Curtea de Apel Bacău a pronunțat, marți, sentința definitivă prin care respinge acțiunea în instanță a orașului Dărmănești pe tema deșeurilor.

„Încăpățânarea primarilor din Moinești și Dărmănești, care nu au respectat hotărârile luate în Consiliul Local, a adus proiectul de «Management integrat al deșeurilor solide din județul Bacău» în punctul de risc de a primi corecții financiare. Din noiembrie 2018 până în prezent, toate întârzierile de plată, popriri pe conturi, executare judecătorească, comisioane și penalități au fost și sunt în continuare suportate de locuitorii celor două orașe”, declară Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean (CJ) Bacău și al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS).

Datoriile pe care cele două unități administrativ-teritoriale le înregistrau la sfârșitul anului trecut către ADIS erau uriașe: Dărmăneștiul acumulase 1.731.084 de lei, iar Moineștiul, 4.553.482 de lei.

La aceste sume, care trebuie achitate din bugetul local, se adaugă disconfortul produs populației. „Cine plătește, domnilor primari, disconfortul cetățenilor cauzat de criza deșeurilor pe care singuri ați generat-o?”, întreabă Sorin Brașoveanu.

Președintele CJ Bacău îi acuză pe edili că „s-au jucat” cu numărul de locuitori, declarând, în documente sau în presă, un număr mult mai mic decât cel oficial.
Decizia pronunțată, marți, de Curtea de Apel Bacău fiind definitivă, Sorin Brașoveanu le cere celor doi primari să-și schimbe atitudinea:

„Acum, instanța s-a pronunțat, a demonstrat că atitudinea dumneavoastră nu a fost cea corectă, iar eu vă solicit public, domnilor primari, să depuneți toate eforturile pentru ca locuitorii orașelor Moinești și Dărmănești să beneficieze de servicii de salubrizare de calitate și să nu mai fie nevoiți să suporte cheltuieli suplimentare și disconfort generate de încăpățînare și de nerespectarea obligațiilor asumate prin contractul privind implementarea proiectului!”