25 aprilie 2024
SportDan Martin: „Vamos, CSM!

Dan Martin: „Vamos, CSM!

Cel mai bun înotător din delegația României pentru Jocurile Olimpice de Tineret va concura la Buenos Aires ca reprezentant al clubului aflat sub tutela Primăriei Bacău

Se simte ca peștele în apă. În bazin, dar și la interviuri. Iată de este o adevărată plăcere să-l vezi înotând și să-l auzi vorbind. Daniel Martin este unul din acei sportivi- puțini, foarte puțini- care-ți asigură titlul de pagină. În primul rând, pentru că bate record după record și cucerește medalie după medalie. Ultima ispravă a fost în vară, la Europenele de Juniori de la Helsinki, acolo unde Dani nu s-a mulțumit doar să-și adjudece titlul continental la 100 metri spate, ci a ținut neapărat să stabilească și un nou record al competiției, împreună cu rusul Kliment Kolesnikov.

Pe lângă rezultate, înotătorul băcăuan care va împlini chiar săptămâna aceasta 18 ani, este și un mare maestru al declarațiilor, lucru care face deliciul oricărui reporter. Vreți o mostră? OK. Întrebare imediat după Europenele de Juniori din Finlanda, unde Dani l-a avut ca mare rival pe Kolesnikov, cu care a împărțit aurul la 100 m spate și pe care l-a secondat la 200 m spate:



„Dani, ce crezi că are rusul în plus față de tine?”. Răspuns: „Și eu mă întreb asta. Înainte de toate, vreo 15 centimetri”. Astăzi, Daniel Martin pleacă spre Buenos Aires, acolo unde, de duminică încolo, va concura, în premieră, la Jocurile Olimpice de Tineret. În Argentina, elevul lui Iulian Matei va reprezenta România, dar și CSM Bacău, club la care tocmai s-a transferat de la SCM Bacău.

-Dani, ce înseamnă pentru tine transferul la CSM Bacău? Un plus de încredere? Un stimulent, inclusiv financiar?
-Înseamnă și aceste lucruri, dar nu numai aceste lucruri. În principal, înseamnă o ușă care se deschide spre un nou drum către marea performanță.
E un drum pe care doresc să-l parcurg așa cu ați spus, cu încredere, dar mai ales cu mândria pe care mi-o oferă susținerea clubului. Este exact de ce aveam nevoie în acest punct al carierei mele.

-Prima bornă din noul drum este reprezentată de Jocurile Olimpice de Tineret din Buenos Aires. Pregătit?
– Eu zic că da, chiar dacă programul de antrenament nu a fost tocmai unul cursiv după Europenele de Juniori.
Au existat și momente de pauză, și momente de cumpănă cauzate de unele accidentari.

-Ce fel de accidentări?
-Nimic grav, doar probleme medicale venite pe fondul oboselii.

-Obiective?
Trebuie să spun din capul locului că nu am așteptari la fel de mari ca înaintea Europenelor de Juniori din Finlanda. Nu sunt la fel de sigur, așa că un obiectiv realist ar fi două finale din trei probe și o clasare în primii șase. Sigur, o medalie ar fi mai mult decât binevenită, dar, repet, prefer să-mi analizez șansele în modul cât mai obiectiv cu putință.

-La ce probe vei participa?
– La 100 metri spate, care este programată chiar duminică, în prima zi a Olimpiadei. Miercurea viitoare am proba de 100 fluture, pentru ca în ziua de final să concurez la 200 spate.

-Crezi că vei întâmpina probleme cu fusul orar?
-Niciodată. De fiecare dată când am schimbat fusul orar m-am adaptat din prima cu mare ușurință. Dacă ajungeam noaptea, dormeam, dacă ajungeam ziua, eram activ.

-Care a fost cel mai îndepărtat punct de pe glob în care ai ajuns?
-Să mă gândesc… Singapore și Indianapolis.

-La Indianapolis nu ți-a mers chiar rău…
-(Zâmbește). Eu aș spune că mi-a mers chiar bine ținând cont că am luat bronzul mondial la juniori.

