Vara și vacanțele sunt pe sfârșite. Rămân în urma lor povești de-o vară, cu zile lungi, nopți calde, scăldat în mare sau ascensiuni pe piscuri de munte. Iar dacă pentru marea majoritate a copiilor și tinerilor vara a însemnat vacanța cea mare în care să nu facă mai nimic, sportivii de performanță n-au stat degeaba. Mulți dintre ei au participat la competiții sau au susținut stagii de pregătire intense. În acest stadiu s-au regăsit și dansatorii sportivi de la CDS Adamas Bacău, care în prima parte a sezonului competițional 2018 au participat la 15 competiții naționale și internaționale în care au reușit un parcurs de invidiat.

Trofee și medalii

În total, în prima jumătate a lui 2018, dansatorii sportivi băcăuani au cucerit 112 trofee și au câștigat 287 de medalii. Dintre medalii, 54 au fost de aur, 48 de argint, 46 de bronz, iar diferența până la 287, adică 139 de medalii au fost pentru sportivii care au evoluat în finalele competițiilor la care au participat. Un număr impresionant de trofee și medalii au fost obținute și de membrii altor secțiuni ai academiei de dans băcăuane, cum ar fi dans modern, dansuri populare, balet și dansuri de formație.

„Chiar dacă suntem în vacanță competițională, sportivii noștri se află în diferite stagii de pregătire. Suntem într-o perioadă de antrenamente intense care aduc un plus dansatorilor băcăuani, pe care îi așteaptă un sezon încărcat.”
antrenorul Romeo Tanasă, președintele Clubului de Dans Sportiv Adamas Bacău

Pe lângă taberele de dans și cantonamentele la munte, sportivii de la Adamas s-au antrenat în sală câte 4-5 ore pe zi. O parte dintre ei au participat la cel mai important eveniment de dans sportiv, German Open Championship, acolo unde au avut o evoluție remarcabilă, reușind calificari în fazele superioare ale competiției.

Sabin și Rebeca

Între sportivii de la Adamas se remarcă perechea Sabin Buzdugan-Rebeca Tomiță, doi copii talentați care au avut o evoluție senzațională, fiind repede remarcați de mulți tehnicieni din dansul sportiv românesc, dar și din cel internațional.
Sabin Matei Buzdugan este elev în clasa a IV-a la Școala Gimnazială Nr. 10 Bacău, practică dansul sportiv de trei ani și îi mai plac fotbalul, înotul și muzica. „Dansam împreună cu sora mea mai mare prin casă și la petreceri, povestește Sabin. Am încercat să fac judo un an și jumătate, dar nu prea mi-a plăcut. Atunci părinții s-au gândit să mă dea la dans modern, dar după prima oră, Romeo Tanasă, antrenorul meu, le-a spus părinților că sunt potrivit pentru dans sportiv.” Cu timpul, experiența a crescut și au apărut rezultatele. Foarte multe cupe și medalii, dar Sabin apreciază că cel mai important moment de până acum a fost cel în care a dansat finala de la Concursul Grand Prix Romanian Open București.

„Îmi place când dansez că pot să simt la fiecare dans emoții diferite. Atunci simt că, împreună cu partenera mea, sunt într-un alt film și de fiecare dată în altă lume”, povestește Sabin Buzdugan, care își dorește ca anul acesta să devină campion național la Campionatul Național de Clase. Visul său este să ajungă campion mondial iar idolii săi sunt Gabriele Goffredo/ Anna Matus, pereche multiplă campioană mondială.

Rebeca Tomiță este în clasa a III-a la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”. Faptul că iubește dansul este vizibil și nu trebuie să fii specialist. În timpul liber îi place să se joace cu hamsterii și să deseneze. Rebeca dansează de doi ani și jumătate și afirmă că: „M-am apucat de dans pentru că mi s-a părut cel mai frumos sport dintre toate.” Dintre toate dansurile, samba este preferatul ei. Și ea apreciază că cel mai important moment de până acum în cariera ei a fost finala de la Romanian Open, dar nu poate să nu sublinieze că a evoluat și în finala Campionatului Național de Clase și că are o vitrină plină de medalii și trofee. Pentru că de luna viitoare se reia sezonul competițional 2018, Rebeca și-a stabilit clar prioritățile: podium la Campionatul Național de Clase 2018 (29-30 septembrie la Cluj-Napoca-n.r.) și finală și podium la Cupa României (13-14 octombrie la Brăila-n.r.).

„Visul oricărui dansator, implicit și al meu, este să ajungă campion mondial. Pentru asta mă pregătesc și vreau ca într-o bună zi, când voi fi pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Mondiale să cânt «Deșteaptă-te române!»”, a mai spus micuța Rebeca, sportiva care are un țel atât de mare. Modelele ei în dans sunt Camelia Tanasă, antrenoarea ei, și Khrystyna Moshenka, partenera lui Marius Bălan, campionii Germaniei și ocupanții locului secund în World Ranking List, secțiunea dansurilor latino-americane.


PUBLICITATE