25 aprilie 2024
ActualitateDe ce parlamentarii Bacaului vor fi mai importanti ca primarii

De ce parlamentarii Bacaului vor fi mai importanti ca primarii

Norma pe colegiile uninominale

Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare va conduce la modificarea paradigmei electorale. Daca pana in 2008, principalele partide erau concentrate pe obtinerea unui numar cat mai mare de primari in judet, 2012 va marca o schimbare a centrului de greutate in directia parlamentarilor. Modificarea e dictata de sustinerea parlamentara a Guvernului, astfel incat USL si PDL se vor bate sa trimita cat mai multi reprezentanti in forul legislativ. Principalul partid de guvernamant si-a fixat un obiectiv electoral indraznet. PDL vrea sa obtina in judetul Bacau 5 parlamentari (4 deputati, respectiv 1 senator).

Reducerea numarului de parlamentari, in conformitate cu rezultatele referendumului din 2009, pare sa fi devenit o tema desueta, mai ales in contextul rezultatului recensamantului care a revelat faptul ca in judetul Bacau populatia a scazut simtitor (de la 706.000 in 2002, la 628.000 in 2012). Scaderea numarului de parlamentari, in consecinta, se va realiza pe "cale naturala". Odata cu scaderea populatiei ce urmeaza a fi reprezentata de alesi in Parlament, se va reduce si numarul reprezentantilor (i.e. – a parlamentarilor). Miza comasarii alegerilor devine astfel cruciala, in conditiile in care un Guvern este sustinut – in primul rand – de o majoritate existenta in Parlament. Rolul primarilor, altadata hotarator in economia scrutinului parlamentar, se va diminua considerabil odata cu "unificarea" localelor cu generalele. Principalele partide se vor concentra pe obtinerea unui numar cat mai mare de parlamentari. Cu o majoritate parlamentara calificata poti forma si sustine un Guvern, cu o mie de primari nu.

"Puterea e Parlamentul nu primarii"

Reprezentantii Puterii sustin ca "redesenarea" colegiilor uninominale va tine seama de acest deziderat. Potrivit deputatului Mihai Banu(PDL), una din mizele comasarii alegerilor este obtinerea unui numar cat mai mare de parlamentari. "Primarii sunt importanti ca si lucratori in campania electorala. De fapt, puterea e Parlamentul, nu primarii", a recunoscut deputatul. El a adaugat ca PDL Bacau are fixata o norma de 5 parlamentari pentru alegerile de anul viitor – 4 deputati si un senator. O apreciere similara a impartasit si senatorul Gabriel Berca, seful PDL Bacau. Acesta a afirmat ca actuala configuratie politica obliga partidele importante sa se gandeasca la obtinerea cat mai multor parlamentari. "E clar, in configuratia actualului Guvern partidele vor fi mult mai interesate de numarul de parlamentari, decat de alesii locali", a spus Berca.



Cum vor fi redesenate colegiile

Reimpartirea colegiilor uninominale va fi definitivata, cel mai probabil, cu 3-4 luni inaintea alegerilor. Pedelistii sustin ca judetul Bacau va pierde 3 parlamentari – 2 deputati si un senator. Actuala norma de reprezentare – 70.000 locuitori/deputat; respectiv 160.000 locuitori/senator – va fi, se pare, mentinuta. Reducerea numarului de parlamentari se va realiza, prin urmare, gratie scaderii populatiei si nu majorarii normei de reprezentare.
"Vor iesi colegii mai apropiate. Vom cauta sa nu mai fie distante de zeci de kilometri prin colegiu. La mine in colegiu am de parcurs 90 de kilometri de la un capat la celalalt", a afirmat Banu.
Municipiul Bacau va fi impartit in 2 colegii uninominale, orasul de resedinta iesind puternic "sifonat" din recensamant. Conform cifrelor aflate pe masa statisticienilor, Bacaul mai numara aproximativ 148.000 de locuitori, cu 35.000 mai putin ca acum 10 ani. Daca numarul parlamentarilor nu va fi redus suplimentar, prin cresterea normei de reprezentare, judetul Bacau va trimite in legislativ 11 alesi (8 deputati si 3 senatori), fata de 14 cati sunt in prezent. Potrivit calculelor hartiei, doar din scaderea populatiei, cuantificata ca atare de recensamant, Parlamentul se va "debarasa" de aproximativ 50 de alesi – 35 de deputati si 15 senatori.

UNPR vrea 2 parlamentari

Pretentiile parlamentare sunt afisate inclusiv de UNPR care si-a propus sa obtina in 2012 doua fotolii in legislativ. Anuntul a fost facut in noiembrie de conducerea UNPR Bacau, in cadrul unei conferinte judetene de lucru. Progresistii bacauani au anuntat, la acel moment, ca vor sa castige alegerile in 20 de primarii din judet. Pe de alta parte, a afirmat Adrian Mironescu – presedintele UNPR Bacau, alegerile comasate vor fi o competitie a candidatilor.
"Localele vizeaza omul, nu partidul. Comasarea alegerilor avantajeaza partidele mici. Un candidat bun, trage partidul dupa el si eu cred ca va fi, in primul rand, o lupta de candidati", declara Mironescu pentru cotidianul Desteptarea, la inceputul lui decembrie.

PDL + UNPR au racolat tot ce se putea racola

2011 s-a dovedit un an productiv pentru PDL si UNPR. Cele doua partide au inregimentat aproape 55 de primari din judetul Bacau. PDL se lauda cu 45 de edili, 15 veniti in partid prin transfer de la PNL, partid sacrificat de liderul sau Romeo Stavarache. De cealalta parte, UNPR a inregimentat 9 primari, al zecelea – primarul Buhusiului, Ionel Turcea (PSD) – negociindu-si, se pare, de cateva saptamani trecerea in formatiunea progresista.
PNL a pierdut cel mai mult teren in judetul Bacau, formatiunea liberala fiind ca si inexistenta. Ea supravietuieste doar prin imaginea primarului municipiului de resedinta.
Lucian Bogdanel

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri