Avem un primar, cred că mai sunt doi viceprimari și un număr semnificativ de directori generali, avem un consiliu local, care, în condiții normale și legale, democratice studiază și aprobă sau nu tot ce-și propune Executivul băcăuan. Este o schemă stufoasă, greoaie, însă ar trebui să funcționeze cât de cât, dacă, și iar dacă, fiecare și-ar cunoaște atribuțiunile, competențele, locul și importanța în ierarhia administrativă. Nu mai trebuie să punctăm, să repetăm, că fiecărui șef sau funcționar, numit sau ales, încadrat prin concurs sau cu pile, ar fi benefic pentru comunitate să fie burdușit de carte și responsabilitate, măcar și pentru că băcăuanii îi plătesc pentru ceea ce se presupune că ar trebui să facă. Da, numai că despre acestea citim în cărți, vorbim la simpozioane.

Anul 2021 se încheie dezastruos pentru municipiu, cu toate că primarul Viziteu s-a căznit, într-un interviu, să ne convingă de contrariul. Nu i-a ieșit. Nici nu avea cum și de unde. Bani nu, idei nici atât. Despre voință, perspective, deschideri, poate în altă lume. Ca să nu mergem pe uscat, am să dau doar două exemple. Unul dintre viceprimari se dă de ceasul morții să rezolve parcările din oraș. Are plan, acum nu mai are putere și susținere. A rămas moartă. Dar era treabă de ditamai viceprimarul! A propus, s-a aprobat, gata, trecem la treabă. Nu, să vezi, ne uităm, să discutăm…

La capătul celălalt al orașului, un alt proiect, paralel de altfel cu primul, merge strună, sub comanda primarului: se dărâmă niște garaje. Tot primarul se fălește acum cu marele Pietonal, din Piața Revoluției. Proiect de nivelul unui directoraș de prin primărie. Primii patru oameni din Primăria Bacău trebuie, este obligatoriu, să se ocupe de proiectele mari, pe termen mediu și lung. Să aducă bani în municipiu, bani de la guvern, de la Uniunea Europeană și din taxele locale, încasate la bănuți. S-au cheltuit milioane de lei pe tot felul de planuri și strategii de mobilitate urbană. Nu s-a făcut nimic, dar nimic, orașul este sufocat la orele de vârf. Treabă de primar. Orașul arată ca dracu, vorba unui fost președinte, viceprimarul, cu știință și colaborări extinse cu oameni deștepți, să lucreze patru ani la modernizarea orașului. Celălalt viceprimar se va ocupa de implementarea proiectului de ecologizare a orașului. Vorbim vorbe, la noi nici un amărât de brad de Crăciun nu se aprinde!

 Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE