6 mai 2024
ActualitateDe ce a demisionat directorul Companiei Regionale de Apă

De ce a demisionat directorul Companiei Regionale de Apă

Nina Chiper, managerul Companiei Regională de Apă Bacău (CRAB) și-a dat demisia din această funcție. Decizia apare ca urmare a votului de vinerea trecută, din Consiliul Local Bacău, prin care „s-a dat în administrare, forțat, operatorului CRAB, rezerva de apă a municipiului Bacău, fără a ține cont de observațiile pe care acesta le-a făcut, atât pe parcursul implementării acestui  obiectiv de investiții, cât și la data recepției, la terminarea lucrărilor”.

„Rezerva de apă nu a trecut probele de funcționare”

„Gestul meu este un semnal de alarmă pe care vă rog să-l luați ca atare. Este expresia responsabilității pe care înțeleg să o am în raport cu funcția ocupată. Nu sunt o persoană care ține de funcții, nu sunt o persoană care ține de scaun. Vorbim de un obiectiv de investiții de o importanță vitală pentru populația municipiului Bacău, în a cărei implementare nu doar că nu s-a ținut cont de avizul operatorului, ci s-a venit în execuție cu modificări de soluție tehnică, prin disopoziții de șantier neavizate și nesemnate de însuși de proiectantul acestei rezerve”, a delarat, într-o conferință de presă, managerul demisionar al CRAB. Potrivit acesteia, la data recepției, nu s-a putut face nici dovada că obiectivul a trecut de probele de funcționare la parametrii sau la debitele proiectate, ba chiar a parametrilor solicitați agreați de chiar constructorul care a realizat obiectivul. „Se spune că cine nu învață din greșelile trecutului este condamnat să le repete. Acesta este motivul pentru care nu doresc să fiu părtașă la crearea cadrului administrativ care să permită punerea în operă a greșelii din 2011, când operatorul a recepționat și a preluat în administrare conducta de aducțiune Valea Uzului – Grigoreni, cu nenumăratele greșeli pe  care le știm cu toții care au generat, pe final, în administrare problemele din alimentarea cu apă a populației municipiului. Și aducțiunea era conformă, în acte. Cu toate acestea, operarea ulterioară a scos la iveală grave neconformități”, a mai spus Nina Chiper.



În vară, constructorul rezervei încă mai schimba vane defecte”

Aceasta a subliniat faptul că primăria Bacău, fără să țină seama de observațiile pe care CRAB le-a făcut în timpul implementării investiției, declară Rezerva de apă ca fiind conformă, dar doar în acte, bazându-se pe o expertiză prin care se atestă că acest obiectiv este funcțional și are calitate corespunzătoare. „Rețineți că, prin această expertiză, se atestă calitatea corespunzătoare a rezervei înainte ca antreprenorul să fi trecut testele de punere în funcțiune, înainte ca acesta să fi reușit să ducă apă din Gherăiești și Mărgineni către Barați. Ulterior acestei expertize, realizată în martie 2022, în lunile mai și iunie, antreprenorul, alături de municipalitate, încă mai înlocuia vane defecte. În baza căror documente atestă expertul calitatea corespunzătoare și funcționarea rezervei la parametrii proiectați?”, este nedumerirea managerului demisonar de la CRAB.

La recepție, au fost chemați doar cei care au fost de acord cu preluarea Rezervei

Pe de altă parte, reținem că, încă din aprilie 2021, primarul Lucian Stanciu Viziteu anunța că rezerva de apă este finalizată. „Ce rost mai are, domnule primar, hotărârea CL Bacău de vineri, atât timp cât în februarie, la ultima avarie, afirmați că operatorul este responsabil de funcționarea rezervei, și operatorul o administra? (…) Nu înțeleg de ce reprezentantul opratorului în comisia de recepție nu a fost chemat să semneze procesul verbal de recepție și nici nu i-a fost înaintată forma finală a acestui document de recepție”, mai arată Nina Chiper, directorul CRAB. Răspunsul îl oferă tot managerul companiei de apă, căruia, într-o convorbire telefonică pe acest subiect, purtată cu edilul Bacăului, i s-a comunicat că „au fost chemați doar cei care au fost de acord cu recepția”. Și asta deși reprezentantul CRAB în această comisie de recepție nu ar fi putut influiența, prin votul său, respingerea sau aprobarea recepției.

Ce urmează

Cert este că, după ce a fost primită decizia de vineri a Consiliului Local, managerul CRAB a convocat comisia de evaluare, urmând ca primăria să desemneze comisia de predare-primire. La final, mai reținem că imediat după confirmarea în funcție a actualului edil al Bacăului, Nina Chiper a fost informată că va fi vizitată de Gabriel Cojocaru, actualul șef de cabinet al lui Lucian Stanciu Viziteu. La acea ședință, aceasta a fost întrebată de domnul Cojocaru ce va face dacă antreprenorul îi va pune Rezerva de apă în brațe. „Având în vedere că urma să lucreze în cadrul primăriei, l-am întrebat ce vor face dânșii când se vor trezi cu obiectivul în brațe. Iată că am primit răspunsul la data semnării procesului verbal de recepție, întărit de votul din CL de vineri”, a încheiat Nina Chiper, managerul demisonar al Companiei Regională de Apă Bacău (CRAB).

Rezerva de apă este un subiect controversat care a ținut capul de afiș timp de doi ani. Pe seama acestei teme a fost și un dosar penal, clasat în final de procurorii băcăuani. Realizată cu 20 de milioane de lei, din banii primiți prin PNDL, rezerva de apă ar putea rezolva definitiv problema alimentării cu apă a municipiului, refacerea acesteia fiind impusă atât de vechimea mare și de  gradul de uzură avansat al vechilor ansamblurilor hidraulice etc.

 

 

 

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri