Comisia Europeana a dat publicitatii motivarea privind respingerea anumitor candidaturi la titlul de „Capitala culturala europeana 2021”.

Primul punct criticat de comisie a fost, se pare, faptul ca bugetul propus de 24 milioane de euro, din care 13,8 milioane euro constând in proiectele concrete, „ nu este sustinut de Consiliul Local”.

Desi a apreciat analiza „deschisa si onesta” a ofertei culturale a Bacaului, comisia a inteles ca nu exista o strategie culturala coerenta la acest moment pe termen lung.

PUBLICITATE

Apreciind eforturile de a iesi din „pasivitate” si de a „reinventa spatiul public”, pentru cei care au analizat dosarul Bacaului a ramas neclar cum va contribui cultura la dezvoltarea sociala, economica a orasului.

Specialistii au apreciat si ideea de a pozitiona festivalul de teatru Theaterstock in centrul strategiei culturale, dar ar fi vrut un proiect complet, care sa arate cum va deveni Bacaul punct de atractie pentru artisti si prezentarea unor activitati si din alte sectoare care tin de cultura.

O alta greseala care ne-a descalificat candidatura a fost si ca nici un reprezentant al Chisinaului nu a prezentat clar cum jumatate dintre activitatile propuse ar fi fost implementate in Republica Moldova.

Au lipsit de la dosar strategiile de marketing si management, si per total „bugetul propus a fost prea mic pentru complexitatea si dimensiunea unui proiect care isi doreste sa aiba impact nu doar la nivel national, ci si in Europa.” Concluzia comisiei a fost ca aceasta candidatura a fost „slab pregatita, dar a aratat macar ca exista potential”.

bc

bcc

Comisia care a analizat dosarele a fost formata din 12 persoane: zece de la organismele europene si doua de la Ministerul Culturii.

In cursa pentru desemnarea ca si capitala culturala s-au mai inscris Alba Iulia, Arad, Baia Mare, Brasov, Braila, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Sfântu-Gheorghe, Suceava, Timisoara, Târgu-Mures. Dintre toate, au mai ramas Timisoara, Baia Mare, Cluj-Napoca si Bucuresti. Abia in septembrie anul acesta se va sti orasul câstigator. In 2021, vor fi trei capitale – una din Serbia sau Muntenegru, una din Grecia si una din România.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

  1. Sa nu fie cu “banat” dar cultura la noi “este” dar lipsete cu desavarsire. Te trezesti dupa 25 de ani de finantare de subzistenta ca vrei sa fii capitala culturala. Sunteti naivi daca credeti ca nu s-a analizat la luarea deciziei, activitatile si viata culturala desfasurata in Bacau in ultimii 25 ani. Cu activitati de genul Zilele Bacaului, Hramul Bacaului , Top ten music si Revelionul se poate capitala dar prin anul 2200. Cu o floare (teatrala) nu se face capitala culturala europeana.

  2. era chiar culmea sa ramana Bacaul in cursa. dupa o bruma de spectacole organizate vara trecuta, Theatrestock, a iesit asa mult scandal, mai nou cu implicarea DNA…ma gandesc cu groaza ce ar fi iesit daca … probabil era necesara interventia ONU, NATO…

  3. Cei care au inscris Bacaul in curs sunt naivi sau nu aveau incarcare.
    Cum poti avea pretentia la capitala culturala europeana?.
    Suntem foarte departe de municipiul Iasi si alte orase din aceasta tarain ce priveste infrastructura culturala.

    Asa ca, daca nu aveti ce face baieti, luati la pas orasul sa vedeti cum arata.

  4. Bacaul ar putea fi un proiect cultural pe termen lung , daca ar fi fost prezentat corespunzator . Ar putea fi folosit de pilda ca decor intr-un film de razboi , unde artistii ar iesi cu urale la atac , din gropile ramase de la tot soiul de investitii care ne-au facut viata un calvar . De la aceleasi investitii s-ar putea inspira un film cu mafioti , cu Al Pacino in rolul primarului . Pe drumurile distruse s-ar putea filma niste documentare foarte interesante cum ar fi “Viata satului ” sau un triller despre colectivizare . In Parcul National Cancicov sau pe langa ghenele de gunoi ar putea fi realizate niste minunate documentare despre viata “canis comunitaris ” , adica a cainilor vagabonzi , ce pot avea mare succes la National Geografic . Din viata sociala s-ar putea inspira o noua serie din Pacala , material va fi destul ca tot vin alegerile si candidatii vor iesi la atac .

LĂSAȚI UN MESAJ