-Bun, fusul orar nu va constitui o problemă. Dar mâncarea?
-Ei, aici ar putea fi o proble­mă, dar nu una care să mă dea peste cap. Mi-aduc aminte că la Europenele de la Helsinki, o săptămână întreagă am avut doar pește în meniu, iar mâncărurile bazate pe pește nu-s chiar preferatele mele.

-Ar putea fi Olimpiada de Tineret de la Buenos Aires un indicator în privința Olimpiadei din 2020, de la Tokyo?
-Nu neapărat. E o experiență diferită. Altă atmosferă, chiar și altă locație și, în mod sigur, o altă stare. Poate fi însă un pas către Tokyo deși, pentru mine, Olimpiada este încă ceva inimaginabil.

-Prezența la Olimpiada de la Tokyo reprezintă un obiectiv care este stipulat și în contractul cu CSM Bacău. Tehnic, ți-ai realizat baremul de participare, însă din punct de vedere oficial, trebuie să-l realizezi anul viitor. Ți-ai făcut o strategie din acest punct de vedere?

-Nu este o strategie specială. Tot ce pot spune este că mi-am propus să ating baremul cât mai rapid în 2019, asta ca să fiu și eu cât mai liniștit. Nici programul nu va diferi foarte mult; poate doar să apară în plus o etapă de Cupă Mondială.

-Apropo de program: regreți că nu ai participat la Mondialele de la Glasgow, din august?
-Absolut deloc. O spun cu toată convingerea chiar dacă puteam să-mi trec în palmares un bronz la 100 metri spate. Programul de pregătire realizat împreună cu antrenorul meu, Iulian Matei, avea ca țintă și ca vârf de formă Europenele de Juniori.

-Vineri, 5 octombrie, vei împlini 18 ani. O petrecere, ceva?
-Voi marca momentul într-un fel sau altul, însă petrecerea cred că va fi organizată la întoarcerea în țară. De fapt, sigur voi avea o mică petrecere la revenirea acasă, cu familia și cu cei apropiați mie.

-O medalie la Jocurile Olimpice de Tineret ar fi un cadou frumos cu ocazia majoratului, nu crezi?
-O medalie la Jocurile Olimpice de Tineret nu ar fi un cadou, ci suma muncii mele la antrenamente și la competiție. Nu am privit niciodată rezultatele drept cadouri. Obținerea unei medalii la Buenos Aires mi-ar arăta că am reușit să mă adun după o perioadă, în care, așa cum spuneam la începutul interviului, nu m-am putut antrena în mod cursiv la nivelul pe care mi l-aș fi dorit.

Adrian Gavriliu: „Cel mai bun produs al natației băcăuane masculine”

Directorul CSM Bacău, Adrian Gavriliu s-a declarat foarte mulțumit de transferul lui Daniel Martin la clubul pe care-l conduce: „Aducerea lui Dani era o țintă mai veche. Mă bucur că s-a materializat acum deoarece perioada de transferuri se încheie la mijlocul lunii. Dani Martin este cel mai bun produs al natației băcăuane masculine din toate timpurile și era păcat să nu-i putem oferi toate condițiile. Este un sportiv care, sub îndrumarea lui Iulian Matei, antrenorul care l-a luat practic de la zero, a bătut peste 120 de recorduri în carieră”.

5

este locul cel mai bun ocupat de înotătorii României la precedenta Olimpiadă de Tineret, desfășurată în 2014, la Nanjing. Reușita
i-a aparținut lui Robert Glință.

9

medalii a cucerit Dani Martin la Balcaniada de Juniori din acest an de la Sarajevo, fiind desemnat MVP-ul competiției. Din cele nouă medalii, șapte au fost de aur.

34

de sportivi vor concura pentru România la Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires. Pe lângă înotătorul Dani Martin, județul Bacău va mai fi reprezentat de halterofila Mihaela Cambei și de atleta Bianca Toader (ambele de la CSM Onești).

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri