Motivatia magistratilor in cazul arestarii preventive a fostului senator Gabriel Berca spune clar care trebuie sa fie interesele unui reprezentant al poporului.

“Investirea de către cetăţeni a parlamentarilor cu puterea de a legifera şi de a contrabalansa celelalte puteri ale statului presupune, din partea acestora din urmă, un comportament dincolo de orice suspiciune de corupţie.

Înşelarea încrederii acordate conduce la erodarea democraţiei însăşi şi este necesar ca aceiaşi cetăţeni, prin intermediul organelor judiciare, să beneficieze de instrumente ferme care să dovedească voinţa şi determinarea statului de a se proteja de faptele de corupţie ale reprezentanţilor săi cei mai înalţi.

Probatoriul de la dosar relevă împrejurarea cum, sub pretextul finanţării partidelor politice anumiţi politicieni îşi însuşesc sume de bani în schimbul intervenţiei în interesul unor agenţi economici privaţi care utilizează fonduri publice, folosindu-se de influenţa dată de funcţiile pe care le ocupă, impresionant fiind sumele astfel vehiculate –sute de mii de euro“, se arata in motivarea Curtii de Apel Bacau la arestarea preventiva pentru 30 de zile a fostului senator Gabriel Berca.

Judecatorul a explicat si de ce a luat decizia arestarii preventive:

“Apărarea ordinii publice este pertinent şi suficient realizată dacă se bazează pe fapte capabile să demonstreze că punerea în libertate a inculpatului ar tulbura în mod real ordinea publică […]

În aprecierea persistenţei pericolului pentru ordinea publică a lăsării în libertate a inculpatului trebuie pornit de la regulile de principiu stabilite sub acest aspect prin jurisprudenţa CEDO, care în câteva cauze (cauza Lettelier, Hotărârea din 26 iunie 2006) a statuat că în măsura în care dreptul naţional o recunoaşte – prin gravitatea deosebită şi prin reacţia particulară a opiniei publice, anumite infracţiuni pot suscita o «tulburare a societăţii» de natură să justifice o detenţie preventivă”.

Gabriel Berca a fost retinut de procurorii DNA si, ulterior, arestat preventiv fiind acuzat de trafic de influență.

Conform procurorilor, “în perioada aprilie 2010 – ianuarie 2012, acesta, prin intermediul inculpatului Mihai Banu, a pretins și primit, atât pentru sine, cât și pentru formațiunea din care făcea parte, de la un om de afaceri, în mai multe tranșe, suma totală de 185.000 euro pentru ca în calitate de senator și președinte al organizației județene Bacău a unui partid politic să își folosească influența personală pe lângă membri ai Guvernului, în vederea alocării unei sume de bani către o primărie de pe raza județului Bacău”.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. Bravo pentru justitie si procurori. Tatâl meu a fost si el procuror, dar parcâ nu se fura asa.
    Pun o îtrebare cît trebuie sâ-i aducâ aceluia care dâ mitâ 185 000 de € ? Si aici în franta mai furâ. Dar mita este de zece la sutâ din contract.DEci calculati si foi cam ce fonduri se furâ în România. Chiar câ ne-ati lâsat cu gura câscatâ

  2. Petrica la noi e 20% ca e viata mai grea .Cand spui ca nu se fura asa , te referi la procurori ca asa se intelege.Daca a fost pe vremea raposatului nici nu trebuia sa-si bata capul – dosarul venea direct cu recomandarea de pedeapsa.
    Avea de primit stai linistit!

  3. Poate nu ati inteles. Rusu castigase o lucrare intr-o comuna. Pentru ca nu trecuse mai intai pe la sediul PDL ca sa plateasca taxa de protectie, Rusu a fost lasat sa astepte banii de la stat pentru lucrare. Omul a apelat atunci la amicul sau Banu, care i-a comunicat ca seful (Berca) a discutat in sedinta cazul si e nevoie de o sponsorizare de x euroi. Rusu i-a dat suma lui Banu, acesta din urma si-a luat partea – comisionul – care se ducea l;a suta de mii de euro, iar restul a predat lui Berca. Olteanul l-a luat la tras vagoane pe Banu, ca de ce a tras comision asa mare, iar ca sa nu para mai prost decat Banu, si-a luat si Berca un comision, si mai consistent. In visteria PDL a ajuns o suma considerabila chiar si asa, tot la negru, de care stiu mai toti cei din conducere. Berca nu a mai avut parghiile ca sa deblocheze banii catre Rusu, asa ca acesta din urma s-a dus la DNA. Initial, l-a dat in gat numai pe Banu, cu care avusese relatie directa, insa ulterior, vazand cat tupeu are derbedeul de Berca la televizor, a mai facut o sesizare. C-asa-i in tenis !

LĂSAȚI UN MESAJ