2 mai 2024
ContrasensDe ce manifestațiile din China sunt despre libertate iar cele din Occident...

De ce manifestațiile din China sunt despre libertate iar cele din Occident încalcă regulile

Două știri CNN la o distanță de 11 luni una de alta. Pe același subiect, dar din regiuni diferite. Ambele despre protestele împotriva regulilor COVID.

Pe 16 ianuarie 2022, CNN titra” “Europe’s loud, rule-breaking unvaccinated minority are falling out of society” – Minoritatea zgomotoasă și nevaccinată a Europei, care încalcă regulile, e eliminată din societate. Știrea e fermă: “Baza științifică pentru măsurile anti-Covid este solidă: s-a dovedit că vaccinurile reduc transmiterea, reduc substanțial probabilitatea de îmbolnăvire gravă și reduc povara asupra sistemelor de sănătate”. Apoi: “Dar ultimele runde de restricții au alimentat furia în rândul celor care nu sunt dispuși să tragă, mulți dintre care acum alunecă din societate sau recurg la subterfugii și încălcarea regulilor pentru a-și crea propriile comunități, invocând dreptul lor la «libertate».” Pentru Europa începutului de an 2022, libertatea este, conform CNN, o marotă care stă în calea măsurilor necesare pentru eradicarea pandemiei.

Și ajungem la a două știre, din 28 noiembrie curent: “At the heart of China’s protests against zero-Covid, young people cry for freedom” – În centrul protestelor Chinei împotriva zero-Covid, tinerii strigă după libertate. “ONU a cerut luni autorităților chineze să garanteze «dreptul oamenilor de a demonstra în mod pașnic», a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general, Stephane Dujarric, într-un briefing zilnic. Ideea a fost repetată de SUA. În timpul unei ședințe de luni, John Kirby, coordonatorul de comunicații la Consiliul Național de Securitate, a reiterat în mod repetat politică administrației potrivit căreia «oamenilor ar trebui să li se acorde dreptul de a se întruni și de a protesta pașnic împotriva politicilor sau legilor sau a dictaturilor cu care se confruntă»”. La aproape un an distanță și pe alt continent, CNN are o altă părere asupra situației. Occidentul, are o altă opinie. Când era vorba ca australienii sau canadienii să demonstreze pentru propia idee de libertate, nu era bine. E bine doar când chinezii o fac.

De fapt, asistăm la obișnuita ipocrizie occidentală. La dublul standard cu care Vestul Colectiv măsoară faptele în lume. În propria ogradă, protestele au fost înăbușite cu mare cruzime deoarece puneau în pericol măsurile antipandemice. Când e vorba de China, însă, e încălcarea drepturilor omului, protestele trebuie permise!

Totuși, în vreme ce confruntările din China au fost, în general, de o intensitate mică, e bine să ne amintim de luptele de stradă din Australia, Canada și chiar Europa. Să ne amintim cum în Canada, poliția călare i-a călcat în picioare pe protestatari. Filmul se mai găsește încă pe YouTube. În Australia s-au folosit poliția călare, câini și gloanțe de război pentru a dispersa manifestanții. Imaginile încă mai circulă pe net.

Acum, pentru cei care se mai întreabă de ce e acest dublu standard și de ce China este acum criticată pentru măsuri “sanitare” care au fost copiate de lumea întreagă și care ne-au fost băgate pe gât ca normă, răspunsul este unul geopolitic: China a refuzat să cedeze presiunilor occidentale în privința alianței cu Rusia. Încă de la începutul conflictului din Ucraina, SUA au încercat să determine China să rupă legăturile cu Rusia și să revendice terirorii din Siberia.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri