19 mai 2024
ActualitateDan Byron: "Orașele mari te pot face câteodată să crezi că poți...

Dan Byron: “Orașele mari te pot face câteodată să crezi că poți zbura”

 Trupa byron a susținut de curând un concert la Bacău, în cadrul proiectului „Alternative Brunch”.

Ați avut de curând concert la Bacău, cum a fost atmosfera, oamenii, locul? Cum e publicul de aici?

Am avut parte de o primire foarte caldă, poate mai caldă ca de obicei. Mai mult ca sigur și anul ăsta de pauză a avut un rol.



Ce ne puteți spune despre seria de concerte Alternative Brunch?

Alternative Brunch e un combo între ceva bun de mâncat și ceva bun de ascultat. Dacă tot iei masa ziua în oraș, de ce să nu asculți și un concert live, alături de colegi, prieteni sau familie? Cu gândul ăsta am plecat la drum și am cântat la Bacău și Iași. Pe lângă noi, Grimus, Robin and the Backstabbers și The Mono Jacks au fost celelalte trupe care au făcut parte din acest proiect al inițiativei Music Moves Europe. Sperăm că am reușit să „mișcăm” și noi măcar puțin publicul care ne-a ascultat la brunch.

Ce amintiri mai aveți legate de Bacău?

Am avut tot felul de experiențe, unele plăcute, altele nu chiar. De când a apărut Berăria Valhalla, lucrurile s-au echilibrat simțitor. Am cântat acolo din toate pozițiile, la un moment dat am venit și cu un cvartet de coarde, a trebuit extinsă scena.

Dacă ar fi să caracterizați Bacăul într-un singur cuvânt, care ar fi acela?

Potențial.

Cunoașteți vreo trupă de aici pe care o apreciați?

Suntem amici cu cei de la Luni la Teatru, care vin mai mereu la concertele noastre. De alții, nu știu.

Cum vedeți diferența între concertele din orașele mari și cele mai mici?

Orașele mari te pot face câteodată să crezi că poți zbura. Orașele mici te fac mai mereu să revii cu picioarele pe pământ.

Știu că tu compui majoritatea pieselor. Cum decurge procesul, în general? Îți place să compui la fel de mult cum îți place să cânți?

Îmi place să fac și una, și alta, că altfel nu le-aș face. Nu există neapărat o regulă pentru procesul de creație, dar în ultimul an am scris mai totul direct pe partitură, fără să mă ajut de niciun instrument. Asta mi-a dat o libertate mai mare decât ai crede. Noroc că m-am îndopat cu teorie când eram mai tânăr, acum chiar ajută.

De curând ai început să practici meditația. A fost un efect al pandemiei? Cum reușești să te deconectezi de gânduri?

Nu trebuie să-ți refuzi gândurile, trebuie doar să le conștientizezi, ca și cum ai fi un spectator care se uită la un film. Meditația m-a ajutat să scap de anxietăți și să fiu mai atent la ce se întâmplă în jurul meu, în general. N-ai idee cât de înecați suntem în trecut, viitor și alte fantasme din astea, uitând că de fapt viața se întâmplă acum.

V-ați făcut planuri pentru anul ce vine?

Vrem să lansăm un nou album. De la Nouă încoace am scris peste douăzeci de piese, așa că nu ducem lipsă de material. Trebuie doar să le alegem pe cele mai bune, să învățăm să le cântăm și să dăm drumul la bandă.

Dar Revelionul, te-ai gândit unde ai vrea să-l faci? :)

N-am nici cea mai mică idee. Mai vedem ce se întâmplă până atunci.

Dan Byron are peste 20 de ani de activitate în muzica alternativă din România. Este liderul și vocalistul trupei byron, pe care a înființat-o în 2006 și alături de care a lansat până acum 7 albume de studio și 3 DVD-uri live. A compus împreună cu trupa soundtrack-ul unui serial original HBO Romania. Tot împreună cu byron a filmat concertul ”Live Underground” din Salina Turda și concertul ”Electric Marching Band” acompaniați de o fanfară militară și un cor de elevi. Înainte de byron, Dan a mai activat în câteva formule și formații, cele mai notabile fiind Kumm și Urma. De-a lungul anilor a colaborat cu o mulțime de artiști, printre care Alexandru Andrieș, Nicu Alifantis, Paula Seling, Luiza Zan. Este pasionat de songwriting și a ținut workshop-uri dedicate acestui subiect în cadrul conferinței Mastering the Music Business.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri