Dani Martin, la 360 de grade

Cel mai bun sportiv băcăuan al anului trecut se destăinuie cotidianului „Deșteptarea”

Un interviu complet. De 360 de grade. De la 2Pac la…Tupac. Trecând prin Singapore și Maldive, recorduri și medalii, obiective și lucruri de luat pe o insulă pustie. Daniel Martin, cel mai bun sportiv băcăuan al anului trecut și, totodată, laureatul „Premiilor Deșteptarea 2018” se destăinuie la început de 2019. Vorbind despre înot și nu numai. Un dialog cu campionul european de 18 ani legitimat la CSM Bacău este ca un popas la o cofetărie. Luați loc și dedulciți-vă!

-Dani, îți propunem un interviu „altfel” la început de an. Unul în care să vorbim și despre alte lucruri în afara înotului. Până și tempo-ul va fi diferit. Ce zici de un blitz, un fel de…dai și pleci, ca la fotbal?

-OK, să-i dăm și să…plecăm atunci!



-Când ai coborât pentru prima dată-n bazin?

-La doi ani.

-Detalii, te rugăm.

-Pe atunci stăteam în București și zilnic bunica mea mă scotea într-un parc din apropierea Complexului „Lia Manoliu”. Eram ca argintul viu și, totodată, aveam o tendință naturală de a mă uda din cap până-n picioare. Îmi doream foarte mult să intru în apă și așa am ajuns în bazin.

-Primul concurs?

-În 2008, în Bacău. Între timp, mă mutasem aici. Țin minte ca la acel concurs înotam doar cu picioarele. Atunci am luat și prima mea medalie. A fost un loc 2 și, chiar dacă nu era un concurs oficial, am fost foarte bucuros de performanța mea, mai ales că numărul participanților era destul de mare.

-Prima medalie la Naționale?

-În 2010, la Arad, A fost tot un loc 2, la 50 metri liber.

-O memorie excelentă. Ți-am cere prea mult dacă te-am întreba despre numărul de recorduri realizate și despre cel al medaliilor cucerite?

-Nu e o întrebare rea. Chiar țin evidența recordurilor si medaliilor. La momentul acesta am 115 de recorduri, iar medaliile sunt între 330 și 340.

-Cel mai important succes din carieră?

-Aici e ceva mai dificil de dat un răspuns pentru că există mai multe reușite la care țin foarte mult. Dacă ar trebui, totuși, să aleg un singur succes, acela ar fi titlul de campion european de juniori cucerit vara trecută, în Finlanda.

-Visul cel mai mare?

-Să devin campion olimpic.

Daniel Martin, la Gala „Top 10 CSM Bacău”, alături de primarul Cosmin Necula, antrenorul Iulian Matei și directorul clubului, Adrian Gavriliu

-Hobby-uri?

-Condusul mașinii. De curând mi-am luat permisul și ador să șofez. Alte hobby-uri ar fi muzica și jocurile video.

-Mașina visurilor tale?

-Având în vedere marca de mașină pe care o conduc deja, aici cred că s-ar impune un foarte mic update: Mercedes S Klasse. Sun fan declarat Mercedes.

-Cel mai frumos oraș pe care l-ai vizitat este…

-…Singapore! De departe, Singapore.

-Și cum ar arăta vacanța ideală?

-Prin Maldive. Căldură exagerată, plante exotice, liniște și relax total timp de o săptămână. O săptămână ar fi de ajuns.

-Pentru că tot ai pomenit de Maldive, numește trei lucruri pe care le-ai lua pe o insulă pustie.

-(Râde) Semințele se pun?

-Doar dacă vrei să plantezi ceva.

-Bun, atunci să spunem că aș lua o persoană foarte dragă mie, o consolă de jocuri și o boxă portabilă.

-Muzica preferată?

-Rap-ul, hip-hop. Iar muzicianul preferat este Tupac.

-Când ai dansat ultima oară?

-De Revelion.

-Și când ai …plâns ultima oară? Mai știi?

-Din păcate, da. A fost chiar pe 22 decembrie, atunci când mi-a decedat unul din cei doi câini. Era un ciobănesc caucazian pe care-l țineam la curte, la bunici.

-Să trecem la ceva mai vesel: cel mai frumos compliment?

-Să mă gândesc pentru că nu m-aș putea plânge că am dus lipsă de complimente. Cel mai frumos compliment mi l-au adresat părinții mei atunci când mi-au spus că sunt mândri de mine. Sigur, de-a lungul timpului m-au făcut să înțeleg asta în mai multe rânduri, dar când ambii mi l-au spus clar, în cuvinte, a fost ceva deosebit.

-Ai un idol? Sau un model, in cazul in care termenul idol ar putea fi prea pretențios?

-Modelul meu este Tupac. Mentalitatea sa m-a inspirat foarte mult.

-Cum te vezi peste 20 de ani?

-20 de ani sunt mulți! Totuși…Să mă teleportez în viitor și să încerc. Probabil, mă voi afla tot în România. În București, cred. Conducând toată ziua deoarece, așa cum am mai spus, îmi place nespus să șofez. Și ca să însumez totul, mă văd realizat.

-Eventual, antrenând?

-Nu sunt sigur. Nu că nu mi-ar fi greu sau că nu mi-ar plăcea, dar m-aș gândi de două ori înainte deoarece știu ce i-ar aștepta pe ce cei care s-ar apuca de înot.

-Cum arată o zi din programul lui Dani Martin?

– Mă trezesc la 6.30, iar la 7.30 sunt la Bazin, pentru antrenament, până pe la ora 11.00. Mănânc la 12.00, dorm două ore, iar în timpul liber rămas până la al doilea antrenament ascult muzica, mă joc pe computer sau mă uit pe youtube. De la 16.30 la 20.00 am cel de-al doilea antrenament al zilei. În fine, cel târziu la 22.30 sunt în pat.

-Obiective pentru 2019?

-Primul concurs vor fi Naționalele din martie, de la Bacău, unde, pentru confortul meu psihic, urmaresc să realizez baremurile pentru Olimpiadă. La sfârșitul lunii aprilie voi merge în Austria, la Graz. Este un concurs pe care l-am primit ca recomandare și la care am mai fost și mi-a plăcut, inclusiv ca organizare. E un concurs bun și un moment bun. Apoi, în mai sper să realizez toate cele trei baremuri, iar în vară merg la Mondialele din Coreea, competiție la care țin mult să fac o figură frumoasă.

-Pe final de interviu, spune-ne un lucru mai nebunesc pe care nu l-ai făcut dar pe care intenționezi să-l faci mai devreme sau mai târziu.

-Să sar cu parașuta!

Cine a fost Tupac?
Tupac Amaru Shakur a fost un artist american considerat de multă lume drept cel mai mare rapper din toate timpurile. S-a născut la 16 iunie 1971 și a decedat la 13 septembrie 1996, fiind asasinat. Conform wikipedia, Tupac sau 2Pac este inclus în Guinness Book of World Records în calitate de rapper-ul cu cele mai multe vânzări de albume din lume (peste 120 de milioane), majoritatea pieselor sale având ca temă rasismul, viața grea din ghetto-uri și problemele din societate. Pe lângă cariera de rapper, Tupac s-a remarcat ca actor, dar și pentru activitatea sa socială, el militând pentru egalitatea rasială și economică.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"