24 aprilie 2024
ActualitateDe ce nu mai avem incredere in politicieni?

De ce nu mai avem incredere in politicieni?

Clasa politica a ajuns la cota de avarie

In ultimii ani clasa politica a reusit performanta de a se compromite definitiv in ochii electoratului. Aliante peste aliante, scandaluri dupa scandaluri, clientele care de care mai hraparete, precum si lipsa unui proiect comun privind dezvoltarea tarii au facut ca increderea votantilor in politicieni sa se deprecieze semnificativ. Ultimele sondaje arata ca, in mod constant, aproximativ 80 la suta din electorat nu mai pune pret pe oamenii politici. Cum de s-a ajuns in aceasta situatie si care sunt sansele de „reabilitare” a politicienilor in viitorul apropiat? Cotidianul Desteptarea a stat de vorba cu 3 politicieni bacauani, din 3 partide diferite si care detin functii diferite, pentru a afla opinia acestora cu privire la falimentul clasei politice. De asemenea, singurul independent care a reusit sa obtina un mandat de primar al Bacaului, dupa 1989, a vorbit despre sansele de afirmare politica a persoanelor neinregimentate ideologic.

Declinul increderii in clasa politica a devenit o constanta a ultimilor ani. Pe fondul neincrederii alegatorilor in politicieni, absenteismul la urne a ajuns sa inregistreze procente cu doua cifre. Din ce in ce mai multi votanti au spus „pas” alegerilor, astfel incât ultimele scrutine au consemnat un numar aproape dublu de alegatori absenti de la urne, decât de votanti.
Scandalurile interminabile, clientelele cultivate de toate formatiunile politice fara deosebire, precum si lipsa unor proiecte publice care sa materializeze sperantele de mai bine ale electoratului au dus la prabusirea increderii in actuala clasa politica. Dupa mai bine de 20 de ani de la Revolutia din 1989, numarul celor care afirma ca in comunism se traia mai bine este in continua crestere.



Lacomia naste clientele

Politicienii bacauani abordati de cotidianul Desteptarea sustin ca printre cauzele deprecierii increderii votantilor se numara lacomia politicienilor, minciuna, precum si interesul excesiv manifestat de mass-media in prezentarea vietii politice.
Senatorul Gabriel Berca, presedintele PDL Bacau, crede ca lacomia este principala cauza ce a favorizat pierderea increderii alegatorilor in politicieni. Berca a declarat ca lacomia a favorizat ascensiunea clientelelor politice care au devorat banul public, dând ca exemplu situatia in care se afla municipiul Bacau. „Lacomia este principala cauza, ca sa inteleaga si oamenii. Se vede clar si aici in Bacau. Analizati evolutia anumitor firme care, din 2004, lucreaza in preajma actualului primar si veti vedea ce inseamna lacomia in politica. Luati cifrele de afaceri si veti vedea ca au crescut peste noapte de câteva ori. Asa ceva n-ar fi fost posibil fara sprijinul celor aflati la putere in municipiul Bacau”, a afirmat Berca. El a mai spus ca lipsa de profesionalism este o alta hiba a politicienilor care, odata ajunsi in functii in urma votului oferit de electorat, se transforma in „capetenii locale”.

„Exista o mare diferenta intre vorbe si fapte”

Cristian Cojocaru, consilier local din partea PNL, apreciaza ca marea problema a politicienilor români este data de diferenta dintre vorbe si fapte. Cojocaru a declarat ca increderea in mediul politic s-a erodat pe fondul a zeci de aliante si partide care s-au succedat la guvernare, dar care nu au reusit sa faca ce au promis. „Politicienii spun ce vor sa auda alegatorii si le transmit astfel de mesaje ca sa-i aduca la urne. In campanii se fac analize si se observa care sunt subiectele de interes pentru populatie. Aliantele de conjunctura sunt o problema. Lumea vede la televizor ca politicienii se pupa sau se injura in functie de o anumita conjunctura. In general, in ultimii 20 de ani nu s-a reusit decât un tip de guvernare de subzistenta”, a opinat consilierul liberal.

„E o prezentare excesiva a politicului la televizor”

Presedintele Consiliului Judetean, Dragos Benea (PSD), este de parere ca scandalurile interminabile, dar si prezentarea in exces a fenomenului politic de catre mass-media au contribuit la scaderea increderii in politicieni. Benea a opinat ca prezentarea „mai mult decât e cazul” a politicienilor, indeosebi la televiziunile de stiri, duce la aparitia unei reactii de respingere din partea votantilor. „E o prezentare excesiva a politicului la televizor. Foarte multa politica la televizor atrage o reactie de respingere. La noi se prezinta mai multa politica decât e cazul. Pro TV are, de exemplu, un rating net superior fata de ratingurile insumate ale celor doua televiziuni de stiri. Este, de asemenea, si o coborâre a nivelului discursului, in special in politica locala, unde sesizez multa demagogie si multa ipocrizie”, a comentat seful CJ Bacau.
Lucian Bogdanel

„Cu foarte mici exceptii, politicienii n-au facut nimic pentru populatie”

Dumitru Sechelariu, singurul independent care a reusit sa ajunga primar al Bacaului dupa Revolutie, in 1996, afirma ca alegatorii nu mai au incredere in clasa politica pentru ca politicienii vorbesc prea mult si fac prea putin. Sechelariu a apreciat ca dezgustul populatiei fata de politicieni ar putea duce la ascensiunea unor curente politice extremiste. „In general, se vorbeste extraordinar de mult si se face extraordinar de putin. S-a politizat totul, iar impresia mea este ca asistam la o competitie intre clientelele partidelor politice dusa pe spinarea românilor. Cât timp am fost inregimentat politic pot spune ca am facut politica administratiei locale, nu politica partidului. N-am mai fost la vot de mult si cred ca sunt in asentimentul foarte multor români care sunt satui de politica si de politicieni. Nu intâmplator, de ceva vreme, au capatat amploare aceste discutii vizavi de nevoia de schimbare a clasei politice sau de infiintare a unui partid nou. Eu zic ca e nevoie de oameni de valoare, nu neaparat de oameni noi care sa-i copieze pe cei vechi”, a opinat Dumitru Sechelariu.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri