Fac troc politicienii noștri în campanie, cei ai Puterii oferind scutiri fiscale, beneficii sociale și tăieri de panglici la deschiderea șantierelor, iar cei din Opoziție, iluzii în schimbul voturilor. Căci ce sunt, dacă nu iluzii, promisiunile că vor reforma totul, educația, sănătatea, protecția socială?

Spun că vor face, nu și cum vor face. Înainte de a-și prezenta promisiunile, Cioloș ne amintea că „România abia a împlinit o sută de ani”. Cu alte cuvinte, să nu cerem foarte mult! Întorcându-ne la promisiuni, constatăm că exact la fel se comportă și politicieni din Vest în campanie, cei care, în mandatul viitor, vor lua cele mai bune decizii „pentru cetățenii statelor membre”. Totuși, un lider european, întrebat dacă se vor aplica măsuri de reducere a poluării, a declarat, cinstit, că, sigur, „trebuie să avem grijă de mediu, dar trebuie să avem grijă și de companii”.

Da, acesta e adevărul, companiile sunt importante, cele mai importante! Politicienii occidentali amenință că vor condiționa alocarea fondurilor UE de respectarea principiilor statului de drept. Eu nu cred că interesul lor este ca România să devină un stat de drept model, ca cel prezentat în manuale. Să ne amintim cine se împotrivește intrării noastre în Schengen: țări ale căror companii au făcut afaceri prospere în țara noastră, profitând de lacunele legislației și de slăbiciunile românilor care aveau drept de semnătură.

Modificarea unor norme și coduri, în ultimii ani, a enervat la culme firmele străine care sperau să obțină exploatații, porturi și terenuri la prețuri convenabile, să scoată din România combustibili, legume, cereale și să aducă pâine congelată, conserve etc. Cei care livrează consultanță și programe la prețuri exorbitante unei țări care are programatori geniali și produse finite proaste unei țări care are materii prime de bună calitate nu vor ca România să aibă o legislație clară, instituții independente și decidenți cinstiți. Vor doar să ne intimideze.

Mesajul sună cam așa: dacă ne lăsați să facem afaceri bune aici, pentru noi, atunci vă lăsăm și noi să faceți afaceri în țara voastră, cu banii voștri, o parte din cei cu care cotizați la UE!