâni, Piata Centrala, parcurile din oras – cele din nord, sud, Bazarul Milcov, Directia de Asistenta Sociala, Bazinul de Inot, Administrarea Pietelor, Patrimoniu si alte directii din primarie, Serviciul de Evidenta Persoanei, Taxe Locale, Cimitirul Sarata, Oborul Serbanesti, Sala polivalenta, depozitul ecologic de deseuri, baza Letea.

PUBLICITATE

Firma Gardienii SRL Rm.Vâlcea este cea mai puternica firma de protectie si paza din Oltenia, fondata de fostul sef al Jandarmeriei Vâlcea. Aceasta are obiective in peste zece judete din tara.
La ultima rectificare bugetara, in bugetul Politiei Locale s-a alocat si suma de 764 de mii de lei, bani care se vor duce tot pentru acest capitol.

„In acest caz, al banilor alocati pentru paza, Primaria Bacau ne-a solicitat prelungirea cu trei luni a contractului cu actuala firma, pâna se incheie licitatia pe care o organizeaza pentru paza obiectivelor. Asadar, de acum paza trece in responsabilitatea primariei”, a declarat seful interimar al Politiei Locale, Catalin Ionescu.

Dar, rezultatul licitatiei a fost contestat, asadar, procedura inca nu s-a incheiat. Si nu este de mirare miza, daca tinem cont de valoarea contractului.

„Valoarea contractului cadru este de 13,5 milioane de lei si include paza a 34 de obiective precum si insotirea transportului de valori. Contractul este valabil patru ani, cu posibilitatea de a incheia contracte subsecvente in cei patru ani”, a declarat Cristina Buzdugan, director executiv la Directia
Tehnica a primariei.

Politia Locala are in acest moment 150 de angajati, dintr-o organigrama de 175 de posturi. In 2010 in schema erau prevazute 273 de posturi. Doar 17 politisti asigura paza in prezent, acestia operând in parcarile cu plata in care nu sunt aparate de taxat sau in alte puncte, cum este sediul primariei.

Andreea Gavrila
Geta Panaite


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

15 COMENTARII

 1. Deci din 150 de angajati doar 17 politisti asigura paza. Doar 12% la suta muncesc. Restul de 88% ar trebui date afara sa nu mai traiasca pe banii de la buget.

  • idiotule, 17 asigura paza, restul fac alte munci de politie. Ca treaba politiei fie si locala nu e numai sa pazeasca, musiu! Dar la ce sa te astepti la unul cu juma’ de creier?

 2. Politia locala este ca si cum n-ar fi pt bacauani. Aceasta trebuie desfiintata si cu acesti bani platiti jandarmii pt a asigura atat paza cat si ordinea orasului. De ce sa platim la niste firme care nu ofera forta de interventie a jandarmeriei?
  Fostul sef a fost in conflict de interese fiind implicat ca asociat in alte firme private de paza. “Politia Primariei Municipiului Bacau a achizitionat servicii de protectie si paza in valoare de 72.977,72 lei/lunar de la SC Spay Escort SRL Bacau, societate in care inculpatul avea calitatea de asociat”.

 3. Mda…Nick ai mare dreptate mai sunt si de astia , iar Politia locala atat cat le permite competenta privind ordinea orasului e foarte ok , mister DNA …la acea societate a mai fost cineva in calitate de asociat in afara ,,inculpatului ,, dupa cum se deduce din declaratiile de avere din anii anteriori , fapt care ar trebui sa fie in atentia autoritatiilor competente ce trebuie sa ia masurile necesare

 4. @dna
  Inteligentule stii cat costa asigurarea pazei cu un jandarm ?Stii care e diferenta dintre mentinere asigurare si restabilire a ordinii publice si care e rolul fiecarei institutii in povestea asta ? Comentezi aiurea dar habar n-ai notiuni elementare despre rolul si diferenta dintre fortele principale si cele complementare ce formeaza sistemul national de ordine si siguranta publica.. .

  • @ Dixi
   Pana a apare Gardienii Publici adusi si angajati cu traista si transformati in “Politia locala” cine asigura in orasul Bacau linistea si ordinea publica. Papati banii de pomana si nu faceti nimic. Tiganii din piata nu dau doi bani pe voi. Halal politie! Va plimbati cate doi gardieni publici cu un caiet in mana. Ori cu voi ori fara e aceiais treaba ca atributii se pot gasi pt a justifica
   Conform Legii nr. 155/2010 care reglementeaza activitatea politiei locale, politistii locali au atributii in sase domenii:

   Ordine si liniste publica — jandarmerie are atributii
   Circulatie – Politia rutiera are atributii
   Disciplina in constructii si afisaj stradal- Inspectorat de stat in constructii
   Protectia mediului- Garda de mediu are atributii
   Activitate economica
   Evidenta populatiei- Seviciul evidenta persoanei are atributii.

   Politia locala = taie frunze la caini

 5. @dna
  Habar nu ai cu ce se ocupa institutiile statului pe care le-ai enumerat !
  Tu ai o problema cu Politia locala probabil esti vreun contravenient prins cu bautura pe banca ( nu banca scolii pentru ca dupa textul scris nu prea ai trecut pe-acolo).

 6. @dna
  Pe cuvant de onoare daca as scrie “nivelul unui ca tine” as sta dracului la 5 metri de tastatura…
  Cat despre anchete urez succes anchetatorilor!
  Si o rugaminte de final: nu mai improscati cu noroi in munca depusa de lucratorii de rand care cu mijloace materiale modeste fata de colegii din tara incearca si uneori reusesc sa aibe rezultate !

 7. Nu va mai certati pe aceasta tema numita Politia Locala ! In Targul hotilor (Bacau ) aceasta institutie trebuie desfiintata ! Trebuie adusi alti oamneni care au altae mentalitati ,care vor sa face alt ceva ! Ce manarii financiare au facut borfasii care au fost la conducera acestei institutii este de competenta DNA ! La judecata si condamnati cu executare pt borfasimea care si-a batut joc cu buna stiinta de bugetu ” Militiei Locale “!

LĂSAȚI UN MESAJ