Comisia Europeana a dat publicitatii motivarea privind respingerea anumitor candidaturi la titlul de „Capitala culturala europeana 2021”.

Primul punct criticat de comisie a fost, se pare, faptul ca bugetul propus de 24 milioane de euro, din care 13,8 milioane euro constând in proiectele concrete, „ nu este sustinut de Consiliul Local”.

Desi a apreciat analiza „deschisa si onesta” a ofertei culturale a Bacaului, comisia a inteles ca nu exista o strategie culturala coerenta la acest moment pe termen lung.

Apreciind eforturile de a iesi din „pasivitate” si de a „reinventa spatiul public”, pentru cei care au analizat dosarul Bacaului a ramas neclar cum va contribui cultura la dezvoltarea sociala, economica a orasului.

Specialistii au apreciat si ideea de a pozitiona festivalul de teatru Theaterstock in centrul strategiei culturale, dar ar fi vrut un proiect complet, care sa arate cum va deveni Bacaul punct de atractie pentru artisti si prezentarea unor activitati si din alte sectoare care tin de cultura.

O alta greseala care ne-a descalificat candidatura a fost si ca nici un reprezentant al Chisinaului nu a prezentat clar cum jumatate dintre activitatile propuse ar fi fost implementate in Republica Moldova.

Au lipsit de la dosar strategiile de marketing si management, si per total „bugetul propus a fost prea mic pentru complexitatea si dimensiunea unui proiect care isi doreste sa aiba impact nu doar la nivel national, ci si in Europa.” Concluzia comisiei a fost ca aceasta candidatura a fost „slab pregatita, dar a aratat macar ca exista potential”.

bc

bcc

Comisia care a analizat dosarele a fost formata din 12 persoane: zece de la organismele europene si doua de la Ministerul Culturii.

In cursa pentru desemnarea ca si capitala culturala s-au mai inscris Alba Iulia, Arad, Baia Mare, Brasov, Braila, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Sfântu-Gheorghe, Suceava, Timisoara, Târgu-Mures. Dintre toate, au mai ramas Timisoara, Baia Mare, Cluj-Napoca si Bucuresti. Abia in septembrie anul acesta se va sti orasul câstigator. In 2021, vor fi trei capitale – una din Serbia sau Muntenegru, una din Grecia si una din România.PUBLICITATE